Mål 3 Vatten i balans

Vatten i balans är ett begrepp som lånats från det svenska miljömålssystemet som talar om Hav i balans. Trelleborgs kommuns ambition är att alla vatten inom kommunen så långt som möjligt ska vara rena och friska samt fria från förorenande och balansrubbande ämnen.

Mål 3: Grundvattnet ska fortsatt bibehålla en god kvalitet.

Vatten cirkulerar i ett ständigt kretslopp:  Vattenånga avdunstar från sjöar och hav och faller ned som regn och snö. En stor del av detta vatten tränger ned i och genom jordlager och berggrund och bildar grundvatten. Efter en viss uppehållstid i marken, som beror på lokala förhållanden, rinner det som varit grundvatten ut i sjöar, hav och vattendrag igen.

Skydd av grundvatten

Vatten är en av våra absolut viktigaste resurser. Det är av stor betydelse är att det finns grundvatten av god kvalité och i riklig tillgång. I Trelleborg finns det gott om vatten som i stort håller god kvalitet. Men efterfrågan och påfrestningen på grundvattnet ökar alltmer. De torra somrarna under de senare åren visare på det stora behovet av att känna till vilka vattenresurser, bland annat grundvatten, som finns lokalt.

Grundvattenförekomsten i Trelleborg tillhör Sydvästra Skånes kalkstenar som omfattar sydvästra Skåne. Grundvattenresurserna i Sydvästra Skånes kalkstenar har över lag ett gott naturligt skydd. Men behovet av vatten ökar i takt med att kommunen växer och befolkningen ökar. Kvaliteten är huvudsakligen god även om det finns indikationer på förekomst av saltvatten och bekämpningsmedel i vissa områden. Det finns ett fortsatt stort behov av ökad kunskap om grundvattnets kvalitet, de akvatiska ekosystemens grundvattenberoende och om variationer i grundvattnets omsättning och grundvattennivåer.

De cirka 2 000 hushåll i Trelleborgs kommun som inte har kommunalt dricksvatten har enskild vattenförsörjning. Av de enskilda brunnarna uppskattas 50 procent vara grävda brunnar, 25 procent borrade brunnar och 25 procent grävda brunnar med en borra, som leder vatten från berggrunden upp i den grävda brunnen.

De borrade brunnarna har ofta en bättre mikrobiologisk kvalitet än de grävda. De har dock en högre hårdhet och högre järnhalt.

Det är viktigt att grundvattnet har en bra miljökvalitet. Gamla föroreningar som finns kvar i marken kan rinna ner och förorena grundvattnet. För att skydda grundvattnet från föroreningar inrättas vattenskyddsområden framför allt där större kommunala dricksvattenuttag sker.

För att skydda grundvattnet och det kommunala dricksvattnet i Trelleborg har tre vattenskyddsområden inrättats – Trelleborg-Fuglie, Västra Alstad och Östra Klagstorp.

Läs mer

Vattenskyddsområde – Trelleborgs kommun

Sydvästskånes grundvattenkommitté – SSGK

Samhällsbyggnadsförvaltningen