Frågor och svar om skolskjuts

Här hittar du vanliga frågor och svar om skolskjuts i Trelleborgs kommun. Du kan också kontakta Kontaktcenter om du inte hittar svaret på din fråga.

Skolval och skolskjuts

  • Ja, eleven kan få skolskjuts enligt skollagen (med skolbuss, linjetrafik eller skoltaxi) om kommunens bedömning visar att kostnaden för skolskjutsen till den självvalda skolan inte blir dyrare än vad skolskjuts till placeringsskolan (den skola som kommunen skulle placerat eleven vid) skulle bli. Vi kallar det merkostnad.

    Visar bedömningen att det blir en merkostnad träder ett lokalt politiskt beslut om skoltransport in och eleven beviljas i stället skoltransport, enligt detta. I praktiken är det samma som skolskjuts men beslutet har en annan rättslig grund.

    I portalen där beslutet hamnar, visas beslutet som ”delavslag”. Detta för att ansökan avslås enligt skollagen men beviljas enligt det lokala politiska beslutet.

  • Ja, eleven kan få skolskjuts enligt skollagen (med linjetrafik eller skoltaxi) om kommunens bedömning visar att kostnaden för skolskjutsen till den självvalda kommunala skolan i den andra kommunen inte blir dyrare än vad skolskjuts till placeringsskolan skulle bli.

  • Ja, eleven kan få skolskjuts enligt skollagen (med linjetrafik eller skoltaxi) om kommunens bedömning visar att kostnaden för skolskjutsen till den självvalda skolan inte blir dyrare än vad skolskjuts till placeringsskolan (den skola som kommunen skulle placerat eleven vid) skulle bli. Vi kallar det merkostnad.

    Visar bedömningen att det blir en merkostnad träder ett lokalt politiskt beslut om skoltransport in och eleven beviljas i stället enligt detta. I praktiken är det samma som skolskjuts men beslutet har en annan rättslig grund.

    I portalen där beslutet kommer, visas beslutet som ”delavslag”. Detta för att ansökan avslås enligt skollagen men beviljas enligt det lokala politiska beslutet.

  • Nej, det finns enligt Skollagen inte någon rätt till skolskjuts till en fristående skola som ligger i en annan kommun än hemkommunen.

Resa med skolbuss i mån av plats och kompisåkning

  • Nej, det är endast elever med beslut om skolskjuts/skoltransport som får resa med skolbussarna.

  • Oavsett om en elev har beslut om skolskjuts eller inte, får hen åka tillsammans med en annan elev som har beslut om skolskjuts, på skolbussen hem från skolan och kliva av vid dennes hållplats. Förutsättningen är att det finns plats på bussen. Platstillgången kan variera under läsåret.

    I det nya systemet där eleverna registreras när de kliver ombord på bussen kommer den medföljande kompisen att registreras som en extra elev till den som har beslut om skolskjuts.

    För att åka med som kompis behöver eleven visa chauffören ett godkännande från vårdnadshavare. Det går bra med en lapp eller ett sms till barnets telefon, som barnet kan visa upp.

    Observera att kompisåkning endast är möjlig på de blå skolbussarna. Det går inte att ta med en kompis i skoltaxin.

Skolskjuts och fritids

  • Nej, elever har inte rätt till skolskjuts till och från fritids. Skolskjuts gäller till och från skolan i anslutning till skolans ramschema.

  • Dessa elever kan ha rätt till skolskjuts på morgonen men inte på eftermiddagen då de är på fritids.

  • Dessa elever kan ha rätt till skolskjuts de dagar de inte är på fritids. De dagar de är på fritids har de inte rätt till skolskjuts.

Färdsätt

  • Vilket färdsätt (skolbuss, linjetrafik eller skoltaxi) som beviljas för resan beror bland annat på ålder, mognad och tillgång till annat färdsätt. Syskon bedöms individuellt och ges inte per automatik samma färdsätt.

