Stråkinstrument

Stråkinstrumenten är instrument som fungerar i alla musiksammanhang. I all världens musik förekommer olika typer av stråkinstrument och de har spelats från medeltiden till dagens pop/rock/visa/schlagermusik.

Alla stråkinstrument fungerar att spela både ensam och i grupp, allt från kvartett, stråkorkester och symfoniorkester till spelmanslag eller rockband.

Stråkfamiljen består av fyra instrument:

Fiol (från 6 år)

Fiol som också kallas violin är det minsta stråkinstrumentet med den ljusaste klangen, och spelas i huvudsak med stråke. Nästan alla världshistoriens kompositörer har skrivit solostycken för violin.

Viola

Viola som också kallas altfiol är en större variant av fiol. Den har en mörk och varm klang och låter ganska likt cellon.

Cello (från 6 år)

Cello som också kallas violoncell sitter du ner och spelar, oftast med stråke. Klangen är mörk, men ljusare än kontrabasens.

Kontrabas (från 9 år)

Kontrabas som också kallas basfiol är det största stråkinstrumentet och har därför den mörkaste klangen. Du står upp och spelar bas och ofta knäpper du på strängarna med högra handens pek- och långfinger eller använder stråke.

När du spelar stråkinstrument så kan du hyra fiol, altfiol, cello och kontrabas på Kulturskolan. Instrumenten är storleksanpassade, alla mindre instrumentstorlekar kan hyras. När du sedan behöver ett instrument i största storleken får du köpa ditt instrument själv.

Ministråk (4-5 år)

Grupplektion på fiol med barn och föräldrar i lekfull form utan noter.

Kultur- och fritidsförvaltningen