Fritidsbanken Trelleborg

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis!

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis!
Foto: Fritidsbanken Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis!

Fritidsbanken med gratis utlåning av begagnad sportutrustning har öppnat i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen och Daglig verksamhet LSS på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25.

Fritidsbanken Trelleborg

Nya öppettider

Observera att från och med november 2018 har Fritidsbanken inte längre öppet dagtid på Föreningarnas Hus eftersom LSS Daglig Verksamhet har flyttat till nya lokaler. Fritidsbanken Trelleborg har kvällsöppet i samarbete med Språkcafé Ungdom måndag - torsdag klockan 18 -20.00 och lördagar klockan 17.00 - 20.00. Hela lagret av skridskor finns för utlåning på Söderslättshallen i ishallen.

Nya, små Fritidsbanker hos fritidsgårdar och föreningar

Fritidsbanken kommer från och med årsskiftet 2018 / 2019 att ha små Fritidsbanker med ett litet urval av sportsaker för utlåning på fritidsgårdarna i Smygehamn, Anderslöv, Skegrie och på Backafalls fritidsgård, Tjejloftet och Gasverket. Samarbete pågår även med föreningar som också kommer att kunna erbjuda sina medlemmar utlån från Fritidsbanken i sin verksamhet.

Återbruk av fritidsutrustning på Fritidsbanken

Inför skolstart och terminsstart av föreningsaktiviteter kan du låna gratis sportsaker på Fritidsbanken! Nu fyller Fritidsbanken på lagret med ett nytt inlämningskärl på Återvinningscentralen i Trelleborg.

Har du gammal sport- eller fritidsutrustning som bara samlar damm i förrådet? Skänk prylarna till Fritidsbanken för ett hållbart återbruk. Inlämningskärl finns sedan tidigare på Återvinningscentralen i Smygehamn och Anderslöv. Du kan också lämna direkt till Fritidsbanken som finns på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25 intill Söderslättshallen.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis! Här kan du låna fotbollar, inlines, rack, hjälmar, klubbor med mera. Vid skolornas skridskoåkning i ishallen är utlåningen rekordstor liksom på jullov, sportlov och allmänhetens åkning. Alla kan prova åka skridskor utan att behöva köpa egna.

Fritidsbanken finns på 54 orter i Sverige och drivs i Trelleborg av Trelleborgs kommun i samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Daglig verksamhet LSS. Språkcafé Ungdom medverkar.

Fritidsbanken på Dala - utlåning av gratis sportutrustning

Fritidsbanken finns på plats på Dalabadet hela sommarlovet måndag- fredag klockan 10-18! Fritidsbankens stuga finns söder om boule- och tennisbanan intill fotbollsplanen.

Låna gratis sportsaker! Spela basket, brännboll, boule, fotboll, tennis med mera... Ungdomar som sommarjobbar på Fritidsbanken medverkar. Målsmän ansvarar för sina barn. Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis!

Trelleborgs Biblioteks boksnurra med böcker finns hela sommarlovet måndag - fredag klockan 10 - 18 vid Fritidsbanken på Dalabadet. Låna en bok gratis och lämna tillbaka den när du läst färdigt!

Fritidsbanken på Föreningarnas Hus har också öppet dagtid som vanligt klockan 11-15.

Fritidsbankens sommarjobbare 18 juni – 6 juli

Fritidsbankens kommunala sommarjobbare syns dessutom 18 juni – 6 juli på Föreningarnas Hus, på stan, på idrottsplatser, bussen, stranden, friluftsbad, äldreboende, fritidshem, fritidsgårdar, återvinningscentraler med mera. Ungdomarna arrangerar olika aktiviteter, lånar ut utrustning, delar ut broschyrer och informerar om Fritidsbanken. Arbetstider: Måndag-fredag klockan 9-15.30.

Fritidsbanken på LSS Daglig verksamhets idrottsdag 31 maj

Alla har rätt till en meningsfull fritid! Fritidsbanken medverkar årligen på LSS Daglig Verksamhets idrottsdag som i år firade 10-årsjubileum. Idrottsdagen arrangeras av socialförvaltningen i samverkan med bildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, föreningar och organisationer.

