Ordlista för bygglovsfrågor
I ordlistan förklarar vi de vanligaste begreppen som är viktiga att förstå när du ansöker om bygg-, rivnings-, eller marklov och anmäler en åtgärd.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
I ordlistan förklarar vi de vanligaste begreppen som är viktiga att förstå när du ansöker om bygg-, rivnings-, eller marklov och anmäler en åtgärd.
En gata, en park, ett torg eller annat område som enligt detaljplanen är för ett gemensamt behov.
Du kan utan bygglov du uppföra en låg altan, där altangolvet inte någonstans ligger högre än 0,5 meter ovanför den utrymme under. En altan ovanpå en byggnad eller i ett takfall behöver också bygglov, liksom inglasning av altan.
Läs mer på Boverket: Altan – PBL kunskapsbanken – Boverket
Även om det inte kräver bygglov för vissa åtgärder kan det kräva en anmälan. Du måste få ett skriftligt starbesked innan du får börja bygga. Startbesked meddelas inom 4 veckor från det är din anmälan är komplett.
Söka bygglov eller göra anmälan
Läs mer på Boverket: Anmälan – PBL kunskapsbanken – Boverket
Vid arbetsplatsbesöket kommer en av våra byggnadsinspektörer till arbetsplatsen. Här går vi igenom kontrollplanen och gör en översyn över arbetsplatsen och huset.
Vi besöker byggarbetsplatsen vid större projekt och alltid vid nybyggnad av bostadshus.
Byggnadsinspektören skriver ett protokoll och antecknar eventuella problem och brister. Rör det sig om större brister så kan inspektören besluta om så kallade kompletterande villkor.
Är upptäckta brister så allvarliga att inspektören bedömer att det finns omedelbar risk för personers hälsa eller säkerhet kan han eller hon besluta om förbud mot fortsatt arbete.
Byggherren måste då visa att säkerhetsbristen är åtgärdad innan arbetet får fortsätta.
Det är mycket sällsynt att förbud mot användning bedöms nödvändigt.
Bygglovsplikt om anläggningen täcker flera fastigheters eller bostäders behov. Bor du i enbostadshus är det sällan att din avfallshantering kräver bygglov.
Bygglov får ges för en åtgärd som avviker från detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte. Det krävs att avvikelsen är liten eller att åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Efter som det är ett undantag ska tillämpningen vara restriktiv.
En åtgärd som utförts eller vidtagits med stöd av ett tidsbegränsat lov måste tas bort eller upphöra innan lovet går ut. Det krävs varken bygglov, rivninglov eller anmälan för att ta bort eller återställa åtgärden, men det krävs att åtgärden är avvecklad innan det tidsbegränsade lovet löper ut.
Det krävs inte bygglov för en liten tillbyggnad i form av balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel på en- och tvåbostadshus inom områden med detaljplan. Om tillbyggnaden görs närmare gränsen än 4,5 meter krävs däremot medgivande från de grannar som berörs av åtgärden. Tillbyggnaden får heller inte strida mot den detaljplan som gäller för området. Det kan innebära att det inte går att göra ursprungliga omgivande marken. Om altangolvet ligger högre blir altanen mätvärd, ska räknas med i byggnadsarean och påverkar utseendet på byggnaden. För detta krävs bygglov.
För att beräkna byggnadshöjden måste man först välja en fasad att utgå ifrån. Den fasaden kallas beräkningsgrundande fasad. Det ska vara den fasad med störst allmänpåverkan, till exempel mot gatan eller mot vattnet, och i första hand en långsida. Om den beräkningsgrundande fasaden har större takkupor eller andra från takfallet utskjutande byggnadsdelar kan dessa påverka byggnadshöjden (planet med 45 graders lutning berör taket här först).
Ett dokument som redogör hur du uppfyller brandkraven i Boverkets byggregler (BBR), vilken byggnads– och verksamhetsklass byggnaden har samt hur utrymning ska ske. I många fall tas ett utkast till brandskyddsdokumentation eller en brandskyddsbeskrivning fram tidigt i ett byggprojekt för att säkerställa att brandskyddskraven kommer att uppfyllas.
