Mål 2 God bebyggd miljö

Parker, grönområden och tätortsnära natur liksom den långa kuststräckan utgör viktiga inslag i en god bebyggd miljö. Här ska människor kunna vistas för välbefinnande, hälsa och rekreation men också kunna dra nytta av de ekosystemtjänster som grönska och vatten levererar.

Kulturarvet längs kusten är ofta kopplat till fisket och fiskesamhällena. Här en bild från Skåre läge.

Fotograf: Per Arne Johansson

Mål 2: Kommunens utemiljöer, såsom grönområden och kuststräcka, ska ha höga rekreativa kvalitéer, vara sammanhängande och få lov att utvecklas över tid för vandring, strandliv, bad, båtliv och annat friluftsliv.

Grönstrukturen

Alléer, parker och naturområden skapar tillsammans en känsla av sammanhängande natur i och omkring staden. Grönområdena fungerar som sociala mötesplatser och ger rekreationsmöjligheter, men de är också viktiga som fördröjare av dagvatten och nödvändiga för djur- och växtlivet.

Grönstrukturen i Trelleborgs stad liksom de övriga tätorterna är väl dokumenterad i olika planer men har ett svagt skydd. Grönområden tas ofta i anspråk för exploatering. Förutom i själva stadskärnan i Trelleborgs stad så finns det relativt stora grönytor i staden och den genomkorsas också av flera väl uppvuxna alléer. I Trelleborg finns många väl uppvuxna träd på såväl kommunalt ägd som privat ägd mark.

Grönstrukturen i Trelleborgs tätorter, inklusive staden Trelleborg, har en potential att utvecklas som kunde tillvaratas, särskilt stadsdelsparkerna i huvudtätorten. Varje tätort bör också ha en egen större park. Regeln att ingen skall ha längre än 300 meter till en park skall bevakas vid all samhällsplanering. De uppvuxna träden måste särskilt värnas på grund av deras stora betydelse för grönstrukturen och vår livsmiljö.

Alléer och pilevallar i det skånska landskapet har ofta ett viktigt kulturhistoriskt värde. Dessa har också ett starkt skydd genom biotopskyddet. Stadsparken, Folkets park och Östervångsparken är kulturhistoriskt värdefulla parker.

Barns utemiljöer

Allt fler barn växer upp i städer och behöver god tillgång till nära natur och välplanerad utemiljö för lek och utveckling. Mer natur där både barn och vuxna vistas och bor, ökar den biologiska mångfalden och bidrar till ekosystemtjänster som till exempel bättre luft, mindre buller och temperaturreglering.

Vi behöver solljus för att må bra. Klätterställningar, gungor, sandlådor och andra populära lekinstallationer bör placeras så att de är skuggade av växtlighet.  Det är därför viktigt att planera barns utemiljöer så att det finns en variation av ytor med skugga och sol för att begränsa exponeringen för UV-strålning.

Barn, främst barn i förskolan, vistas oftast många timmar per dag på gården utomhus. Buller är en miljöfaktor som inte barnet själv kan påverka och en hälsorisk som måste åtgärdas på samhällsnivå. Barn är extra känsliga och bör prioriteras och skyddas. För höga ljudnivåer orsakar försämrad förmåga att uppfatta tal och koncentrationssvårigheter som därmed försvårar inlärningen.

Dagvatten som resurs

Dagvatten är regn eller smältvatten som rinner på mark, i diken eller genom ledningar till åar och Östersjön. Det mesta av dagvattnet inom hårdgjorda tätorter rinner via rännstensbrunnar och dagvattenledningar. Dagvattennät utformas och marken nivåsätts så att skador på byggnader och anläggningar ska minimeras vid skyfall.

När nya områden byggs är kravet att mängden förorenande ämnen inte får öka. I de flesta fall ansluts dagvatten från de nya planområdena till befintligt dagvattennät, vilket inte är dimensionerat för ökat flöde. För att minska mängden förorenande ämnen och samtidigt tillfälligt fördröja det ökade flödet, anläggs ofta dagvattendammar. I Trelleborg är målet att bygga större och mer robusta dagvattenanläggningar i stället för att varje detaljplan har sin egen lilla anläggning.

Frisk luft

Luften i Trelleborgs centrum blir gradvis bättre. Mätningar visar en nedåtgående trend av halter av både kväveoxid och svaveldioxid. Mätningar från 2020 visar också att luftkvalitén varit bättre under den period då Corona-restriktioner gällt, mars-december. En minskad trafikmängd har gett lägre halter kväveoxid.