Favorit i repris i år var utlåning av racerunners, ett populärt motionsredskap för den som inte kan springa, gå eller cykla på vanligt sätt. I år medverkade Trelleborgs världstvåa i 5000 meter racerunning. Nytt för i år var projektet Blå Lådan som med stöd från Allmänna Arvsfonden gör marina miljöer tillgängliga för personer med funktionsvariationer. Blå Lådan återkommer till Trelleborg senare med besök på bland annat fritidsgården Gasverkets söndagsöppet där även Fritidsbanken kommer att finnas med.

Fritidsbankens årsmöte 23 maj

51 Fritidsbanker medverkade på Fritidsbankens årsmöte via webblänk. Fritidsbanken Trelleborg lämnade som enda Fritidsbank in en motion till årsmötet. Årsmötet beslutade att ge styrelsen i uppdrag att utreda frågan.

Motion

Fritidsbanken Trelleborg önskar lägga till musikinstrument och liknande utrustning till Fritidsbankens verksamhet för inlämning och utlåning. Fritidsbanken Trelleborg har fått förfrågningar gällande musikinstrument och har redan fått ett par gitarrer som i dagsläget inte kan användas i verksamheten på grund av Fritidsbankens gällande regler. Fritidsbanken Trelleborg samverkar med Språkcafé Ungdom och Kulturskolan i Trelleborg som också är positiva till musikinstrument på Fritidsbanken. Det vore önskvärt för Fritidsbanken Trelleborg att kunna medverka med musik vid till exempel gratis lovaktiviteter för barn och ungdomar, kulturgaranti inom äldreomsorgen, kulturgaranti i förskola och skola samt LSS Daglig Verksamhets årliga idrottsdag med musik och rörelse på programmet.

Fritidsbankens verksamhet blir permanent

Fritidsnämnden beslutade efter utvärdering på sitt sammanträde 13 mars 2018 att permanenta Fritidsbankens verksamhet i samarbete med LSS Daglig Verksamhet i lokaler på Föreningarnas Hus.

Rekordstor skridskoutlåning

Januari – februari 2018 har utlåningen av skridskor på Söderslättshallen varit väldigt framgångsrik. Det finns cirka 100 par skridskor och 15 hjälmar till utlåning på Söderslättshallen i ishallen. Vaktmästarna rapporterar att vid skolornas skridskoåkning lånar halva klassen skridskor från Fritidsbanken vilket gör att alla kan vara med. Utlåningen på allmänhetens åkning, jullov och sportlov är också väldigt hög. Fritidsbanken samverkar med Språkcafé Ungdom med Öppet Hus och Minidisco på sportlovet.

Fritidsbanken finns även med på året nya satsning Sommar på Dala med kommunala sommarjobbare, aktiviteter och utlåning av sportsaker.

Antal utlåningar på Fritidsbanken på Föreningarnas Hus i januari: 23.

51 utlåningar med lånekort har gjorts totalt 2017 på Fritidsbanken på Föreningarnas Hus. Vid 17 tillfällen på allmänhetens skridskoåkning höst och vinter 2017 har nästan hela skridskolagret på Söderslättshallen varit utlånat; cirka 20 skridskor per tillfälle alltså minst 340 utlåningar. Fritidshem och skolor lånar också skridskor från Fritidsbanken vid sina regelbundna besök i ishallen, till glädje för alla barn utan egna skridskor som tidigare fått spela bordtennis när klasskamraterna har åkt skridskor.

Språkcafé Ungdom har lånat saker från Fritidsbanken 2-3 gånger per vecka från och med oktober när språkcaféet öppnade på Föreningarnas Hus. Från och med januari 2018 finns hela Fritidsbankens skridskolager i ishallen på Söderslättshallen vilket ökar utlåningen ytterligare.

I december 2017 fanns uppskattningsvis 350 sportsaker på lager totalt.

Öppet både dagtid, kvällstid och på lördagar

Fritidsbanken Trelleborg har via LSS Daglig Verksamhet på Föreningarnas Hus öppet dagtid måndag-fredag säkrast mellan klockan 11 och 15.

Fritidsbanken har dessutom kvällsöppet tisdagar och torsdagar klockan 18 -20.30 och lördagar klockan 16 – 19 i samarbete med Språkcafé Ungdom på Föreningarnas Hus – ett integrationsprojekt med stöd av fritidsnämnden.

Fritidsbankens historik

Fritidsnämnden beslutade 17 maj 2016, §38 att öppna ett Sportotek på prov och i liten skala för utvärdering i september 2017. Fritidsnämnden beslutade 28 februari 2017, §9 att ansluta Sportoteket till Fritidsbanken för utvärdering i mars 2018. Fritidsbanken finns i hela Sverige. Fritidsbankens vision är att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje kommun.

Fritidsbanken passar bollen vidare!

Sveriges sydligaste Fritidsbank invigdes 5 juni av fritidsnämndens ordförande Anna Nordstrandh med Öppet Hus, kändisautografer och insamlingstävling på Trelleborgskalaset!

Anna Nordstrand berättar:

– Efter vårens kampanjer på återvinningscentralerna och insamlingstävlingen är lagerhyllorna på Fritidsbanken fulla med bättre begagnad sportutrustning till utlåning. Nu passar Fritidsbanken bollen vidare till alla som vill låna fotbollar, inlines, rack, hjälmar, klubbor med mera. Alla kan låna och allt är gratis!

Det bjöds på kaffe och Fritidsbankentårta. Besökare kunde lämna eller låna utrustning på invigningsdagen.

Idrottsprofiler från Trelleborg på plats! Ragnar Öhman och Fatmir Seremeti var med på invigningen för att stödja Fritidsbanken och skriva autografer.

Vinnare i insamlingstävlingen

Alla föreningar i Trelleborg utmanades på insamlingstävling. Grattis till Gislövs IF, Trelleborg Gymnastics and Dance och Lilla Beddinge Bollklubb som vann tävlingen och fanns på plats vid prisutdelningen för att ta emot en check på valfri ledarutbildning till respektive förening från Skåneidrotten!

Invigningen var en del av Trelleborgskalasets Öppet Hus 5 juni då många kommunala anläggningar och föreningar visar upp sina verksamheter för allmänheten.

Tack till Chakir Chelbat, Fatmir Seremeti, Ragnar Öhman, Skåneidrotten, Svenska Damlandslaget och alla som stödjer Fritidsbanken i Trelleborg! Fler som stödjer Fritidsbanken ser du på Fritidsbankens anslagstavla, Facebook och Instagram.

Insamlingskärl på Återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn

Du kan lämna sport- och fritidsutrustning på återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn där Fritidsbanken har insamlingskärl. Två lördagar i maj fanns Fritidsbankens personal på plats för att dela ut information och svara på frågor om återbruk av sportutrustningen. Har du några frågor, kontakta gärna återvinningscentralernas personal.

Bättre begagnad sportutrustning emottages tacksamt

Föreningar, privatpersoner, företag eller organisationer kan skänka till exempel fotbollsskor, hjälmar, knäskydd eller innebandyklubbor för gratis utlåning till skolidrott eller friluftsdagar, till den som vill prova på en ny sport eller kanske har växt ur sina gamla skridskor.

Inlämning av utrustning till Fritidsbanken lämnas på Föreningarnas Hus eller Söderslättshallen.

Hälsa och hållbar utveckling

Med minskade kostnader för den enskildes idrott ökar idrottandet och välbefinnandet i Trelleborgs kommun - på sikt förhoppningsvis även antal föreningsaktiva. Dessutom förlängs livslängden för utrustningen vilket är bra ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Fritidsbanken skapar dessutom meningsfulla arbetsuppgifter till Daglig verksamhet LSS.

För att arbeta efter Barnkonventionen och ge alla barn möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter ser kultur- och fritidsförvaltningen en möjlighet att samverka med både föreningar, organisationer, fritidsgårdar, folkhälsosamordnare, socialförvaltningen, bildningsförvaltningen, tekniska förvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen med flera för insamling och utlåning av idrottsutrustning.

Svenska Damlandslaget besökte Trelleborg och visar sitt stöd för Fritidsbanken

Måndag 3 april klockan 16.00-17.00 tränade stjärnorna i damlandslaget på Vångavallen – då kunde du vara där, se OS-silvermedaljörerna och få autografer. Fritidsbanken fanns på läktarplats intill fotbollsplanen för att informera om sin verksamhet.

Torsdag 6 april spelade damlandslaget landskamp mot Kanada på Vångavallen. Fritidsbanken önskade lycka till!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?