Bakgrund

Trelleborgsmodellen tog form redan 2007.  Modellen innebar att man i kommunen använde sig av ett arbetssätt som lyfte förhållningssätt, perspektiv och principer samt att man arbetade med uppföljning genom att använda effektiva verktyg, metoder och processer. Inledningsvis lades mycket fokus på nya processer där tekniska lösningar bland annat automatiserat beslutsfattande var en del. Efter en tid tog arbetet med modellen fart utifrån principer och ställningstagande om att arbeta utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv.

Organisation

När politikerna i Trelleborg beslutade om att fokusera på ett arbetsmarknadsperspektiv genomsyrade detta hela förvaltningsorganisationen. Förvaltningen fick ett tydligt uppdrag med fokus på arbetsmarknadsfrågor.

Idag arbetar organisationen aktivt med arbetsmarknadsfrågor, näringslivskontakter och vuxenutbildning i en gemensam förvaltning. Grunden är en holistisk och respektfull människosyn där målsättningen är att individer ska bli självständiga och självförsörjande genom arbete eller studier.

Systematisk uppföljning

Trelleborgsmodellen poängterar vikten av en systematisk uppföljning av genomförda insatser där orken att fullfölja och experimentera är avgörande för framåtdrivande insatser. Fungerar processerna i verksamheten kan organisationen också lättare se när något inte fungerar och därmed analysera var man behöver agera.

Nuläge och visioner framåt

Digitalisering och ny teknik är en viktig delkomponent i Trelleborgsmodellen, men framför allt innebär modellen ett holistiskt förhållningssätt där man ser till både individ och samhälle.

Vuxenutbildningen generellt, liksom SFI specifikt, arbetar utifrån Trelleborgsmodellen både i genomförande och uppföljning.  Man har arbetat med flera utvecklingsområden där följeforskning inom verksamheten är en viktig del, både under tiden arbetet pågår samt som uppföljning för vidare utveckling. Med hjälp av projektet Yrkeskedjor, finansierat av Samordningsförbundet, arbetar arbetsmarknadsförvaltningen idag med både branschinriktad SFI och jobbspår.

Nyfiken på Trelleborgsmodellen?

Studiebesök arrangeras där du är välkommen att delta.

Information om studiebesök.


Trelleborgsmodellen för samverkan med akademin

– Genom samverkan mellan Trelleborgs kommun, det lokala och regionala näringslivet och Lunds universitet, banar vi vägen för ett unikt arbetssätt. Det långsiktiga målet är att etablera akademisk utbildning och fler kunskapsintensiva verksamheter i Trelleborg, säger Gisela Öst.

Uppstarten av kompetensfond. 

Första projekten som får medel ur kompetensfonden.


Projektet yrkeskedjor

Projektet ägs av arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun och bekostas av Samordningsförbundet. Yrkeskedjor startades 1 april 2020 och avslutades 31 december 2022. En  förlängning för delar som fick skjutas upp på grund av pandemin har startat under 2023. Det gäller framförallt arbetet för att SFI-elever på lägre nivå ska komma i kontakt med arbetsplatser.

Svenska med branschinriktning från dag ett

På SFI i Trelleborg läser man svenska med en branschinriktning, det vill säga man läser svenska samtidigt som man ges tillfälle att utveckla ett yrkesspråk.

Det finns tre olika områden att välja mellan:

  • Skola, vård och omsorg
  • Industri, logistik och lager
  • Restaurang, livsmedel och service

Efter ansökan till SFI kallas man till kartläggning på plats. Vid kartläggningen berättar man om vilka olika yrkesområden som finns att välja mellan. Väljer man en bransch och ångrar sig en tid in i sina studier är det fullt möjligt att byta inriktning.

Studerande inom SFI med inriktning restaurang, livsmedel och service har under några tillfällen, som en del i undervisningen, möjlighet att öva sina färdigheter genom att erbjuda anställda på förvaltningen ett lunchalternativ. Detta är ett värdefullt inslag för att få förbereda sig inför en anställning.

Jobbspår

Jobbspår är en kombination av utbildning och praktik med utgångspunkt i företagets behov av kompetens. Arbetsgivare är med och väljer innehållet i utbildningen och är delaktig i urvalet av kandidater. Jobbspår är ett samarbete mellan kommun, arbetsförmedling och näringslivet för att säkra framtidens kompetensförsörjning.

Information om jobbspår.

Följeforskning

På SFI i Trelleborgs kommun har man valt att införa branschpraktik i kombination med den ordinarie språkundervisningen. Metoden är unik i sitt slag och följs nu av språkforskare vid Malmö universitet

Information om följeforskningen på SFI.

arbetsmarknadsförvaltningen