Förebygga våld i nära relationer – en del av Tryggare Trelleborg

Publicerad:

Trelleborgs kommun ska arbeta aktivt och långsiktigt med att förebygga våld i nära relationer. Det är ett av de sex fokusområdena i Tryggare Trelleborg, satsningen som har som mål att skapa ett tryggt och säkert samhälle för alla samt goda uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter för barn och unga.

Sofia Henderup Larsson är gruppledare för fokusområdet ”Våld i nära relationer” inom ramen för Tryggare Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Sofia Henderup Larsson, verksamhetschef på bildningsförvaltningen, leder arbetet i gruppen som fokuserar på våld i nära relationer. I gruppen finns representanter från fyra av kommunens förvaltningar: bildning-, social-, kultur- och fritid samt arbetsmarknadsförvaltningen.

Ett långsiktigt arbete

– Det här är ett långsiktigt arbete och inget som vi kommer se resultat av i dag eller i morgon. Vi ska förebygga våld i nära relationer och kommer i vårt arbete fokusera på barn och ungdomar, säger Sofia Henderup Larsson.

Skola, socialtjänst och fritid är tre huvudspår i gruppens arbete. Skolkuratorer och samordnare från socialtjänstens familjevåldsgrupp är med i arbetsgruppen liksom representanter från kultur och fritid och arbetsmarknadsförvaltningen.

– Socialtjänsten har sitt åtgärdande uppdrag och fortsätter med sina insatser inom ramen för våld i nära relationer. I den här gruppen fokuserar vi på det förebyggande arbetet och riktar in oss på barn och ungdomar. Vi ska stärka ungdomar och arbeta för att våldet inte går i arv.

En del av undervisningen

Bland annat ska kommunen satsa på informationsinsatser i skolan, riktade både till elever och till personal.

– Det ska bli en del av undervisningen där information anpassas utifrån vilken årskurs du går i. Vi kommer att titta på läroplansmålen eftersom våld i nära relationer kommer att skrivas in i den nya läroplanen. För personal kommer vi arbeta med utbildningsinsatser – personal ska få en grundläggande kunskap så att de kan fånga upp eventuella problem och kunna ta det vidare.

På samma sätt väntar kunskapshöjande insatser för kommunens föreningar för att även på fritidsarenan vara ännu mer rustade att hantera eventuella problem kopplat till våld i nära relationer.

Mer information om våld i nära relationer

Trelleborgs kommun arbetar på flera sätt för att motverka våld i nära relationer. Socialtjänsten har till exempel en särskild familjevåldsgrupp som erbjuder stöd till våldsutsatta samt barn som upplevt våld i nära relation. Även personer som använder eller har använt fysiskt eller psykiskt våld i nära relation kan få stöd.

Information om familjevåldsgruppen

Kommunen står tillsammans med Trelleborgshem och polisen också bakom metoden Våga agera som uppmanar alla i samhället att anmäla vid misstanke om att någon far illa i sitt närområde.

Information om Våga agera

Arbetet med att motverka våld i nära relationer kommer att uppmärksammas extra vecka 47 i samband med den nationella kampanjen ”En vecka fri från våld”.

Fakta Tryggare Trelleborg

Tryggare Trelleborg är ett långsiktigt arbete i samverkan mellan kommunala verksamheter och Polisen. Arbetet tar sin utgångspunkt i två formuleringar från kommunfullmäktiges inriktningsmål:

  • Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser.
  • Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att utifrån sina förutsättningar lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.

Arbetet i Tryggare Trelleborg fördjupas i sex fokusområden:

  • Barn och ungas delaktighet
  • Individen i fokus
  • Meningsfull fritid
  • Brottsförebyggande/ANDTS
  • Bo tryggt
  • Våld i nära relationer

Mer information

Presentation av Tryggare Trelleborg

Presentation av fokusområde brottsförebyggande/ANDTS

Presentation av fokusområde våld i nära relationer

Presentation av fokusområde meningsfull fritid

Presentation av fokusområde barn och ungas delaktighet

Presentation av fokusområde individen i fokus