Prao - praktisk arbetslivsorientering

Prao rustar eleverna med nyttiga erfarenheter och kunskaper inför framtida utbildnings- och yrkesval. Elevernas kontaktnät utvidgas och de får bra inblick i det moderna arbetslivet – och möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.

När eleverna ser kopplingen mellan skolans olika ämnen och hur de används i arbetslivet ökar ofta studiemotivationen. Väl genomtänkta framtidsval minskar risken för felval och avhopp i studierna på gymnasiet.

Sedan juli 2018 är prao obligatorisk enligt skollagen och ska omfatta minst 10 dagar. Det är huvudmannens ansvar att anskaffa praoplatserna. Elever som går i årskurs 8 och 9 i Trelleborgs kommun har prao totalt 15 dagar (10 dagar i årskurs 8 och 5 dagar i årskurs 9).

Enligt skollagen är syftet med prao att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao för en elev ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.

För företagen är praoperioderna en fantastisk möjlighet att presentera arbetsplatsen för eleverna; att inspirera framtidens medarbetare och entreprenörer till att göra mer genomtänkta framtidsval. Eleverna får ett större helhetsperspektiv och en bra inblick i hur olika branscher i näringslivet jobbar. Praosamarbeten medför att banden mellan skolan och arbetslivet stärks och tillsammans utmanar vi de traditionella könsrollerna.

Det är viktigt att hjälpas åt att öka elevernas kunskaper om olika branscher, om framtida yrken och om hur det fungerar i arbetslivet. En kvalitativ prao ger eleven tydligare framtidsperspektiv, ger möjlighet att träna sina förmågor och bidrar även med viktiga nätverkskontakter.

Kan din arbetsplats erbjuda prao?

Digitalt praoverktyg

I Trelleborgs kommun används det digitala praoverktyget Samverka.nu där alla praoplatser registreras. Eleverna får inloggningsuppgifter av sin studie- och yrkesvägledare och går sedan in och väljer bland registrerade praoplatser. För de elever som önskar hitta en egen praoplats registreras även dessa i Samverka.nu.

Studie- och yrkesvägledning för grundskola

Telefonnummer
SYV, Sjöviksskolan: 0410-73 35 87
Telefonnummer
SYV, Liljeskolan: 0410-73 35 07
Telefonnummer
SYV, Pilevallskolan: 0410-73 36 92
Telefonnummer
SYV, Skegrie skola: 0410-73 36 92
Telefonnummer
SYV, Västervångskolan: 0410-73 35 36
Telefonnummer
SYV, Väståkraskolan: 0410-73 35 87

Bildningsförvaltningen