    I första hand beviljas skolbuss men trafikerar inte skolbussen sträckan mellan hemmet och skolan, ges linjetrafik för elever i årskurs 4 och uppåt och skoltaxi till elever från förskoleklass till årskurs 3. Ibland kan även yngre elever beviljas busskort efter godkännande av vårdnadshavare. Det gäller till exempel om de är vana vid att åka buss eller om en vuxen åker med på bussen.

    I sista hand, då varken skolbuss eller linjetrafik finns eller fungerar enligt avstånds- och trafikförhållanden, beviljas skoltaxi. Olika avståndsregler och regler för trafikbedömning gäller för olika åldrar.

    En taxibil som hämtar ett yngre syskon har med stor sannolikhet fler elever att hämta och bilen fylls upp. En bil kan se ut att ha en plats ledig men det kan till bero på exempelvis en avbokning. Det kan också senare uppstå behov av skoltaxi till ett annat yngre barn och då behövs den lediga platsen. Därför kan inte det äldre syskonet beviljas skoltaxi enbart utifrån att ett yngre syskon beviljats.

  • Nej, inte som regel. Rätten till skolskjuts gäller i anslutning till skolans tider och inte till exempel efter fritids. Då samåkning sker planeras alltid syskon in på turer som avgår i anslutning till skolans ramtid för årskursen.

    Vill man som vårdnadshavare inte att barnet ska åka hem då, behöver man ansöka om placering på fritids och därifrån organiserar man själv hämtningen.

    Det kan låta märkligt att det i stället ska köra två bilar till samma adress vid olika tillfällen, men resorna med skoltaxi planeras i stort sett alltid med samåkning med elever som slutar ungefär samtidigt.

    En eventuell tom plats i det äldre syskonets bil kan bero på till exempel avbokning. Det kan också senare uppstå behov av skoltaxi till ett annat barn som slutar vid den tiden.

  • Nej, det är bara barn som är beviljade skolskjuts med den taxin som får åka med.

  • Om ni har fått ett beslut om skolskjuts med linjetrafik så är det detta färdsätt som kommunen bedömt fungerar utifrån elevens ålder och passande skolbuss/linjetrafik.

    Om ert barn går på sin placeringsskola och har fått ett beslut med förvaltningsbesvär finns möjlighet att överklaga färdsättet. Överklagan måste göras inom 3 veckor från den dag ni mottog beslutet.

    Färdsättet kan dock komma att ändras under beslutets giltighet om förutsättningar för skolskjutsplaneringen förändras.

    Restider och väntetider

    Enligt Trelleborgs kommuns riktlinje för skolskjuts bör restiden inte vara längre än 60 minuter på morgonen och 60 minuter på eftermiddagen för elever i årskurs F-9.

    Väntetiden på skolan bör inte vara längre än:

    • 30 minuter på morgonen för årskurs F-9
    • 30 minuter på eftermiddagen för årskurs F-3
    • 60 minuter på eftermiddagen för årskurs 4-9.
  • Skolskjuts utförs med skolbuss, linjetrafik och skoltaxi

    Skolbuss, busskort eller skoltaxi.

Ansökan och beslut

  • Handläggningstiden kan variera och ansökningarna handläggs inte alltid i den ordning de kommer in utan även skolvis, därför kan det dröja innan du får ett beslut, även om du ansöker tidigt.

    I Trelleborgs kommun erbjuds alla som är folkbokförda och går i skola inom kommunen skolskjuts eller skoltransport och du kan därför räkna med att ditt barn kommer till och från skolan.

    Målsättningen är att alla som ansökt senast den 30 april, ska ha fått beslut och besked om färdsätt under första veckan i augusti.

  • Om en elev är skriven i Trelleborgs kommun och bor växelvis hos sina vårdnadshavare i Trelleborgs kommun kan eleven ha rätt till skolskjuts från båda bostadsadresserna. Om eleven går i skolan i Trelleborgs kommun (hemkommun), men bor växelvis i en annan kommun har eleven däremot inte rätt till skolskjuts mellan skolan och hemmet i den andra kommunen.

