Fritidsbanken Trelleborg

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Alla kan låna och allt är gratis!

Fritidsbanken Trelleborg
Foto: Fritidsbanken Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Fritidsbanken Trelleborg

Fritidsbanken med gratis utlåning av begagnad sportutrustning har öppnat i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen och Daglig verksamhet LSS på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25.

Fritidsbanken Trelleborg

Fritidsbanken passar bollen vidare!

Sveriges sydligaste Fritidsbank invigdes 5 juni av fritidsnämndens ordförande Anna Nordstrandh med Öppet Hus, kändisautografer och insamlingstävling på Trelleborgskalaset!

Anna Nordstrand berättar:

– Efter vårens kampanjer på återvinningscentralerna och insamlingstävlingen är lagerhyllorna på Fritidsbanken fulla med bättre begagnad sportutrustning till utlåning. Nu passar Fritidsbanken bollen vidare till alla som vill låna fotbollar, inlines, rack, hjälmar, klubbor med mera. Alla kan låna och allt är gratis!

Det bjöds på kaffe och Fritidsbankentårta. Besökare kunde lämna eller låna utrustning på invigningsdagen.

Idrottsprofiler från Trelleborg på plats! Ragnar Öhman och Fatmir Seremeti var med på invigningen för att stödja Fritidsbanken och skriva autografer.

Vinnare i insamlingstävlingen

Alla föreningar i Trelleborg utmanades på insamlingstävling. Grattis till Gislövs IF, Trelleborg Gymnastics and Dance och Lilla Beddinge Bollklubb som vann tävlingen och fanns på plats vid prisutdelningen för att ta emot en check på valfri ledarutbildning till respektive förening från Skåneidrotten!

Invigningen var en del av Trelleborgskalasets Öppet Hus 5 juni då många kommunala anläggningar och föreningar visar upp sina verksamheter för allmänheten.

Tack till Chakir Chelbat, Fatmir Seremeti, Ragnar Öhman, Skåneidrotten, Svenska Damlandslaget och alla som stödjer Fritidsbanken i Trelleborg! Fler som stödjer Fritidsbanken ser du på Fritidsbankens anslagstavla, Facebook och Instagram.

Insamlingskärl på Återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn

Du kan lämna sport- och fritidsutrustning på återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn där Fritidsbanken har insamlingskärl. Två lördagar i maj fanns Fritidsbankens personal på plats för att dela ut information och svara på frågor om återbruk av sportutrustningen. Har du några frågor, kontakta gärna återvinningscentralernas personal.

Öppettider

Fritidsbanken har öppet dagtid, säkrast mellan klockan 11 och 15. Var god ring 0708- 81 70 37 före lån av utrustning för att säkerställa att personal finns på plats.

Begagnad sportutrustning lämnas på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25 eller på Söderslättshallen, Klörupsvägen 48. Söderslättshallen har öppet både dagtid, kvällstid och helger.

Vill du låna och hämta utrustning kvällstid eller helger? Vänligen kontakta Fritidsbanken för överenskommelse om utlåning via Söderslätthallen.

Bättre begagnad sportutrustning emottages tacksamt

Föreningar, privatpersoner, företag eller organisationer kan skänka till exempel fotbollsskor, hjälmar, knäskydd eller innebandyklubbor för gratis utlåning till skolidrott eller friluftsdagar, till den som vill prova på en ny sport eller kanske har växt ur sina gamla skridskor.

Inlämning av utrustning till Fritidsbanken lämnas på Föreningarnas Hus eller Söderslättshallen.

Hälsa och hållbar utveckling

Med minskade kostnader för den enskildes idrott ökar idrottandet och välbefinnandet i Trelleborgs kommun - på sikt förhoppningsvis även antal föreningsaktiva. Dessutom förlängs livslängden för utrustningen vilket är bra ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Fritidsbanken skapar dessutom meningsfulla arbetsuppgifter till Daglig verksamhet LSS.

För att arbeta efter Barnkonventionen och ge alla barn möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter ser kultur- och fritidsförvaltningen en möjlighet att samverka med både föreningar, organisationer, fritidsgårdar, folkhälsosamordnare, socialförvaltningen, bildningsförvaltningen, tekniska förvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen med flera för insamling och utlåning av idrottsutrustning.

Svenska Damlandslaget besökte Trelleborg och visar sitt stöd för Fritidsbanken

Måndag 3 april klockan 16.00-17.00 tränade stjärnorna i damlandslaget på Vångavallen – då kunde du vara där, se OS-silvermedaljörerna och få autografer. Fritidsbanken fanns på läktarplats intill fotbollsplanen för att informera om sin verksamhet.

Torsdag 6 april spelade damlandslaget landskamp mot Kanada på Vångavallen. Fritidsbanken önskade lycka till!

Sportoteket i Trelleborg ansluter sig till Fritidsbanken

Fritidsnämnden beslutade 17 maj 2016, §38 att öppna ett Sportotek på prov och i liten skala för utvärdering i september 2017. Fritidsnämnden beslutade 28 februari 2017, §9 att ansluta Sportoteket till Fritidsbanken för utvärdering i mars 2018. Fritidsbanken finns i hela Sverige. Fritidsbankens vision är att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?