God man och förvaltare

God man och förvaltare står under överförmyndarsektionens tillsyn. Den som inte kan ta tillvara sina egna ekonomiska och juridiska rättigheter har rätt till en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare hjälper till med ekonomi genom att till exempel betala räkningar, söka bidrag, boka läkartider och sköta kontakten med myndigheter. Det kan även behövas god man eller förvaltare för ensamkommande barn, för försvunna eller okända personer, eller vid motstridiga intressen vid en rättshandling.

Godmanskap

Godmanskapet är viktigt för att säkerställa att alla individer, oavsett egen förmåga, ska få samma rättigheter och möjligheter i samhället, såväl rättsligt som ekonomiskt.

Att vara funktionshindrad på olika vis kan innebära svårigheter för individen i det vardagliga livet. En god man finns till hands för att underlätta och hjälpa till.

För en individ som lider av missbruksproblematik, psykisk ohälsa eller sociala svårigheter av olika slag kan en god man vara oerhört viktigt för att minska skaderiskerna till följd utav detta.

En åldrande individ kan drabbas av till exempel minnessvårigheter, sviktande hälsa eller annan åldersrelaterad problematik. En god man kan vara behjälplig med att lotsa fram individen till rätt slags boende, finna rätt service som individen behöver, hantera ekonomin samt medverka till att förhöja livskvaliteten.

Det här kan man få hjälp med av en god man:

  • Att sköta sin ekonomi, som att betala räkningar och att spara pengar.
  • Att ansöka om till exempel bostadsbidrag, färdtjänst, hemtjänst eller skuldsanering.
  • Att deklarera.
  • Att ta kontakt med vården, tandläkaren och olika myndigheter.
  • Vid större händelser i livet, till exempel när en bostad ska säljas.

Man träffar sin gode man regelbundet. En god man ska se till att livet fungerar.  Det är vanligt att träffas ungefär en gång i månaden. Det går även att nå sin gode man på telefon.

Det här händer när du ansöker om god man:

  • Du kan själv föreslå vem som ska bli god man åt dig eller någon annan. Det kan vara en anhörig eller någon annan du känner förtroende för.
  • Om du inte själv föreslår en person, så föreslår överförmyndarsektionen god man åt dig. Du som ska få god man får alltid träffa din gode man för att godkänna honom eller henne, eftersom godmanskapet kräver samtycke.
  • När du har godkänt din gode man fattar tingsrätten beslut.
  • När tingsrätten har fattat beslut skickar den ett brev till den gode mannen och till dig som ska ha god man.
  • Den gode mannen tar kontakt med dig och börjar sitt uppdrag.

Förvaltarskap

När ett godmanskap inte räcker till, kan ett förvaltarskap anordnas.

Ett förvaltarskap kan, till skillnad från godmanskap, anordnas mot individens vilja. Det är en tvångsåtgärd som tas till när en person inte kan ta hand om sig själv eller det han eller hon äger.

Åtgärden begränsar vad personen kan göra på egen hand. Till exempel bestämmer förvaltaren över det som personen äger. Förvaltaren kan överta rätten att sluta avtal samt förfoga över pengar.

Ett förvaltarskap ska anpassas efter var individs behov. I övrigt gör förvaltaren samma sak som en god man. Förvaltarskapet omprövas årligen av överförmyndarsektionen.

Du själv, anhöriga eller överförmyndarsektionen kan ansöka om en förvaltare. Andra personer kan inte göra en ansökan, men däremot anmäla till överförmyndarsektionen att det finns behov av en förvaltare.

Det är tingsrätten som beslutar om att anordna förvaltarskap. Eftersom förvaltarskapet är en långtgående åtgärd som påverkar personens rättigheter i stor utsträckning är tingsrätterna restriktiva med att besluta om att anordna förvaltarskap.

För att få en förvaltare måste följande villkor vara uppfyllda:

  • Personen lider av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande.
  • Personen klarar inte av att ta hand om sig själv eller sin egendom.
  • Det anses inte tillräckligt med en god man som stöd.

Det kan till exempel handla om att en person på grund av psykisk störning inte kan hantera sin ekonomi och därför riskerar att bli vräkt från sin lägenhet.

Uppdrag som god man och förvaltare kan omfattas av tre delar:

Förvalta egendom

Ställföreträdaren sköter huvudmannens ekonomi, exempelvis genom att betala räkningar, ta hand om inkomster och bidrag, se till så att överskottslikviditet placeras på ett bra sätt, förvalta kapital, värdepapper, fastigheter eller dylikt, portionera ut fickpengar till huvudmannen eller pengar till eventuella boenden.

Bevaka rätt

Ställföreträdaren bevakar huvudmannens intresse i dödsbo, för dennes talan gentemot myndigheter, om egen förmåga att göra så saknas, tar tillvara huvudmannens intressen t.ex. vid ett avhysningsärende. Det kan även gälla uppsägning eller försäljning av bostadsrätt/lägenhet/fastighet, ansökningar om bidrag eller fonder, överklaga beslut osv.

Personlig omvårdnad

Ställföreträdaren ska se till att huvudmannen får den omsorg och hjälp som denne behöver. Hålla sig uppdaterad om hur huvudmannen mår och har det i största allmänhet, genom besök, telefonsamtal, kontakt med vårdpersonal och anhöriga osv.

Arvode

Du har rätt att begära arvode för ditt uppdrag samt ersättning för kostnader. Detta gäller som regel inte förälder som är förmyndare för sitt underåriga barn. Huvudregeln är att huvudmannen skall betala arvodet, med undantag för huvudmän vars beskattningsbara inkomst understiger 2,65 prisbasbelopp och tillgångar understiger 2 prisbasbelopp.

Aktuellt prisbasbelopp

Arvodesnivå beslutas av överförmyndarsektionen i Trelleborg och kan utgå med:

  • Ekonomisk förvaltning / Bevaka rätt 5-30 % av ett prisbasbelopp
  • Personlig omvårdnad 5-30 % av ett prisbasbelopp

Våra e-tjänster och blanketter (God man, förvaltare, förmyndare)

Kommunledningsförvaltningen