Krav på brandskyddsdokumentation har funnits i BBR sedan 1994 och gäller vid uppförande av alla nya byggnader förutom för komplementbyggnader under 15 kvadratmeter, det vill säga friggebodar.
Även om en brandskyddsdokumentation ska finns för i stort sett alla nya byggnader kan omfattningen av dokumentationen variera beroende på typen av byggnad och hur komplex den är.
Läs mer på Boverket: Brandskyddsdokumentation – PBL kunskapsbanken – Boverket
Arean av alla våningsplan dvs summan av alla våningsplans area och begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida. Här ingår även hål för trappa och helt inglasat uterum. Till bruttoarean räknas arean av alla våningsplan som går att mäta, inklusive ytterväggar, hål för trappa, inglasat uterum etc. Vid snedtak räknas inte bruttoarean hela vägen fram till väggen, utan du ska endast räkna till och med 0,60 meter utanför den linje där rumshöjden är 1,90 meter. I bruttoarean ingår inte öppenarean.
Byggherren har fullt ansvar och ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan.
En byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun eller en annan myndighet.
Byggherren är den som anlitar en kontrollansvarig när det behövs.
Samhällsbyggnadsnämnden tar ut en avgift för att behandla din ansökan om lov, förhandsbesked eller anmälan. Vad det kostar beror på flera olika saker.
Ett bygglov är ett tillstånd som utfärdas av samhällsbyggnadsnämnden för att bygga nytt, bygga om, bygga ut eller förändra användningen av ett byggnadsverk. Det krävs även bygglov för bland annat murar, plank och parkeringsplatser utomhus.
Bygglov regleras i plan- och bygglagen. För att få bygglov ska ett antal krav vara uppfyllda. Byggnaden ska till exempel vara lämplig för sitt ändamål, har en god form-, färg- och materialverkan och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Läs mer på Boverket: Lov & anmälningsplikt – PBL kunskapsbanken – Boverket
Det är avståndet från markplanet till där fasadplanet möter takplanet, när taket har en lutning på 45 grader. Om byggnaden ligger närmare 6 meter från allmän platsmark utgår man från den allmänna platsens höjd för att beräkna byggnadshöjden.
Yta som en byggnad tar upp på marken, inklusive alla utskjutande delar. I byggnadsarean ingår även ytan av balkonger, verandatak, carport etc (så kallad öppenarea). Byggnadsarean är den en byggnad tar upp på marken, inklusive alla utskjutande delar. Här ingår också ytan av högre altaner, loftgångar och skärmtak. Den delen av yttertaket som skjuter utanför fasaden (takutsprånget) räknas inte in i byggnadsarean om den är 50 centimeter eller mindre. Om takutsprånget är större än 50 centimeter ska du däremot räkna in hela utsprånget i byggnadsarean.
Om åtgärden du behöver byggnadsställningen till kräver bygglov, ingår byggnadsställningen i bygglovet. Om allmänn platsmark behöver tas i anspråk krävs belamringstillstånd.
En byggrätt är den maximala bebyggelse som tillåts på en fastighet enligt detaljplanen. Byggrätten styr alltså en fastighetsägares rätt att bygga på en tomt. Vanligtvis anges byggrätten i byggnadsarean, alltså arean som byggnaden upptar på marken inklusive utskjutande delar eller bruttoarea alla våningarnas totala area.
Bärande konstruktion är takstolar, bärande väggar och grundläggning. Ändring av en byggnads bärande konstruktion, exempelvis ingrepp i en bärande vägg/hål för större fönster/ändring av takstolar, är anmälningspliktig oberoende av var det är i kommunen.
Dagvatten är vatten från regn, snösmältning eller spolning som rinner av tillfälligt från mark, grönytor och tak.
Vill du ta hand om dagvattnet under mark är det vanligt att använda sig av stenkista eller dagvattenkassett.
Om du inte har så mycket utrymme eller av andra anledningar hellre vill ta hand om ditt vatten under mark är det vanligt att använda sig av stenkista eller dagvattenkassett.
Det är bra att ansluta till en brunn med sandfång om du vill leda vattnet via ledning under mark, på så vis fångar du upp skräp som annars kan sätta igen stenkistan eller dagvattenkassetten. Vill du leda vattnet ovan mark är en ränndal ett utmärkt sätt.
Anlägg en stenkista enkelt själv genom att gräva en grop som du sedan fyller med makadam eller sten. Lägg på fiberduk för att jorden inte ska sätta sig i hålrummet mellan stenarna samt skilja materialen åt. Fyll sedan på med jord och så gräs. Det går även att sätta växter eller lägga stenar ovanpå, men tänk på att rötter kan växa ner bland stenarna och minska volymen samt förkorta livslängden.
Dimensionera efter ett relativt kraftigt regn, t.ex. 20 mm och gör hellre en större än en mindre stenkista. Räkna ut mängden vatten som ska fördröjas genom att ta takytan i kvadratmeter multiplicerat med regnintensiteten i meter.
Exempel med 20 mm regn.
X m2 x 0,02 m = X m3 (Volym i kubikmeter)
För att räkna ut hur stort magasinet behöver vara ska volymen som ska fördröjas, divideras med den porositet som materialet har, se lista.
I exemplet använder vi makadam.
X m3 / 0,4 = X m3 (Volym på stenkistan)
Dagvattenkassetter väger inte mycket och behöver inte lika stor yta som en stenkista. Hur många du behöver avgörs av den takyta eller markyta du vill avvattna. Olika jordarter infiltrerar vattnet olika fort. Sand eller grus tar snabbt hand om ditt vatten medans lera eller morän tar längre tid. Linda in kassetterna i fiberduk och lägg grus eller makadam runt innan du täcker med jord.
Läs mer på Boverket: Dagvattenhantering – PBL kunskapsbanken – Boverket
En byggnadsnämnd kan ge enskilda tjänstepersoner rätt att fatta beslut för nämnden räkning. Det kallas delegationsbeslut.
Vilka beslut det gäller och vem som får fatta dem framgår i den delegationsordning som nämnden har beslutat.
Nämndernas reglementen och delegationsordningar
Läs mer på Boverket: Delegering av beslut – PBL kunskapsbanken – Boverket
En detaljplan anger var och hur högt man får bygga. Den anger även hur mark och vatten ska användas samt var det ska finnas parker och gator. Detaljplaner och områdesbestämmelser är juridiskt bindande och därför avgörande vid prövningen av bygglov. Detaljplanen talar om vad som får och inte får göras inom planområdet, vilken typ av bebyggelse och verksamhet man får bygga och hur den ska se ut.
Detta är ingångsvärden vid beräkning av konstruktioner som är specifika för den platsen som man skall bygga på. Exempel: vindlast, snölast, nyttiga laster och terrängtyp.
Dimensioneringskontrollen syftar till att förhindra allvarliga fel i projekteringen av byggnaden, avseende dimensionering av konstruktionsdelar med bärande eller stabiliserande funktion.
Vem som kan utföra dimensioneringskontrollen är beroende av vilka lastfall och vilken säkerhetsklass som konstruktionen avser.
Den ansvarige som utfört dimensioneringskontrollen ska anges med namn, datum och kontaktuppgifter.
Läs mer på Boverket: Allmänt om kontroll – PBL kunskapsbanken – Boverket
Byggherrens dokumenterade egenkontroll innebär att byggherrens organisation kontrollerar och intygar att bygg- eller rivningsarbetet blir rätt utfört. Den som utför kontrollerna kan vara en projektör, en arbetsledare eller en av byggherren anlitad annan kontrollant. Byggherren kan också vara kontrollant.
Läs mer på Boverket: Kontrollplanens innehåll – PBL kunskapsbanken – Boverket
Ett avtal mellan kommun och en byggherre eller fastighetsägare gällande genomförande av en detaljplan som är på mark som inte ägs av kommunen.
Den som projekterar på ett fackmässigt sätt tar fram underlag och utför arbete som gör att andra fackmän kan bilda sig en uppfattning om innehållet, till exempel, genom användningen av begrepp och enheter samt genom upplägg och struktur.
Fackmässighet kopplas inte till någon formell utbildning eller certifiering, även om man kan förvänta sig att de som anlitas eller utför åtgärden har kompetens motsvarande professionell nivå.
Om byggherren inte själv besitter de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna projektera eller utföra åtgärder på ett fackmässigt sätt ansvarar byggherren för att sådan kompetens finns i organisationen.
Ritningar som är skalenliga, kompletta och entydiga samt redovisade med svarta streck på vitt papper.
För att räknas som fackmannamässigt utförd ska en ritning
Ritningshuvudet ska innehålla:
En fasadritning visar en av byggnadens sidor när man tittar på den utifrån. Fasadritningar ska ofta skickas med i ansökan om lov av olika slag.
Fasadritningen ska visa:
Om det är delar av fasaderna som ändras, till exempel att något fönster och dörr ska flyttas eller ändra storlek är det viktigt att visa:
Tänk på att alla fasader som påverkas måste skickas in till oss och att du ska skriva vilken fastighet som ritningen gäller.
Du kan skicka en samlad fasadritning där samtliga berörda fasader visas på samma ritning.
Självbyggare innebär att för egen fysiska hand uppföra hela eller delar av den egna bostaden.
Egen regi innebär att upphandla, leda och samordna entreprenörer som uppför bostaden.
Färdigställandeskydd behöver inte tecknas för självbyggare men utför man något i egen regi som innebär att man handlar upp entreprenörer för totalt 10 PBB eller mer krävs det färdigställandeskydd.
Läs mer på Boverket: Färdigställandeskydd – PBL kunskapsbanken – Boverket
Länk: Lag (2014:227) om färdigställandeskydd | Sveriges riksdag
Ett förhandsbesked är en separat prövning som främst bedömer om en byggåtgärd är lämplig på platsen. Förhandsbeskedet är ett sätt att ta reda på om du kommer att få bygglov för att bygga en ny byggnad på en plats där det inte varit någon byggnad förut, alltså en nybyggnation.
Grannehörande kallas det när grannar eller andra sakägare som berörs av åtgärden får möjlighet att uttrycka sina synpunkter på åtgärden. Grannehörande sker exempelvis när bygglovsansökan innehåller avvikelser från detaljplanen eller att åtgärden inte finns reglerad i detaljplan. Det är bygglovsavdelningen som sköter grannehörandet.
Ett lov gäller i fem år från det datum då lovet vann laga kraft. För att lovet ska vara giltigt måste du påbörja byggnadsarbetet inom två år. Om du inte hinner påbörja byggnadsarbetet inom två år förfaller bygglovet och du får då ansöka om ett nytt bygglov.
När en bygglovsansökan är komplett, det vill säga att alla uppgifter är ifyllda och handlingar som krävs är inskickade till bygglovsavdelningen har kommunen 10 veckor på sig att fatta beslut.
När en anmälningspliktig åtgärd är komplett har kommunen 4 veckor på sig att fatta beslut.
När samhällsbyggnadsförvaltningen gör bedömningen att de har de handlingar som krävs för att fatta beslut i ärendet.
En kontrollansvarig, kallad KA, medverkar för att säkerställa att kraven enligt aktuella lagar uppfylls. Den kontrollansvarige hjälper byggherren att upprätta en kontrollplan, ser till att den följs och att nödvändiga kontroller under byggnationen utförs. Du som ska bygga anlitar själv en kontrollansvarig som är certifierad enligt plan- och bygglagen.
Krav på om kontrollansvarig skall finnas i projektet beror på projektets komplexitet och organisation. Normalt sett krävs inte kontrollansvarig vid enklare åtgärder.
Kontrollansvarig och kontrollplan
Läs mer på Boverket: Kontrollansvariga – PBL kunskapsbanken – Boverket
Sök efter certifierade kontrollansvariga hos RISE:s (Research Institutes of Sweden AB) eller Kiwa:s (Kiwa Certification AB).
Webbplats RISE:s (Research Institutes of Sweden AB), öppnar ny flik
En kontrollplan enligt plan- och bygglagen är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som behövs för att säkerställa att samhällets krav enligt plan- och bygglagen för åtgärden kan antas komma att uppfyllas.
Byggnadsnämnden fastställer kontrollplanen i startbeskedet.
Länk till exempel för kontrollplan: Kontrollansvarig och kontrollplan
Läs mer på Boverket: Kontrollplan – PBL kunskapsbanken – Boverket
I konstruktionsdokumentationen ska byggherren redovisa förutsättningarna för byggnadsverkets dimensionering och utförande.
Läs mer på Boverket: Konstruktionsdokumentation – PBL kunskapsbanken – Boverket
Kallas också korsmark. I detaljplanen kan kommunen på olika sätt styra var man inte får bygga, eller begränsa det som får byggas. På korsprickad mark får i regel enbart en viss typ av byggnader uppföras, vanligtvis garage och uthus.
Kulturmiljö är ett allmänt intresse som beaktas i bygglovsprövningen.
Om din byggnad eller fastighet är särskilt värdefull ur kulturmiljösynpunkt ställs högre krav vid bygglov och andra förändringar. De unika värden som bebyggelsen har får inte förvanskas eller försämras. Du kan behöva rådgöra med en sakkunnig eller kommunantikvarien kring material- och färgval.
Som fastighetsägare är du skyldig att hålla både byggnader och tomt i gott skick för att värna om kulturmiljön.
För särskilt kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer gäller förbud mot förvanskning.
Juridisk term som betyder att en dom eller beslut av domstol eller en myndighet inte längre kan överklagas. Om inte du eller någon annan överklagar beslutet inom 4 veckor från att det kungjorts vinner beslutet laga kraft. Det innebär att beslutet inte längre kan överklagas.
Fastställande av den färdiga byggnadens placering på tomten och denna skall stämma överens med angivet läges i det beslutade bygglovet.
Ett löfte av kommunen till byggherren att, under en viss tid och på vissa villkor, ensam förhandla med kommunen om genomförandet av ett exploateringsprojekt på kommunens mark.
Materialinventeringen skall innehålla vilka byggprodukter och till vilken mängd som kan återanvändas, som är farligt avfall alternativt återvinnas eller deponeras. Inventeringen skall upprättas som ett eget dokument.
Byggnadshöjden ska beräknas utifrån medelmarknivån invid byggnaden. I de fall där marken kring byggnaden är jämn och byggnadskroppen är enkel kan medelvärdet av marknivån invid de fyra byggnadshörnen användas. I andra fall krävs en mer detaljerad beräkningsmodell där samtliga fasadytor under ett givet vågrätt plan ned till lägsta mark delas med byggnadens omkrets.
Obs! Om byggnaden ligger närmare gata eller annan allmän plats än 6 meter är det den allmänna platsens medelnivå som byggnadshöjden ska utgå ifrån.
Vid all nybyggnation kräver vi en nybyggnadskarta. Denna säkerställer tomtgränser och var du ska placera huset. Nybyggnadskartan tas fram av våra mätingenjörer.
Områdesbestämmelser används inom begränsade områden utan detaljplan för att reglera mark- och vattenanvändning, bebyggelsemiljöns egenskaper eller administrativa frågor. Det handlar ofta om att skydda kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
I områdesbestämmelser framgår det även den utökade lovplikten inom området som omfattas av områdesbestämmelser.
Områdesbestämmelser antas för att säkerställa syften i översiktsplanen eller tillgodose riksintressen enligt miljöbalken. Det ställs krav på att åtgärden ska anpassas till stads- och landskapsbilden.
En planritning redovisar alla våningsplan i en byggnad. Planritningen visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner, med mera. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.
