Mål 4 Vatten i balans

Miljöstatusen i alla ytvatten – vattendrag, våtmarker, sjöar och hav – utgör en viktig värdemätare för hur vi människor miljömässigt beter oss på land. Målet är friska, rena vatten där liv kan frodas.

Orkidé på Dalköpinge ängar

Fotograf: Per Arne Johansson

Mål 4: Vattendrag, våtmarker, sjöar och hav ska ha god vattenstatus som möjliggör balans och rik biologisk mångfald.

Småvatten

I Trelleborgs kommun är i dagsläget endast en mindre del av kommunens yta skyddad för dess värdefulla natur.  Områdena är skyddade som Natura 2000-områden, naturreservat samt djur- och växtskyddsområde. Dessutom förekommer skydd genom riksintresse, strandskydd och generellt biotopskydd.

Rikkärr är ett slags myrmarker som är ganska näringsfattiga med begränsad tillgång på fosfor, men rika på mineraler, framför allt kalcium. Rikkärr har en specialiserad och artrik flora ofta av orkidéer, starr och andra kärlväxter som utgör riktigt värdefull och skyddsvärd natur i Trelleborgs kommun. Rikkärr finns vid Gabeljung, Dalköpinge ängar och Smyge kärr. Dalköpinge ängar är ett naturreservat och kärret har därmed skydd, medan de andra båda saknar skydd idag.

I Trelleborgs kommun är samtliga vattendrag kraftigt påverkade av människans aktiviteter. Uträtningar, vattennivåsänkningar och återkommande rensningar har lett till att reningsförmåga, biologisk mångfald och rekreationsvärden gått förlorade. När det gäller de små vattendragen i Trelleborgs kommun är det påverkan från ett effektiviserat jordbruk som förändrat miljön i och omkring vattendragen allra mest. Vattendragen har förlorat mycket av den ursprungliga sträckningen, den biologiska mångfalden och flera viktiga livsmiljöer.

Ett naturligt vattendrag har en övergångszon mellan land och vatten närmast vattendraget. En flerskiktad strandzon ger skuggning av vattendraget och erosionsskydd samt bildar en viktig spridningskorridor för djur och växter. En ursprunglig och opåverkad miljö längs med vattendrag är dock relativt sällsynt idag. Många vattendrag har på många håll fungerat som mottagare (recipienter) för industriutsläpp, dagvatten och enskilda avlopp.

Kommunen deltar i flera olika sammanhang och organisationer med målsättningen att få markägare intresserade av att skapa nya våtmarker, tvåstegsdiken med mera, för att därigenom bidra till att näringsläckaget minskar till vattendrag och sjöar.

Vattendragens status

EU:s Vattendirektiv infördes i svensk lagstiftning 2004. Enligt EU:s ramdirektiv skulle alla Sveriges vattenförekomster uppnå god status senast 2027. I dagsläget uppnår inga av Trelleborgs kommuns åar god status, vare sig när det gäller närsalter eller kemisk status. Ett omfattande arbete bedrivs från flera håll i kommunen för att förbättra statusen.

Övergödning

Övergödning innebär att tillförseln av näringsämnena kväve och fosfor till ett vattendrag är alltför stor. Detta gör att tillväxten av vissa alger och vattenväxter gynnas på bekostnad av andra. Detta kan i sin tur leda till att hela den ekologiska balansen i ett vattendrag störs. De största källorna till fosforutsläpp är enskilda avlopp på landsbygden och diffusa utsläpp från jordbruket.

Även grundvattnet kan påverkas av övergödningen. Läckage av kväve från jordbruket kan nå grundvattnet i form av nitrater. Förhöjda halter av nitrat innebär en påtaglig hälsorisk för personer som hämtar dricksvatten från egen brunn. Särskilt känsliga för nitratrikt vatten är spädbarn. Ämnet medför att blodets syreupptag minskar. Nitrat kan dessutom omvandlas till cancerframkallande substanser i kroppen.

Sju vattendrag

I stort sett hela Trelleborgs kommuns landyta avvattnas till Östersjön genom sju större vattensystem; Albäcksån, Ståstorpsån, Dalköpingeån, Gislövsån, Äspöån, Tullstorpsån och Fredshögsbäcken.

Trelleborgs sju största vattendrag ingår alla i miljöövervakningsprogram och har speciellt placerade övervakningsstationer där provtagning av vatten genomförs. Tre av dessa vattendrag är även klassade som vattenförekomster; Albäcksån (eller Albäcken som den ibland kallas), Dalköpingeån och Tullstorpsån. Detta betyder att vattendragen även har erhållit en statusklassning gällande ekologisk och kemisk status.  Även Dybäcksån ingår i miljöövervakningsprogram och är klassad som vattenförekomst med tillhörande ekologisk och kemisk statusklassning. Ej heller Dybäcksån har uppnått god status enligt EU:s ramdirektiv.

