Mål 7 Giftfri livsmiljö

Kemikalierna har ökat i takt med ett ökande välstånd och höjd levnadsstandard. År 1950 producerades cirka 7 miljoner ton kemikalier i världen – idag 2021 produceras över 400 miljoner ton – en ökning med över 4 000 procent! I Sverige används enligt Kemikalieinspektionens produktregister drygt 120 000 produkter med totalt drygt 16 000 ämnen.

Kommunens förskolor och skolor har sedan 2017 arbetat med grön och giftfri förskola.

Fotograf: Maria Adolfsson

Mål 7: Mänsklig exponering för miljögifter och andra farliga ämnen ska minimeras. Särskilt fokus ska ligga på att skydda barn.

Barn är känsligare och mer sårbara för farliga kemikalier än vuxna. De leker på golvet bland damm där kemikalier från möbler och olika produkter samlas. De minsta barnen stoppar föremål i munnen. Barn rör sig mer, djupandas mer, har mindre kroppar och får därför en högre koncentration av föroreningar i kroppen och de har ett immunförsvar som inte är full utvecklat. Särskilt fokus måste därför ligga på att skydda barn!

Kemikalierna vållar problem för hälsa och miljö. Vi utsätts dagligen för en ökande mängd kemiska ämnen som ingår i produkter som vi använder varje dag. Kemikalier finns i det mesta vi omger oss med – i möbler, leksaker, elektronik, kläder, färg, rengöringsmedel, plast, läkemedel, kosmetiska produkter, bekämpningsmedel i livsmedel, byggvaror.

Många av dem är farliga och kan ge oss olika hälsobesvär. Ingen vet heller säkert vad som händer när vi utsätts för många olika kemikalier samtidigt. De ämnesgrupper vi utsätts för kan vara tungmetaller (kadmium, bly, koppar, krom, kvicksilver, nickel och zink), bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade alkylsulfonater (PFAS, speciellt PFOS (perflouroktansulfonat)), dioxiner och PCB (polyklorerade bifenyler), ftalater, organiska tennföreningar, bekämpningsmedel, nanopartiklar och tobak.

Lokal kemikalieplan

Trelleborgs kommun har påbörjat att ta fram en lokal kemikalieplan som ska omfatta samtliga förvaltningar och kommunala bolag. Planen har hämtat struktur från Miljösamverkan Skåne, där en arbetsgrupp tog fram Modell för kommunala kemikalieplaner, som förslag till Skånes kommuner att upprätta sina egna Lokala Kemikalieplaner. Den lokala kemikalieplanen kan innehålla flera delar som till exempel att minska barns exponering för farliga ämnen, mindre plast och läkemedelsrester i miljön samt giftfritt byggande.

Giftfria förskolor och skolor

Sedan 2017 har kommunens förskolor och skolor arbetat enligt en särskild handlingsplan för grön, giftfri och strålsäker förskola och skola. Handlingsplanen består av åtgärder inom områdena

  • Rensa bort och fasa ut; gammal elektronik, bland plastleksaker, bland icke-leksaker, möbler, kemikalier, teflon och plast vid tillagning och servering, sortera avfallet
  • Upphandling och inköp; ta fram inköpsvägledning, handla upp och köp in miljömärkta och allergianpassade hygienprodukter, informera leverantörer, skärpa miljökraven i framtida upphandlingar
  • Mat och tillagning; ekologisk mat, undvika konservburkar, spola i vattenkranar
  • Rutiner för lokalvård och hygien; tvätta händerna ofta, tydliggöra rutiner för lokalvård, tvätta textilier
  • Byggnad och utomhusmiljö; miljöbyggnad, välj rätt material vid ombyggnad, ytskikt, skapa stimulerande och giftfria utemiljöer, skugga på skolgårdar och förskolor, information om solens skadliga effekter, bevakning av kunskapsläget angående elektromagnetisk strålning,
  • Utbildning och kompetensutveckling, implementera handlingsplanen och arbetet i berörda verksamheter.

Inventering och utfasning av farliga kemiska produkter och varor

En inventering av farliga kemiska ämnen, kemiska produkter och varor i kommunala verksamheter och bolag bör utföras, med särskilt fokus på miljöer där barn vistas – förskolor, skolor, fritidshem, fritidsgårdar, idrottsanläggningar med mera. Till hjälp ska en kommunal databas för farliga kemiska ämnen, kemiska produkter och varor byggas upp.

Enligt Miljöbalken ska alla som bedriver en verksamhet undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga. En mängd kemiska ämnen, produkter och varor ska bytas ut och fasas ut vid verksamheterna.

Lokalvård där barn vistas

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för lokalvård ska följas i kommunala miljöer där barn vistas. Ändamålet med lokalvård är att minska en rad föroreningar från inomhusmiljön. Damm kan innehålla många olika ämnen som kan påverka människors hälsa negativt, som mögel, kvalster, bakterier och virus, pollen, pälsdjursallergen, hudflagor med mera.

Även olika kemiska ämnen som kan vara negativa för hälsan kan finnas bundna till dammpartiklar. Det kan till exempel finnas hormonstörande ämnen som mjukgörare från plaster och flamskyddsmedel från elektronik och textilier. Både det luftburna dammet och det som finns på golv, hyllor, armaturer med mera har betydelse för luftkvaliteten. Luftburet damm som inte ventileras bort deponeras på ytor i lokalen och kan virvlas upp och bli inandningsbart igen vid aktiviteter i rummet.

Bristfällig lokalvård kan ge upphov till kliande ögon, irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Personer med astma, allergi och annan överkänslighet kan få förvärrade besvär i lokaler med dålig lokalvård.

Kemikalieupphandling

Vi använder idag tusentals varor som produceras och alla har påverkan på omgivningen och för människors hälsa. Påverkan kan ske i många led från produktion, över användning till dess att produkten blir ett avfall. Omfattningen av påverkan är från liten till stor och kan ske på olika nivåer som exempelvis giftighet, klimatpåverkande, hormonstörande mm.

Allteftersom vi genom samhällets forskningsinsatser lär oss mer och mer om hur olika ämnen påverkar får vi också mer kunskap om hur vi bör förhålla oss till de olika produkterna. Exempelvis har vi lärt oss att flera produkter som man förr trodde var ofarliga och till och med nyttiga för oss var i själva verket farligt för människan, exempelvis radioaktivt vatten eller DDT.

Kommunen behöver på ett systematiskt och transparant sätt arbeta med att göra sina inköp, bedöma och anpassa dem efter de vetenskapliga landvinningar tekniken gör.

Databas för farliga ämnen

Precis som det behövs en genomtänkt plan för vilka ämnen kommunen köper in, behövs också en inventering av de ämnen som används inom kommunens olika verksamheter.

Både Trelleborgs Hamn AB och AB TrelleborgsHem använder idag olika databaser för vilka ämnen som man använder och vad de innehåller. Detta ger möjlighet att snabbt identifiera varor, produkter och kemikalier som kan utgöra problem för miljön och människors hälsa. Detta kan övriga kommunen lära sig av.

Databasen ger kommunen en bild av vilka ämnen och produkter man använder och kan därför bilda underlag vid upphandling av varor i framtiden.

Läs mer

Miljösamverkan Skåne

Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola (trelleborg.se)

Lokalvård (Folkhälsomyndigheten)

www.kemi.se

www.havovatten.se

www.miljosamverkanskane.se

www.folkhalsomyndigheten.se

www.naturskyddsforeningen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen