Efter stormen: Frågor och svar

Stormen Babets härjningar fredagen till lördagen den 20-21 oktober har ställt till med stor oreda i kustnära områden i kommunen. Många kommuninvånare i allmänhet och drabbade fastighetsägare i synnerhet har frågor. Vad händer nu? Hur ska jag som enskild fastighetsägare tänka? Hur jobbar kommunen med kustskydd här och nu och på längre sikt?

De vanligaste frågorna och svar på dem ser du i listan längre ner på sidan.

Listan fylls på efter hand. Bland annat kommer en del av de frågor som framkommit under de dialogmöten vi haft, att läggas till listan nedan.

Information från Länsstyrelsen

Så hanteras frågorna efter stormen Babet (Länsstyrelsen)

Frågor och svar efter stormen Babet, oktober 2023

  • Kort sikt: Sedan fredagsnatten har kommunen jobbat för fullt med att säkerställa att viktiga samhällsfunktioner fungerar. I det akuta skedet har vi röjt allmän platsmark, vägar, gång- och cykelbanor från nedfallna träd och grenar. Vi har också tagit ned träd som riskerar att falla. Vi har även rensat dagvattenutlopp för att förhindra översvämningar, stängt av vägpartier som hotat att rasa. Detta arbete fortsätter.

    Lång sikt: Kommunen arbetar också strategiskt långsiktigt för att säkerställa ett kommande kustskydd. I förra veckan gav mark- och miljödomstolen godkännande till den ansökan kommunen lämnat in om att uppföra kustskydd och vall för delar av Västra Sjöstaden som kommer att utgöra del av nytt bostadsområde samt skydda delar av staden mot kommande havsnivåhöjningar. Det är den första delen av ett omfattande kustskydd utmed vår tre mil långa kustlinje och den delen som var först ut i ansökningsprocessen. I Smygehuk och i Beddingestrand finns också omfattande utredningsarbete genomfört.

  • Digitala dialogmöten har ägt rum med fastighetsägare och boende i Smygehamn och Beddingestrand. Motsvarande möten kommer att hållas för Östra stranden i Trelleborg den 13 november och Skåre den 14 november.

    Representanter från kommunen kommer att finnas på plats för vägledning på Golfklubben i Beddingestrand, samt på Smygehus havsbad, tisdagen den 7 och onsdagen 8 november, klockan 11 – 18.

    Du som är direkt drabbad av stormskador på din fastighet uppmanas att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och andra sakkunniga för att få råd om hur du ska gå vidare för att åtgärda skadorna. Tänk på att vissa åtgärder kan vara tillståndspliktiga.

  • Du som önskar återställa din fastighet eller hemfridszon inom strandskyddat område efter stormens skador, behöver skicka in en ansökan om strandskyddsdispens. Alla åtgärder inom strandskyddat område behöver dispens från strandskyddet, även när det gäller att åtgärda byggnader som fanns på plats före stormen. Du behöver troligen även skicka in en vanlig bygglovsansökan. Du ansöker via e-tjänster.

    Länk till ansökan och mer information: Bygga inom strandskydd

    Snabbspår

    Kommunens bygglovsavdelning och miljöavdelning kommer att prioritera inkomna ärenden som härleds till stormens skador.

  • Kommunen har allt sedan stormkvällen varit ute på de flesta platser utmed kusten för åtgärda skador på allmän platsmark, samt att skapa en helhetsbild över hur skadorna både drabbat kommunala fastigheter och privata fastigheter.

    Som ett led i det långsiktiga arbetet med att skydda kusten kommer representanter från kommunen tillsammans med representanter från konsultfirman Sweco, Lunds Tekniska Högskola och Sveriges geologiska undersökning att besöka flera platser tillsammans för att dra lärdom av den här händelsen.

  • Kommunen har ett ansvar för att säkerställa funktionen på alla kommunala ledningar oavsett var de är förlagda. Ledningarna är i normalfallet säkrade av ledningsrätt eller servitut.

    Efter stormen Babet arbetar Kretslopp och vatten med att återställa de skador som uppkommit och identifierats på VA-huvudmannens anläggningar.

