Tång i Trelleborg

Vad gör Trelleborgs kommun åt tången?

Den frågan känns lika aktuell varje år när badsäsongen närmar sig och tång täcker vår kustremsa. Under årens lopp har problemet angripits på olika sätt, men utan att hitta en optimal lösning.

Varje år inför strandsäsongen tar Trelleborgs kommun bort tången på ett antal kommunala badplatser, för att sedan återplacera den i havet under hösten. Dock är metoden både kostsam och bidrar till övergödning av havet.

Sedan början av 2000-talet har Trelleborgs kommun varit med i ett antal projekt där man visat att det går att göra biogas av tången, men det var svårt att få lönsamhet i verksamheten. På senare tid undersöker man också möjligheten att göra biokol inom projektet Rest till Bäst. En röd tråd genom alla projekten har varit att kunna återföra den näring som finns i tången till kommunens högklassiga åkermark.

För- och nackdelar med tång

I dagsläget innebär tångmassorna en olägenhet för många som vill njuta av strandlivet eller bo kustnära. När tången ligger i vattenbrynet och ruttnar luktar den illa och det är otrevligt för badgäster att behöva ta sig igenom tångmassorna för att nå ut till klart vatten. Detta gör badstränderna mindre attraktiva. Problemet med lukten fortsätter längs hela kusten under resten av året när stora mängder tång kommer in med höststormarna.

Det finns dock positiva sidor med tång eftersom den också är en hemvist för ett myller av smådjur som uppskattas av födosökande fåglar. Tången hjälper även till att minska erosionen på utsatta sandstränder.

Från problem till samhällsnytta

För Trelleborgs kommun har omhändertagandet av tång länge varit en viktig fråga som krävt ett långsiktigt svar. Förhoppningen är att en del av trelleborgstången i framtiden kan omvandlas till exempelvis biokol, en klimatsmart och miljövänlig produkt med flera goda egenskaper.

Även om biokol bidrar till många bra lösningar finns det fortfarande en del utmaningar att ta sig an när det gäller hanteringen av tången. Framöver behöver kommunen hitta en lösning för hur tången kan rensas från sand och sten samt torkas på ett kostnadseffektivt sätt.

Kommunledningsförvaltningen