Dalköpingeåns naturområde

I närområdet till Trelleborgs östra delar börjar naturvårdssatsningen vid Dalköpingeån ta form. Bildandet av ett naturreservat pågår för att förstärka skyddet av området. Redan nu är området väl värt att besöka.

I östra Trelleborg finns naturen runt knuten.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I området vid Dalköpingeån utvecklar Trelleborgs kommun värdefull natur, unik kulturmiljö och roliga aktiviteter. Dalgången i den nedre delen av Dalköpingeån, närmast Östersjön, är ett mycket värdefullt område. Här har ån aldrig grävts om eller dikats ut. Det gör Dalköpingeån till den bäst bevarade naturligt slingrande åfåran i kommunen.

Bra för den biologiska mångfalden

I området runt Dalköpingeån finns en äng med blommor som får växa fritt och tilltalar insekter som i sin tur blir mat för fåglar och fladdermöss och på så sätt bidrar till den biologiska mångfalden. Liksom den döda ved, från nedfallna träd, som får ligga kvar och bli till boning för de allra minsta små krypen.

Utegymmet vid det blivande Business Center finns centralt i området. Ett par olika slingor markerade med vita fladdermöss visar vägen runt i området. Upplev den vildvuxna skogen och naturen vid ån genom att ta en promenad på slingan. Möjlighet finns också att gå från Dalköpingeåns mynning genom hästhagar via stättor och sedan genom cykeltunnel till området norr om riksväg 9.

Naturtyper

I området finns flera naturtyper som träddungar, gräsmarker och vatten. Den blomrika marken är viktig för växter och djur. Blommor ger nektar till insekter och i de snåriga partierna häckar flera fågelarter.

Variationen med sandiga jordar, betesmarker, svämplan och alsumpskog gör området extra intressant och värdefullt. I skogen finns trädarter som skogsalm, ask, klibbal och pil. Ibland översvämmas de södra delarna av ån. Marken hålls då fuktig och näringsämnen från ån tillförs.

Bin, fjärilar och andra insekter

Växtarterna lockar till sig flera sällsynta insekter som är beroende av just dessa växter.  Myskbock är knuten till äldre sälg, mindre blåvinge har getväppling som värdväxt och de flesta insekter gynnas av åkervädd bland annat väddsandbi och bastardsvärmare.

Fornlämningar

Området var bebott redan för minst 6 000 år sedan. Det visar fynd som gjorts vid arkeologiska utgrävningar.

Jättegraven är från cirka 4 000 år före Kristus. Med imponerande 64 meters längd och 7 meters bredd är Jättegraven den största anläggningen i sitt slag i Sverige. Graven ser ut som en låg upphöjning i marken kantad av 60 mer eller mindre synliga stora stenar. Under 1990-talet påträffades krukskärvor från den så kallade Virum-stilen (äldre bondestenåldern). Kärlen är de bästa och mest välgjorda fynden av denna stil som hittats i Sverige. Att det funnits en grav avslöjades främst av fynden av tre bärnstenshängen.

Karlingedösen är från cirka år 3 500 före Kristus De äldsta dösarna var avsedda för en person men snart kom de även att användas som grav för flera personer. Där gårdarnas läge förändrades någon gång per århundrade blev dösen en samlingspunkt. Dösen var kanske ett monument som visade vem området tillhörde då den oförändrad stod kvar i flera generationer. Karlingedösen är en runddös som idag till stor del är raserad.

Fladdermöss

I området finns flera arter av fladdermöss. Den akut hotade arten sydpipistrell har hittats här, men också arterna trollpipistrell, nordfladdermus och dvärgpipistrell. Holkar har satts upp till fladdermössen som har ån som sin jaktmark.

LONA-bidrag

Trelleborgs kommun har beviljats bidrag för lokal naturvårdssatsning, så kallat LONA-bidrag, för att bevara och utveckla naturstråket runt Dalköpingeån och bilda ett naturreservat i området. Satsningen innebär att boende och besökare i de östra stadsdelarna kan få möjlighet att besöka ett tätortsnära naturområde. Även för företagen i området är det en stor tillgång att ha ett naturområde nära inpå sin verksamhet.

Naturvård, parker och vattendrag

Utegym

Samhällsbyggnadsförvaltningen