Marin miljö

Ålgräs (Zostera marina) har, precis som gräs på land, ett rotsystem som kan stabilisera sanden på havsbotten i grunda områden. Därmed bidrar den till att minska transporten av sand från kustpartier som utsätts för mycket vågenergi. Dessutom utgör de så kallade ålgräsängarna en viktig livsmiljö som främjar biodiversiteten för både fisk och andra marina djur. Tyvärr har utbredningen av ålgräs minskat under lång tid på grund av mänsklig aktivitet i de strandnära områdena där ålgräset trivs.

Återplantering av ålgräs är en beprövad metod med lyckade resultat från andra platser i både Sverige och utomlands. Därför gjordes försök under sommaren 2020 med att hämta vuxna skott av ålgräs från en donatoräng i västra Trelleborg och återplantera dem på 1,5 – 2,5 meters djup utanför tätorten. Trelleborg var en av sex platser där försök gjordes och det visade sig att det var mer framgångsrikt utanför Båstad och Kristianstad. Därför görs det storskaligare plantering, och metodutveckling där under sommaren 2021. Förhoppningen är att återplantering av ålgräs ska kunna användas som en av flera naturbaserade lösningar för att minska erosionen av stränderna i Trelleborgs kommun i framtiden.

Hamnar

Trelleborgs Hamn AB arbetar för att förhindra utsläpp i hamnen på flera olika plan. Det absolut viktigaste är att arbeta med förebyggande åtgärder, som till exempel utbildning och övningar, men också rutiner för kontroll av utrustning och regelbundna byten av delar som slits och kan utgöra en risk.

Det finns tre småbåtshamnar i Trelleborgs kommun, Gislöv, Skåre och Smygehuk. Sammanlagt finns det 425 bryggplatser och 23 kajplatser. Gislöv är den största småbåtshamnen med 296 bryggplatser.

Miljöarbetet i småbåtshamnarna är ett ständigt pågående arbete. Utveckling och förvaltning av småbåtshamnarna gör dem än mer attraktiva för besökare från hav eller land. Det turistiska värdet av tre småbåtshamnar är stort, exempelvis Smygehuk med Sveriges sydligaste udde drar enorma besöksmängder.

Smygehuk har 2021 genomgått en stor förändring som ger besökarna en upplevelse de kommer ihåg. Hamnplanen är försedd med nya picknickytor, belysning och tillgänglighetsanpassad ramp ut på östra pirarmen. Som kronan på verket stensätts hamnplanen efter säsong 2021.

Utökad muddring i Gislöv och Skåre har utförts under 2020/2021 där sammanlagt drygt 15 000 ton förorenade muddermassor tagits upp och tagits omhand av godkänd mottagare. Utmaningen är framöver att upprätthålla hamndjupen och förebygga kommande utökade muddringar.

Utbyggnad av sopsortering är på plats för att tillgodose den stora mängd skräp som Smygehuk genererar från besökare. Båtägare är upplysta med nya ordningsföreskrifter om vad deras bottenfärg kan ställa till miljömässigt. Krav på markdukar under vinteruppställda båtar samt upplysning om tillåtna bottenfärger sker tillsammans med de aktiva båtklubbar som finns i småbåtshamnarna.

Trelleborgs Hamn AB har ambitionen att vara en så ren hamn som möjligt. Att jobba med att förhindra spridning av skräp och plast till havet står därför högt på agendan och något som det satsas på under 2021 och 2022. Hamnen jobbar dels med skräpplockning, dels genom att hitta sätt att göra det lätt att göra rätt för hamnens besökare och kunder.

Läs mer

Skogsstyrelsen – Rikkärr eller kalkkärr

Smyge kärr – Naturskyddsföreningen Skåne (naturskyddsforeningen.se)

Åarna – Trelleborgs kommun

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd (segea.se)

Ståstorpsån | Ståstorpsån (stastorpsan.se)

Tullstorpsån | Tullstorpsån (tullstorpsan.se)

Sydvästra Skånes Vattenråd – Trelleborgs kommun

Vattendirektivet – Vattenförvaltning – Planering, förvaltning och samverkan – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Övergödning – Havsmiljö och vattenmiljö – Miljöpåverkan – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Miljöprogram – Trelleborgs hamn : Trelleborgs hamn

Trelleborgs hamn och småbåtshamnarna – Trelleborgs kommun

Samhällsbyggnadsförvaltningen