Avfall och återvinning

Kommunen ansvarar för att samla in hushållsavfall och se till att det behandlas på rätt sätt. Kommunen ska också arbeta för avfallsminimering och ge information till kommuninvånarna om konsumtionens betydelse för avfallsproduktionen.

Avfalls- och återvinningsavdelningen

Hushållsavfall är alla typer av avfall som uppkommer där vi bor eller tillbringar vår fritid. Även motsvarande avfall som uppstår hos verksamheter, institutioner och skolor räknas som hushållsavfall och styrs av samma bestämmelser.

Avfalls- och återvinningsavdelningen hämtar hushålls- och trädgårdsavfall samt vitvaror och grovavfall. Till de tre återvinningscentralerna i kommunen lämnar du kostnadsfritt ditt grovavfall och farligt avfall. Här kan du också lämna prylar till återbruk, hämta matavfallspåsar och köpa kompost- och matjord. Vi ansvarar för tömning av enskilda avlopp och fettavskiljare.

Tre gånger om året skickar vi ut ett informationsblad till alla hushåll. Informationsbladet kan du också hämta som pdf-fil på denna sida.

Nyheter avfall & återvinning

 • Återbruk av fritidsutrustning på Fritidsbanken

  Återvinningscentralen i Trelleborg

  Inför skolstart och terminsstart av föreningsaktiviteter kan du låna gratis sportsaker på Fritidsbanken! Nu fyller Fritidsbanken på lagret med ett nytt inlämningskärl på Återvinningscentralen i Trelleborg.

 • Chefar över oändlig verksamhet

  Matts Karlsson är ny avfalls- och återvinningschef i Trelleborg

  Matts Karlsson heter han, Trelleborgs nye avfalls- och återvinningschef. Han tillträdde i början av maj och har ansvaret för en verksamhet som är oändlig.

 • Avfall & återvinning Kristi Himmelsfärds dag

  Torsdag den 10 maj hämtar vi hushålls- och trädgårdsavfall som vanligt. Återvinningscentralerna i Smygehamn och Anderslöv håller stängt, Trelleborg har öppet klockan 9-15.

 • Farligt Avfall-bilen på Stortorget 24 april

  Farligt Avfall-bilen med kemist

  På tisdag den 24 april är Farligt Avfall-bilen tillbaka i Trelleborg. Välkommen till Stortorget mellan klockan 17.00 och 18.00.

 • Avfallshämtning under påskhelgen

  Narcissus i vårsolen.

  Under påskhelgen hämtar vi hushålls- och trädgårdsavfall även Långfredag (fredag 30 mars) och Annandag påsk (måndag 2 april). Observera att återvinningscentralerna har andra öppettider.

 • Avbruten avfallshämtning torsdag 29 mars

  På grund av snöfall i kombination med kraftig vind har torsdagens turer på landsbygden fått avbrytas. Om vädret tillåter kommer torsdagens turer att köras på Påskafton, lördag 31 mars.

 • Inställd hämtning av trädgårdsavfall torsdag 29 mars

  Torsdagens hämtning av trädgårdsavfall har inte kunnat utföras på grund av det kraftiga snöovädret.

 • Inställd hämtning av trädgårdsavfall onsdag 28 mars

  Onsdagens hämtning av trädgårdsavfall i östra delarna av kommunen har inte kunnat utföras på grund av snöovädret.

 • Försenad hämtning av hushållsavfall på landsbygden onsdag 28 mars

  På grund av väderläget har vi stora förseningar för avfallshämtningen på landsbygden. Vi kan bara utföra hämtningen där vägarna är plogade och där det är skottat och halkbekämpat fram till kärlen.

 • Vänd på kärlet för trädgårdsavfall

  Trädgårdsavfallskärlet ska stå med hjulen och handtaget vända mot gatan/vägen. Tack!

  Nu börjar säsongen för hämtning av trädgårdsavfall. En viktig nyhet för dig som har ett sådant abonnemang är att du måste vända på kärlet.

 • Start för hämtning av hushållsavfall vid fritidshus

  Vecka 11 och 12 startar säsongen för hämtning av hushållsavfall för dig som har abonnemang för fritidshus.

 • Avfallshämtning vecka 10: Uppsamling pågår

  Vi kör dubbla turer för att utföra hämtningen i de områden vi inte kunde komma fram i vecka 9. Senaste prognosen är att vi kommer att köra hela veckan, även kommande helg.

 • Fortsatta förseningar för avfallshämtningen

  Hämtningen måndag 5 mars har fått avbrytas på landsbygden på grund av snödrev. Hämtningen i centralorten Trelleborg och övrig tätort, till exempel Skegrie och Stavstensudde, kan vi utföra under förutsättning att det är snöröjt fram till kärlen.

 • Information om avfallshämtningen på landsbygden vecka 9

  Med anledning av rådande väderläge är även fredagens avfallshämtning på landsbygden inställd. Vi kommer att försöka köra onsdagens tur i Anderslöv på söndag 4 mars, i första hand Kärl 1.

 • Avfallshämtning 1 mars

  Avfallshämtningen på landsbygden har fått avbrytas i dag torsdag 1 mars. I tätorten Trelleborg kan vi utföra hämtningen där det är skottat och halkbekämpat.

 • Avfallshämtning och återvinningscentraler

  Vi bedömer dag för dag hur farbarheten är på vägarna. Vi meddelar efterhand. Avfallshämtningen som skulle utförts onsdag 28 februari kommer att köras i helgen om det råder gynnsamt väder.

 • Inställd avfallshämtning

  På grund av väderläget ställer vi in avfallshämtningen onsdag 28 februari. Vi återkommer med information om när vi kan återuppta hämtningen.

 • Undvik fastfruset matavfall

  Matavfallet kan frysa fast i kärlet vintertid. Om ditt matavfall har fastnat, försök lossa påsarna från kärlets kanter med lämpligt redskap eller ta in kärlet i ett varmare utrymme och låt det tina innan hämtning. Här är några tips för att undvika fastfruset matavfall.

 • Vi håller rent 2018

  Vi håller Trelleborg rent

  Välkomna till 2018 års kampanj! Nu går det att anmäla sig och alla är välkomna att göra vårens insats. Anmäl er till Vi håller rent och visa att ni vill ha ett rent och fint Trelleborg!

 • Avfall & återvinning: Vi lägger om körturerna för fastigheter med fyrfackskärl

  Fyrfackskärl

  I samband med att det nya insamlingssystemet har införts hos alla villahushåll i kommunen har vi lagt om våra körturer. Det innebär att du kan få nya hämtningsdagar för dina kärl.

 • Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2018

  EUs avfallstrappa styr hur avfall tas omhand för att minska resursförbrukning och miljöpåverkan.

  För att möta ökade kostnader och investeringar har ny taxa för avfallshantering antagits av Kommunfullmäktige den 27 november 2017. Taxan börjar gälla den 1 januari 2018.

 • Försenad avfallshämtning vecka 1

  Vi har just nu driftstörningar i avfallshämtningen på grund av sjukdom. Det berör flera olika områden i kommunen, både tätort och landsbygd.

 • Avfall & återvinning under jul och nyår

  Lämna julgranen till återvinningscentralen eller till Östervångsverket.

  Vi hämtar hushållsavfallet som vanligt, måndag till fredag. Däremot har återvinningscentralerna särskilda öppettider under helgerna.

 • Vinnarna utsedda i Resterkocken

  Resterkocken

  Stort grattis till eleverna på Serresjöskolan som lämnade in två av de vinnande bidragen. Gå gärna in på sajten och se vad de lagade till för att minska matsvinnet!

 • Återvinningsstationen vid Entré på Hedvägen har tagits bort

  Återvinningsstationen har tagits bort av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen på markägarens begäran. Just nu finns ingen ersättningsplats.

 • Avbruten avfallshämtning i Jordberga måndag 11 december

  Måndagens avfallshämtning av Kärl 2 i området kring Jordberga har fått avbrytas på grund av fordonshaveri. Hämtningen kommer att återupptas tisdagen den 12 december.

 • Avbruten trädgårdsavfallshämtning fredag 1 december

  Fredagens trädgårdsavfallshämtning har fått avbrytas på grund av fordonshaveri. Hämtningen kommer att återupptas måndagen den 4 december.

 • Pågår: Europa Minskar Avfallet 18-26 november

  Låna, byta, laga, köp på loppis och second-hand. Det tjänar både du och miljön på!

  Årets tema är detsamma över hela Europa ”Reuse and repair: Give it a new life!”. Alla insatser för att minska avfallet gör stor skillnad.

 • Onaturligt i naturen

  Topsvipa

  Lär känna Topsvipan, snusmusen, T-rödingen och alla dom andra djuren i kampanjen som uppmärksammar att man inte ska slänga kemikalier, tops, snus och fimpar där det inte hör hemma.

 • Är du skolans bästa resterkock?

  Resterkocken

  Resterkocken är en kreativ och rolig aktivitet som riktar sig till barn och ungdomar i årskurs 4-9 i södra Skåne. Rädda matresterna och tävla med ditt bästa recept! Tävlingen pågår till och med den 26 november.

 • Sommarhämtning av hushållsavfall snart slut för i år

  Årets sommarhämtning av hushållsavfall upphör vecka 43 respektive vecka 44.

 • Retoy - leksaksbytardag

  Kom och byt leksaker på Trelleborgs bibliotek lördagen den 14 oktober. Bra för miljön OCH kul! Ta med leksaker du inte leker med längre och byt till roligare. Kul för både barn och miljö, och dessutom gratis!

 • Återvinningsstationen tillbaka på Ripatorget

  Återvinningsstationen på Ripatorget

  Välkommen till återvinningsstationen på Ripatorget! Här lämnar hushållen sina tidningar/returpapper, förpackningar av plast, papper, glas och metall samt batterier och textil till återvinning

 • Läcker matavfallspåsen?

  Använd bara den specialgjorda papperspåsen till ditt matavfall.

  Vi har fått in klagomål på matavfallspåsar som läcker. Leverantören har kontaktats och påsar har skickats för analys. Analysen har visat att papprets vattenavvisande effekt är mindre än normalt. Vår leverantör ser det inträffade som en isolerad, olycklig avvikelse.

 • Försenad avfallshämtning på Axvägen och Stråvägen i Skegrie

  Måndagens avfallshämtning av Kärl 1 på Axvägen och Stråvägen i Skegrie har fått avbrytas på grund av fordonshaveri. Hämtningen kommer att återupptas under tisdagen den 19 september.

 • Avbruten avfallshämtning på Stavstensvägen måndag 18 september

  Måndagens avfallshämtning av Kärl 1 på Stavstensvägen har fått avbrytas på grund av fordonshaveri. Hämtningen kommer att återupptas under tisdagen den 19 september.

 • Avbruten avfallshämtning onsdag 13 september

  Onsdagens avfallshämtning av Kärl 2 i Södra Åby, Norra Åby, Fröjdenborg med omnejd fick avbrytas på grund av den kraftiga vinden.

 • Fallfrukt samlas in på alla återvinningscentraler i Trelleborg

  Fallfrukten som inte blir saft, sylt eller must gör bättre nytta som biogas!

  Fram till och med 21 och 22 oktober kan du lämna den bortsorterade frukten i särskilda kärl på din återvinningscentral.

 • Farligt Avfall-bilen 24 augusti

  Farligt Avfall-bilen med kemist

  I morgon, torsdag 24 augusti, byter Farligt Avfall-bilen stoppställe från Stortorget till parkeringen på Övre. Där står den mellan klockan 18.15 och 19.00.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?