I detaljplanen kan viss mark vara märkt som prickad. Ett område i en detaljplan som man generellt inte får bygga något på.
En remiss är en skriftlig begäran (fråga) från en myndighet till en annan myndighet eller organisation om ett uttalande i ett visst ärende.
En riskbedömning av projektet utförs för att identifiera vilka kontroller man skall fokusera på vid upprättande av kontrollplanen.
Riskbedömningen gör du efter att du har identifierat vilka risker som finns i uppförandet av byggnaden. Observera inte arbetsmiljörisker. Riskbedömning är att bestämma hur allvarlig risken är. Du kan göra det genom att väga samman sannolikheten och konsekvenserna av riskerna.
Läs mer på Boverket: Riskbedömning inför kontrollplan PBL – PBL kunskapsbanken – Boverket
Samhällsbyggnadsnämnden ska fullgöra Trelleborgs kommuns uppgifter inom planläggning och byggande. De har det närmaste inseendet över byggnadsverksamheten och sköter kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskydd samt naturvård.
En sektionsritning är en genomskärning (snitt) av byggnaden eller byggnadsverket (exempel plank).
Om du bygger till en befintlig byggnad behöver sektionsritningen visa genomskärning genom den befintliga byggnaden och tillbyggnaden så att eventuella nivåskillnader syns. Om det du bygger har flera olika höjder behöver du lämna in sektionsritningar för varje byggnadsdel. Gör du förändringar av marken (t.ex. murar eller slänter) samtidigt är det bra att redovisa även dessa i sektionsritningen så att det som görs kan ses i en helhet.
Ritningen ska redovisa mått och visa:
En sektionsritning för plank ska redovisa plankets höjd från lägsta mark nivå, konstruktion, grundläggningssätt och eventuella nivåskillnader.
Enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL (kapitel 8, 15 §) ska en tomt hållas i ett vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.
Trafikfarlig växtlighet, exempelvis buskar och träd som skymmer sikten eller hindrar trafiken, betraktas som en olägenhet.
Vid utfarter och gatukorsningar får växtlighet, murar, plank och staket inte ha högre höjd än 80 centimeter för att säkra fri sikt.
Vid utfarter och gatukorsningar får murar, plank och staket inte ha högre höjd än 80 centimeter för att säkra fri sikt.
Tänk på att din häck ska växa inom ditt eget tomtområde. Är buskarna för stora kan fotgängare och cyklister tvingas ut på gatan, vilket ökar risken för trafikolyckor. Du ska även se till att det finns fri höjd för trafikanterna.
Fri höjd är minst 2,8 meter för gång- och cykelväg och 4,8 meter för körbana.
En situationsplan är en karta över det område där du ska bygga något eller göra en åtgärd av något slag. På situationsplanen ska den åtgärd du vill göra framgå, skalenligt och måttsatt. Situationsplaner i bygglovsärenden grundar sig ofta på en nybyggnadskarta eller på ett kartutdrag.
En situationsplan kan också vara av mycket enklare slag. Det gäller till exempel om du ska skicka med en situationsplan i anmälan om installation av eldstad eller värmepump, eller för liknande åtgärder alltså åtgärder som är inuti i ett hus och inte är tillkommande ytor.
För en anläggning, såsom plank, mur med mera ska placering redovisas med dess längd och avstånd till fastighetsgränser.
Exempel på vad som ska redovisa så en situationsplan:
Underlaget till situationsplanen kan vara olika beroende vilken typ av åtgärd du vill göra, men bygger alltid på ett kartutdrag eller en nybyggnadskarta.
Du får ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda enligt kontrollplanen och bygglovet. Du får inte ta en byggnad eller en annan anläggning i bruk (till exempel flytta in eller nyttja den) förrän du har fått ett slutbesked.
Interimistiskt slutbesked kan lämnas om en brist som inte är försumbar behöver avhjälpas eller på grund av att en kontroll behöver göras i ett senare skede. Dock får inte bristen påverka liv, hälsa och säkerhet vid användning.
