Tryggare Trelleborg ska arbeta för en meningsfull fritid

Publicerad:

Goda möjligheter till aktiviteter för barn och ungdomar, ökad vuxennärvaro i det offentliga rummet och stärkt samverkan mellan kommunen och föreningslivet. Det är några av ambitionerna i Tryggare Trelleborgs fokusområde ”Meningsfull fritid”.

Karin Jeppsson är gruppledare för ”Meningsfull fritid”, ett av sex fokusområden inom ramen för Tryggare Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Tryggare Trelleborg består av sex fokusområden. Alla ska på något sätt bidra till att öka tryggheten i Trelleborgs kommun och skapa goda uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter för barn och ungdomar.

Avtal med nattvandrarna

Karin Jeppsson, samordnare ANDT och barnkonventionen i Trelleborgs kommun, är gruppledare för ”Meningsfull fritid”. Här finns representanter från både kommunen och polisen. Arbetet med nattvandring i kommunen ska utvecklas, föreningar ska engageras ytterligare och aktivitetsutbudet för barn och ungdomar ses ständigt över.

– Kommunen och nattvandrarna har nu ett avtal på plats och målet är att även få föreningar engagerade i det arbetet. Inom ett år vill vi att minst fem föreningar deltar i kommunens nattvandring. På längre sikt vill vi också att flickors och kvinnors upplevda trygghet när de vistas ute på kvällar och helger ska öka. Undersökningar visar att vi behöver göra den upplevda tryggheten mer jämställd, säger Karin Jeppsson.

Motorburen ungdom är ett annat tema som gruppen arbetar med.

– Att köra epa är en stark trend på många håll i landet och det förekommer även i vår kommun. Det kan även gälla fatbikes och mopeder. Polisen och våra trygghetsvärdar får då och då signaler om att omgivningen störs och generellt i landet går det också att se en ökad olycksstatistik. Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring det här. Vad kan kommunen göra, vad kan polisen göra? Hur kan vi föra en dialog med ungdomarna och deras föräldrar?

Brett utbud av aktiviteter

Fokusområdet omfattar även ett arbete med aktivitetsråd och kontakt med ideella nätverk. En del av arbetet med ideella nätverk handlar om att etablera samverkan med trossamfund.

Kommunen arbetar sedan tidigare aktivt med lovaktiviteter och kan erbjuda ett brett utbud.

– Jämför vi oss med andra i statistik ligger vi bra till när det gäller föreningsaktiviteter. Vi jobbar hela tiden med att utveckla ännu mer och att lyssna in vad ungdomarna själva tycker. Man måste inte vara med i en förening för att ha en meningsfull fritid, men det är viktigt att det finns ett brett utbud av aktiviteter som attraherar barn och unga. Här är samverkan med föreningslivet otroligt viktigt.

Ung i Trelleborg och fritidsbanken

Kommunen har appen ”Ung i Trelleborg” som kan laddas ner där appar finns. Här går det till exempel att se vad som är på gång på fritidsgårdarna. Fritidsbanken är ett annat sätt för kommunen att skapa förutsättningar till en meningsfull fritid. Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar som kan lånas gratis i två veckor.

Fakta Tryggare Trelleborg

Tryggare Trelleborg är ett långsiktigt arbete i samverkan mellan kommunala verksamheter och Polisen. Arbetet tar sin utgångspunkt i två formuleringar från kommunfullmäktiges inriktningsmål:

  • Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser.
  • Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att utifrån sina förutsättningar lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.

Arbetet i Tryggare Trelleborg fördjupas i sex fokusområden:

  • Barn och ungas delaktighet
  • Individen i fokus
  • Meningsfull fritid
  • Brottsförebyggande/ANDTS
  • Bo tryggt
  • Våld i nära relationer

Mer information

Presentation av Tryggare Trelleborg

Presentation av fokusområde brottsförebyggande/ANDTS

Presentation av fokusområde våld i nära relationer

Presentation av fokusområde meningsfull fritid

Presentation av fokusområde barn och ungas delaktighet

Presentation av fokusområde individen i fokus