Märkning och information om livsmedel

Livsmedelsförpackningar ska vara märkta med alla de uppgifter som konsumenten behöver för att kunna göra ett medvetet och säkert val. Men även den som handlar mat över disk i butik ska på begäran få information om samtliga ingredienser i den mat de köper.

För färdigförpackade livsmedel gäller

  • Läsbarheten på texten ska vara tydlig. Lilla x ska vara minst 1,2 millimeter på förpackningar med yta större än 80 kvadratcentimeter.
  • I Sverige ska den obligatoriska informationen till slutkonsumenter eller storhushåll vara på svenska. Annat språk får användas om språket endast obetydligt skiljer sig från svenska.
  • Krav på obligatorisk näringsdeklaration på flertal varor.
  • Krav på ursprungsmärkning på kylt och fryst kött från svin, får, get och fjäderfä.
  • Information om ämnen som kan orsaka allergi eller intolerans ska anges tydligt.

Här hittar du information om vilka de obligatoriska uppgifterna är.

Rätt namn på varan

Vet du att det är förbjudet att uppge felaktiga namn eller ha falska påståenden om mat? Det du säljer ska stämma överens med vad det verkligen är, så att konsumenten inte blir lurad. Vanliga fel som upptäcks vid livsmedelskontroller gäller felaktigt namn eller beteckning på fetaost, parmaskinka och parmesanost. Detta är produkter med skyddad beteckning och det är endast dessa som får användas om det är det som står till exempel på menyn.

Påståenden om livsmedel är lika viktigt som rätt namn på rätt livsmedel. Exempel på påståenden kan vara ekologiskt, krokfångad, svenskt, kommer från en viss gård, etcetera. Även påståenden om köttdetaljer som fläskfilé, oxfilé och andra styckningsdetaljer måste vara korrekta. Fläskfilé är till exempel inte samma sak som fläskytterfilé. Står det oxfilé på menyn är det det som ska serveras och inte annan köttdetalj från nöt.

Oförpackade livsmedel

Alla som serverar eller säljer livsmedel har ansvar för att maten är säker att äta – livsmedel får inte medföra risk för människors hälsa. Korrekt angiven livsmedelsinformation kan vara livsviktig för konsumenten. Och det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att maten är säker och konsumenten får tillgång till rätt information. Därför finns nu krav i lagstiftningen om allergeninformation, det vill säga information om maten innehåller de ingredienser som det är vanligast att vara allergisk eller överkänslig mot. Livsmedelsinformation; märkning, reklam och presentation av livsmedel får inte vilseleda konsumenten

Oförpackade livsmedel är livsmedel som inte är förpackade, som ligger i en förpackning som lämnas över disk eller packas på kundens begäran. De delas in i tre kategorier:

  • Oförpackade livsmedel, exempelvis mat som serveras på en restaurang, café, pizzeria, gatukök eller godis för lösviktsförsäljning i en butik.
  • Livsmedel som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran:
    Mat eller dryck som först är oförpackad, men som placeras i en förpackning på konsumentens begäran. Livsmedel som säljs via distans kan också gå in under denna kategori, till exempel till exempel försäljning över disk, hämtmat där kunden ringer och beställer mat som hämtas eller levereras till kundens bostad.
  • Livsmedel färdigförpackade för direkt försäljning: Mat eller dryck som säljs på ett sätt där kunden har direkt personlig kontakt med personal som kan ge den obligatoriska livsmedelsinformationen i en eller annan form.

Så ska informationen lämnas

Du får ge informationen om allergener i livsmedlet muntligt eller skriftligt. Om du väljer att ge muntlig information måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns att få. Det kan exempelvis finnas en skylt vid serveringen där det står ”Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten”. Det måste vara möjligt att kontrollera att informationen som ges är korrekt. Därför kan det vara nödvändigt att den som lagar maten eller bakar kakan dokumenterar vilka ingredienser de använt sig av.

Informationen får även lämnas skriftligt till exempel:

  • På en skylt i närheten av livsmedlet
  • I menyer
  • I en skrift som följer med livsmedlet
  • På en läsplatta eller datorskärm

Vilken information ska lämnas till konsumenten?

Oavsett i vilken form du säljer livsmedlet ska du alltid kunna ge information om allergena ingredienser.

Exempel på skyltning

    • Spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete eller hybridiserade sorter)
    • Kräftdjur (och produkter därav)
    • Ägg (och produkter därav)
    • Fisk (och produkter därav)
    • Jordnötter (och produkter därav)
    • Sojabönor (och produkter därav)
    • Mjölk (och produkter därav, inklusive laktos)
    • Nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, macadamianöt/Queenslandsnöt)
    • Selleri
    • Senap
    • Sesamfrön
    • Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
    • Lupin
    • Blötdjur
    • Beteckning (namn som beskriver vad det är för slags livsmedel)
    • Ingredienser (informationen behöver dock inte ges i bestämd ordningsföljd)
    • Nettokvantitet
    • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
    • Särskilda villkor för förvaring och/eller användning
    • Kontaktuppgift (till företaget som tillagat och/eller förpackat maten)
    • Uppgift om ursprungsland eller härkomstplats (för vissa livsmedel)
    • Bruksanvisning (om det behövs)
    • Alkoholhalt uttryckt i volym (för drycker som innehåller mer än 1,2 volymprocent alkohol)

Information mellan företag

Om du levererar livsmedel som inte är färdigförpackade till andra företag är du skyldig att ge nödvändig livsmedelsinformation till det mottagande företaget. Med nödvändig information menas all den information det mottagande företaget behöver för att i sin tur kunna ge rätt information till konsumenten.

Lagstiftning om märkning och information

  • Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedels- information till konsumenter.
  • LIVSFS 2014:4

Det finns även fler regler som gäller för oförpackade livsmedel av visst slag, exempelvis för fisk, kalvkött, nötkött, frukt och grönsaker

Läs mer

Livsmedelsverkets broschyr, information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Livsmedelsverkets sidor om information, märkning och påståenden

Livsmedelsverkets sidor om oförpackade livsmedel

Samhällsbyggnadsförvaltningen