Utsläpp av luftföroreningar som sker lokalt, exempelvis från industrianläggningar, fordon och vedeldade hus påverkar luften i närområdet. Vissa luftföroreningar, som svaveldioxid och marknära ozon, kan dock transporteras långa avstånd och över nationsgränser.

Trelleborg har gjort regelbundna mätningar av luftkvalitén i Trelleborgs centrum sedan början av 1990-talet. Att halter för just ämnena svaveldioxid, kväveoxid och partiklar nu valts ut som miljömål beror på att dessa är lätta att mäta och följa upp.

Kustskydd

Effekterna av ett förändrat klimat innebär för Trelleborgs del bland annat att hänsyn behöver tas till stigande hav och ökad erosion av stränderna. Kommunen har en ambition att skydda befintlig bebyggelse och samtidigt säkerställa att utpekade utbyggnadsområden är lämpliga att bebygga.

Utredningar har gjorts och i ett tematiskt tillägg till översiktsplanen beskrivs hur de olika kuststräckorna bäst ska kunna skyddas.

Arbetet med kustskydd utanför tätorten Trelleborg utifrån översvämningsrisk ska först fokusera på de mest östliga delarna i kommunen, det vill säga Skateholm och östra delarna av Beddingestrand. Det området bedöms löpa störst risk för omfattande problem orsakade av högre havsnivåer inom den närmaste 10-årsperioden. Samtidigt pågår arbete med att lösa erosionsproblematiken i Smygehamn.

Strandförvaltning

Hur stränderna sköts och används är viktigt för trelleborgarna och för turismens utveckling. Samverkan och samarbete kring strändernas skötsel och användning är av stor betydelse för kunskapsutbyte och kostnadsbesparing.

Kustens kulturarv

Några exempel på historiskt intressanta platser längs havet är fiskelägen, försvarsverken vid Skåre skansar, bunkrarna längs Per-Albin Hansson linjen, vikingagravarna vid Albäckens mynning, monumentet vid Stavstens udde från Karl XII:s landstigning och de vackra kalkugnarna i Smygehuk. I havet finns dessutom flera historiskt intressanta och kulturhistoriskt värdefulla vrak.

Friluftsliv

En vandringsled utmed kusten inspirerar kommuninvånare och turister att gå ut i naturen, vilket i sin tur leder till ökad folkhälsa. En vandringsled ger trygghet och bekräftelse på att här är det tillåtet att ta sig fram.

Kommunen genomkorsas av ett finmaskigt nät av mindre landsvägar, många av dem lämpliga för cykling. I kommunen finns idag två avsnitt på Skåneleden, en som går norrut mot Svedala och en som går västerut mot Vellinge. I Albäckskogen finns Hälsans stig, fem km, integrerad med elljusspåret. Förutom dessa märkta stigar finns det många kilometer omärkt stig utmed kusten.

När det gäller cykling finns idag en märkt led, Sydkustleden, som passerar hela kommunen utmed kusten från Skateholm till Trelleborgs stad, därefter lite in i landet, mot Höllviken. För att öka tillgängligheten till skogsområdena i kommunens norra delar, upp mot Svedala kommun, behöver cykelleder utvecklas även i nordsydlig riktning inom kommunen.

Badstränder

Provtagningsprogrammet för badvatten omfattar sex prover per säsong då två bakteriegrupper studeras; Enterokocker och E.coli. Badplatserna klassas utifrån de senaste fyra årens resultat. Rådata rapporteras in till Hav- och vattenmyndigheten som sammanställer och visar statusen på vattenkvalitén på sin hemsida.

Utsläppspunkter för kommunalt dagvatten till EU-bad är inventerade. Vattenkvaliteten från större, allmänna dagvattenutlopp kommer följas upp i syfte att förbättra kunskapen om dagvattnets påverkan.

Läs mer

Buller från vägar och järnvägar vid nybyggnation av infrastruktur (naturvardsverket.se)

Frisk luft i Trelleborg enligt ny luftrapport – Trelleborgs hamn : Trelleborgs hamn

Kustskydd i Trelleborgs kommun

Naturvård – Trelleborgs kommun

Översiktsplan för orter och landsbygd 2028 – Trelleborgs kommun

Hälsans Stig – Trelleborg – Hälsans Stig | Naturkartan

Skåneleden – Trelleborgs kommun

Badplatser och badvatten – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Samhällsbyggnadsförvaltningen