Läs mer på Boverket: Slutbesked – PBL kunskapsbanken – Boverket
När du har avslutat ditt byggprojekt kallar kontrollansvarig (KA) till slutsamråd. Då går vi bland annat igenom hur du har följt kontrollplanen och givet bygglov.
Läs mer på Boverket: Slutsamråd – PBL kunskapsbanken – Boverket
Du måste ha fått ett startbesked från bygglovsavdelningen innan du får påbörja en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. I startbeskedet fastställer vi kontrollplanen, bland annat utifrån det som har kommit fram vid det tekniska samrådet eller bygglovet.
Läs mer på Boverket: Startbesked – PBL kunskapsbanken – Boverket
Generellt gäller strandskyddet 100 meter från strandkanten. På vissa platser är det utökat till 300 meter. Strandskyddet gäller både in mot land och ut i vattnet och inkluderar alltså även miljön under vattnet.
På det tekniska samrådet går vi igenom bland annat hur du ska planera och organisera arbetet, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt.
Läs mer på Boverket: Tekniskt samråd – PBL kunskapsbanken – Boverket
Enligt plan- och bygglagen (2010:900) ska en bostad vara lämplig för sitt ändamål och tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om ett befintligt bostadshus byggs till ska den tillbyggda delen vara tillgänglig och användbar i princip enligt samma regler som för nybyggnad. Det gäller även vid ombyggnad men då kan hänsyn behöva tas till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar. Vid ombyggnad och/eller tillbyggnad kan det ibland också ställas krav på att andra utrymmen än de direkt berörda byggs om för att bostaden ska uppfylla kravet på en tillgänglig bostad enligt PBL 8:1 och 8:2.
Ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym.
Ett område som inte är en allmän plats men som omfattar mark avsedd för en eller flera byggnader och mark som ligger i direkt anslutning till byggnaderna och behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål.
Beslut om bygglov, rivningslov och marklov får börja verkställas fyra veckor efter att det har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Efter denna tidsperiod kan åtgärden påbörjas även om beslutet ännu inte har vunnit laga kraft. Det sker dock på byggherrens egen risk, eftersom beslutet fortfarande kan upphävas. Om beslutet överklagas och en högre instans beslutar att tillfälligt stoppa det (inhibition), får det inte verkställas förrän ärendet är slutligt avgjort.
Läs mer på Boverket: Verkställbarhet av lov, startbesked och slutbesked – PBL kunskapsbanken – Boverket
En eller flera åtgärder som ändrar en byggnadskonstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.
En area som har tak men helt eller delvis saknar väggar, exempelvis en carport eller en altan under tak. Öppenarean ingår i byggnadsarean. Till öppenarea räknas ytor under tak som är gjorda för vistelse eller förvaring, och som omsluts av helt eller delvis av öppna sidor. Hit räknas till exempel loftgång, portal, taktäckt uteplats, öppet garage eller carport. Öppenarean beräknas på samma sätt som byggnadsarean, det vill säga den yta som balkongen, skärmtaket etc. motsvarar på marken under.
Du har rätt att överklaga ett beslut om bygglov och förhandsbesked eller om sanktionsavgift.
Du skickar din överklagan till Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborgs kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen kontrollerar att din överklagan kommit in i rätt tid och skickar sedan vidare din överklagan till Länsstyrelsen i Skåne. Det är Länsstyrelsen som prövar och fattar beslut om din överklagan.
Din överklagan ska skickas eller lämnas till:
Överklagandet ska innehålla:
Din överklagan måste vara skriftlig med uppgifter om namn, adress och kontaktuppgifter.
Din överklagan ska ha kommit in senast tre veckor från den dag du tog del av beslutet. Annars kan överklagandet inte tas upp till prövning.
Alla kommuner måste ha en plan som beskriver vår syn på hur kommunen ska utvecklas. Den planen kallas översiktsplan. I den står till exempel vilka områden som har pekats ut som lämpliga för att bygga och vilka delar som det inte bör byggas i.