  • Ansvaret för klimatanpassning ligger i grunden på respektive fastighetsägare eller verksamhetsutövare. Trelleborgs kommun utgår vid hantering av skyddsbehov från sitt juridiska ansvar och skyldigheter som myndighet, verksamhetsutövare, fastighetsägare och huvudman för allmän platsmark. I bedömningen kring ansvar för kostnader görs bedömning i varje situation kring skyddet för det allmänna kontra det enskilda.

  • Det stämmer inte riktigt att vallen ska betalas med skattemedel. Vallen i Västra Sjöstaden bekostas av exploatörerna som ska utveckla området. Runt Västra entrén är det helt fastighetsägarna som bekostar skyddet. Strandpromenaden bekostas till 20 procent av allmänheten baserat på merkostnader i standarden för att den ska vara en allmän strandpromenad som lockar medborgare från hela kommunen. I övrigt ligger åtagande för utredningar och uppförandekostnader för vallen på enskilda fastighetsägarna för det integrerade kustskyddet i strandpromenaden.

  • Privata fastighetsägare kan söka tillstånd att bygga egna skydd. Är det tänkt att skyddet ska ligga inom strandskyddat område krävs det en dispens, vilket söks hos Samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen. Man behöver också söka tillstånd för vattenverksamhet. Är arean på det man vill bygga mindre än 3 000 kvadratmeter söks det hos Länsstyrelsen, annars hos Mark- och miljödomstolen. Kommunen, länsstyrelsen och ledande experter ser dock helst att det byggs skydd som omfattar ett stort antal fastigheter för att få störst effektivitet, både för kostnad och funktionalitet. Ett enhetligt skydd utmed en längre kuststräcka passar generellt bättre in i landskapsbilden också. Kommunen kan hjälpa till med rådgivning inför tillståndsansökan.

    Vattenverksamhet (Länsstyrelsen)

  • Det är helt i sin ordning att städa, ta hand om sten och brädor, kanske hellre lägga på hög än att ta med sig. Det är inte okej att ta saker som som flyttades i stormen men tillhör någon annan. Man får inte flytta stenar och snäckor hur som helst. Det kan krävas dispens hos miljöavdelningen. Sådant som inte tillhör stranden normalt som plast och annat skräp får tas bort.

  • Just nu arbetar vi med att säkra upp samhällsviktiga funktioner. Därefter i dialog med myndigheter och med tillstånd kommer vi att titta på hur vi kan hantera de stränder där kommunen står som ägare. Att sandfodra eller återställa stränderna kräver tillstånd och kan vara en längre process. I vissa fall kanske vi inte kommer att få lov att återställa till hur det var tidigare. Det är också förhållandevis dyrt.

  • Först och främst måste vi besiktiga bryggorna och se om det går att reparera eller om vi måste uppföra nya bryggor. Därefter kan vi påbörja arbetet. Kommunens ambition är att bryggorna ska vara återställda till badsäsongen 2024. Dalabadets brygga fick mindre skador vilka redan har reparerats.

  • Kommunen kommer att fortsätta stötta enskilda fastighetsägare med planering, utredningar, stöd och tillstånd tills ett fullgott kustskydd finns på plats.

    Inom kort kommer kommunen att bjuda in berörda fastighetsägare som tidigare varit i dialog med kommunen kring kustskydd och erosion för att tillsammans med tjänstepersoner och politiker resonera kring vägen framåt. Möten planeras redan nästa vecka för berörda fastighetsägare i Beddingestrand och Smygehamn och längre fram även för fastighetsägare i Skåre och på Östra stranden.

Kontaktcenter

Telefonnummer
0410-73 30 00

Adress

Trelleborgs kommun
231 83 Trelleborg

Besöksadress

Trelleborgs kommun
Algatan 29
231 42 Trelleborg

Kontaktcenters öppettider (helgfria dagar):

  • Måndag-torsdag 8.00-16.30
  • Fredag 9.00-1600

Kommunledningsförvaltningen