Mål 10 Klimat

I rollen som konsument måste kommunen ta ett stort ansvar för påverkan på klimatet samt tillämpa god etik. Valen av leverantörer och produkter måste göras omsorgsfullt. Kommunen måste också hushålla väl med de varor som köps in samt minimera matsvinn och energislöseri.

Hela Måltidsavdelningen arbetar för att öka kunskapen som säsongsanpassade livsmedel och kompetensutveckling är inplanerad för kökschefer och måltidspersonal i grundskolan om klimatsmart mat.

Mål 10: Etisk resurs- och energihushållning ska genomsyra all verksamhet i kommunkoncernen.

Fossilbränslefri kommunkoncern

Ett uttalat mål har varit att senast 2020 ska kommunens verksamheter, nämnder och bolag, ha uppnått fossilbränslefri energianvändning gällande el, uppvärmning, drivmedel och tjänsteresor.

Kommunen har kommit långt i arbetet. Hel fossilbränslefrihet har uppnåtts inom el och mycket nära 100 procent inom uppvärmning. Drivmedlet till den kommunägda fordonsflottan är nu 60 fossilbränslefritt. Här har skett en stadig ökning sedan 2015, från sju procentenheter. För att lyckas med ambitionen 100 procent fossilbränslefri fordonspark, måste marknaden kunna erbjuda fullgoda alternativ till alla typer av fordon/maskiner som kommunen har, samt att tankstationerna i ytterområdena kan tillhandahålla fossilfria drivmedel.

Statistiken för tjänsteresor var 29 procent fossilbränslefria 2020. Vi flyger fortsatt och vi använder privat bil i tjänsten. Corona-restriktionerna under 2020 – 2021 ledde till en oförutsägbar utveckling i riktning mot ökad användning av digitala mötesverktyg som ersättning för tjänsteresor. Corona har hjälpt oss använda digitala möten i en aldrig tidigare skådad utsträckning och med en förändringshastighet som annars inte varit möjlig! Exemplet har visat att det går att ställa om när så krävs.

Upphandling

2020 antogs en Upphandlingspolicy och anvisningar till upphandlingspolicy fastställdes i april samma år.  Policyn slår fast att upphandling ska användas för att inom ramen för gällande lagar och policys, främja angelägna samhällsmål såsom hållbar miljö, minskad ekonomisk brottslighet och andra mål av social och etisk karaktär.

I korthet innebär det att miljömålet skall beaktas i den utsträckning det är rimligt i upphandlingar. Miljökrav skall i respektive upphandling generellt preciseras av beställaren.

Klimatsmart mat

Under läsåret 2021/2022 arbetar Trelleborgs kommun med en ny livsmedelsupphandling, klar våren 2023, där insatser sker för att komma i kontakt med lokala livsmedelsproducenter och förädlare. Lantbrukare i kommunen har erbjudits besök av måltidschef, upphandlare och kökschef för att påbörja en dialog samt kunna stödja genom utbildning i hur man svarar på anbud.

Inom bildningsförvaltningen finns ett påbörjat arbete för att fler måltider ska vara lagade så nära gästen som möjligt. I detta arbete ingår det att ställa om från mottagningskök till tillagningskök i två grundskolor av tre som ännu inte har möjligheter till all matlagning på plats. Även i mottagningskök sker viss matlagning och detta utvecklas under året genom kompetensutveckling, frihet i menyplanering och inköp av utrustning som krävs för till exempel förvaring och tillagning.

De nya förskolor som invigs hösten 2021 har nya tillagningskök och kompetent personal som bakar och lagar mat. I alla kök lagas alltmer från grunden.

Hela Måltidsavdelningen arbetar för att öka kunskapen om säsongsanpassade livsmedel och kompetensutveckling är inplanerad för kökschefer och måltidspersonal i grundskolan om klimatsmart mat. Samtliga enheter medverkar i Climate week vecka 43 med en särskild klimatsmart meny. Ett lokalt skylt- och undervisningsmaterial på de recept som lagas och som finns i kostdatasystemet har åskådliggjorts för elever i åk 4-9. Medarbetarna har under 2021 fått ökade kunskaper i klimatpåverkan vid olika livsmedelsval och en miljögrupp har bildats för att driva arbetet med stor delaktighet.

Matsvinn

Mängden matsvinn ska minska genom utbildningsinsatser för medarbetare i kök och chefer. Måltidsavdelningen har infört ett digitalt system för att mäta matsvinn dagligen i grundskolan och på gymnasiet. Fokus ligger på mängden tallrikssvinn och serveringssvinn, men viktigast är de kompetensutvecklingsinsatser som planeras för att skapa ett arbete med ”restermatlagning”.

Både elever, måltidspersonal och pedagoger involveras i olika projekt där till exempel Östra skolan haft ett mycket lyckat arbete där serveringssvinn på salladsbuffé genom upphettning har använts för att laga mellanmål och i att lära eleverna att vara svinnsmarta.

Framöver ska arbetet utvidgas mot förskolan där svinnet finns ute på avdelningarna och kan mätas eller vägas i perioder. Statistik finns men det är fokus på analys, att sprida goda exempel mellan enheter och fortsätta utvecklingen av ”resterkocken”.

Läs mer

Fossilbränslefri kommun – Trelleborgs kommun

Solcellspark byggs i Östersjöns klimatsmartaste hamn – Trelleborgs hamn : Trelleborgs hamn

Upphandling och inköp – Trelleborgs kommun

Mat och måltider i kommunala förskolor och skolor – Trelleborgs kommun

Matsvinn (Livsmedelsverket)

Samhällsbyggnadsförvaltningen