För att bli kontaktperson behöver du inte ha någon speciell utbildning. Istället ska du bedömas som lämplig för uppdrag som kontaktperson.
Oftast träffas du och den du är kontaktperson åt en gång i veckan. Ibland har ni även telefonkontakt med varandra. Vad ni gör styrs av vilka behov personen som du har blivit kontaktperson åt har. Någon kan behöva stöd i att hitta bra och meningsfulla fritidsaktiviteter, någon annan kan behöva hjälp att bryta en social isolering eller en medmänniska att prata och rådgöra med.
Vilka regler gäller för kontaktpersoner?
Socialtjänsten gör en utredning innan du kan få ett uppdrag. I utredningen ingår en intervju, registerkontroll hos polisen, socialtjänsten och Kronofogden. Du ska också lämna referenser, det vill säga namn på ett par personer som känner dig väl, både från arbetslivet/studierna och från privatlivet.
Om du är intresserad av att bli kontaktperson är det dessutom viktigt att du har tillräckligt med tid, ork och engagemang. Det handlar om att ge av sig själv till en medmänniska som behöver stöd. Du behöver ha ett engagemang och intresse för hur människor har det, ge stöd i vardagliga situationer, lyssna och uppmuntra till en god utveckling hos en annan människa.
Att vara kontaktperson är ett arvoderat uppdrag med viss omkostnadsersättning. Arbetet sker enligt en genomförandeplan som upprättas tillsammans med ansvarig socialsekreterare.