    Föräldraportalen Ombord

    Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende görs i föräldraportalen Ombord.

  • Bedömning om rätten till skolskjuts görs utifrån barnets behov av transport till och från skolan enligt kriterier i skollagen och inte utifrån vårdnadshavarnas ekonomi, funktionsnedsättning eller andra personliga skäl.

    Hänsyn tas till färdvägens längd, elevens funktionsnedsättning, trafikförhållanden eller någon annan särskild omständighet som rör eleven.

  • Du gör en ansökan i föräldraportalen. Välj särskilda skäl som grund.

    En elevs funktionsnedsättning ska styrkas genom intyg från läkare eller i vissa fall, utlåtande från sakkunnig på skolan (till exempel skolhälsovård, kurator, psykolog). Av intyget ska det framgå för vilken tid skolskjutsbehovet bedöms kvarstå. Intyget bör inte vara äldre än sex månader vid ansökningstillfället.

    Det medicinska intyget skickas till:

    Bildningsförvaltningen
    Box 79
    231 21 Trelleborg

  • Har du inte bank-id men behöver göra en ansökan om skolskjuts beställer du en blankett för detta genom att skicka e-post till skolskjuts@trelleborg.se.

  • Om det vid beslutet om skolskjuts står Delavslag betyder det att:

    • ansökan avslås enligt skollagens regler om skolskjuts, på grund av att skolskjutsen till den valda skolan blir dyrare än den skulle bli till den skola som kommunen skulle placerat eleven vid.

    I stället beviljas skoltransport enligt ett lokalt politiskt beslut, som ändå ger eleven rätt till skoltransport, även om det blir dyrare och inte kan beviljas enligt skollagen, förutsatt att skolan ligger i Trelleborgs kommun och att alla grundläggande förutsättningar för skolskjuts uppfylls, exempelvis avståndskrav.

    I praktiken är det ingen skillnad men det behövs två olika beslut eftersom det är olika lagar.

    Både skollagens text om skolskjuts och det lokala politiska beslutet om skoltransport finns också förklarade på första sidan i ditt barns beslut.

  • Du ansöker i föräldraportalen Ombord.

Övriga frågor om skolskjuts

  • Skolbussarna/skoltaxi kör endast under skoldagar; inte vid lov eller skolans studiedagar. Elev som ska gå lovskola kan dock ha rätt till skolskjuts under lovet. Kontakta skolskjutshandläggare för mer information.

    skolskjuts@trelleborg.se

  • Du som är ungdom och folkbokförd i Trelleborgs kommun kan ha rätt till ungdomsbiljett. Ungdomsbiljetten gäller för fritt resande dygnet runt inom hela Skåne. Ungdomsbiljetten är personlig och får inte lånas ut.

    Information om ungdomsbiljetten.

  • Om ni/ert barn ska flytta och vill ansöka om skolskjuts i förväg går det bra. I samband med ansökan behöver vi få in ett intyg som styrker flytten till den nya adressen. Det går bra med bild på köpe-/hyreskontrakt eller kvittens på kommande adressändring hos Skatteverket.

    Du mejlar intyget till skolskjutshandläggare.

    skolskjuts@trelleborg.se

  • Om ditt barn har ett beslut om skolskjuts men behovet har förändrats, till exempel gällande antal dagar som hen behöver åka, behöver du meddela oss detta minst två veckor i förväg.

    Meddela antingen genom meddelandefunktionen (knappen med ett kuvert) i föräldraportalen eller via e-post till skolskjuts@trelleborg.se.

Skolskjutshandläggare

Telefonnummer
0410-73 30 00

Om du inte hittar svar på dina frågor om skolskjuts på webbplatsen är du välkommen att höra av dig via telefon eller e-post.

Bildningsförvaltningen