Platsens historia som inspiration

Strandridaregatan löper längst havet och har varit en viktig plats i Trelleborgs historia under lång tid. En plats som format både människor och stad och där en ny stadsdel ska växa fram.

Här har människor alltid badat, fiskat och vandrat – och velat bo. En vikingatida ankringsplats har legat här. Långt senare dånade DUX legendariska möbelfabrik här tillsammans med många andra industrier. Arbetsplatser med hårt arbetande och drivna människor, med uppfinningsrikedom, kreativitet och känsla för hållbarhet och kvalitet.

Genius Loci, platsens själ, söktes och skapandet av Jätteväggen är inspirerat av platsens historia och stämning.

Män i uniform uppställda utanför Trelleborgs tågstation.

Fotograf: Trelleborgs museum

Karaktäristiska Trelleborgsbyggnader.

Fotograf: Debora Svensson

Gammaldags bil på Stortorget

Fotograf: Trelleborgs museum

Projektet ville förankra platsens historia med nutid och framtid. Genom att lyfta människors berättelser, platsens rika kulturarv och andra värden skapas en bild av Trelleborg som stad.

Från Trelleborgs museers stora bildbank hämtades inspirationsbilder av Trelleborg i dåtid. Styrelsen i Föreningen Gamla Trelleborg engagerades och delade med sig av sin kunskap så att fler berättelser fick liv. Personer som arbetat i fabriken bjöds in för intervjuer och delade generöst med sig av både minnen i form av bilder, möbler och tyger.

Ord som hemmakär, trygg, gemenskap, kontakt med historia, arbete, igenkänning, vardagsrum, form, ute/inne och kontakt med havet samlades ihop och blev teman. Inspiration hämtades också i framtidsperspektivet; att platsen först skulle bli ställplats för husbilar, och på längre sikt en helt ny stadsdel. Skulle det vara möjligt att påverka?

Kultur- och fritidsförvaltningen