Två vätgasprojekt tilldelas medel ur kompetensfonden

Publicerad:

Forskning kring skyddsavstånd för vätgasanläggningar och en uppdragsutbildning inom vätgasproduktion är de två första projekten som startar med hjälp av Trelleborgs kommuns och Lunds universitets kompetensfond.

Trelleborgs kommun och Lunds universitet tecknade i mars ett gemensamt samverkansavtal om en kompetensfond för att långsiktigt stärka kompetensförsörjning, livslångt lärande och innovationskraft i Trelleborg. Mellan den 14 mars och 25 april bjöd man in företagare lokalt och regionalt, forskare och offentliga aktörer att söka pengar ur fonden.

När ansökningstiden gått ut hade tre ansökningar kommit in. Två av dem, båda med fokus på vätgas, har nu beviljats av Trelleborgs kommun och kommer att tilldelas medel ur fonden.

– Det här är två spännande projekt som optimerar våra redan prioriterade områden i Trelleborgs kommun. Vi ser att båda projekten kommer bidra till att stärka utvecklingen i Trelleborg på ett innovativt sätt, säger Gisela Öst, kommundirektör.

Forskning ska täppa kunskapsluckor kring skyddsavstånd

Det ena projektet som blivit beviljat handlar om att forska kring skyddsavstånd för vätgasanläggningar. Marcus Runefors på avdelningen för brandteknik vid Lunds universitet ska leda projektet som görs i samverkan med Trelleborgs Energi, Räddningstjänsten Trelleborg och MSB.

– När jag genomförde beräkningar gällande skyddsavstånd till MSB:s föreslagna nya regler så stötte jag på flera kunskapsluckor där jag blev tvungen att göra konservativa antaganden för att komma hela vägen till föreslagna avstånd. I detta projekt så kommer vi kunna täppa igen två av de viktigaste – stigkrafter hos förbränningsgaser och barriärers påverkan på skyddsavstånd. Det kommer att göra att vi kommer att kunna korta vissa avstånd med bibehållen säkerhetsnivå, säger Marcus Runefors.

– Faktabaserade regler för skyddsavstånd kommer underlätta för Trelleborgs kommun som ju är en pionjär inom vätgas och planerar för att etablera flera vätgasanläggningar framöver, fortsätter han.

Samarbete och utbildningsinsatser för växande kompetensbehov

Inom det andra projektet, Vätgas i Trelleborg – kapacitetsuppbyggnad, uppdragsutbildning och forskning, kommer man att fokusera på själva produktionen av vätgas. Representanter från Institutionen för Energivetenskaper och avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE) vid Lunds universitet kommer driva projektet i samverkan med bland annat Trelleborgs energi.

– Det pågår och planeras för stora banbrytande projekt inom vätgas i Trelleborg. Då krävs forskningssamarbete och skräddarsydda utbildningsinsatser på avancerad nivå för att klara branschens utveckling och växande kompetensbehov. Genom samarbetet med Trelleborgs Energi får Lunds universitet, tillgång till data vilket betyder att unik forskning kan utföras som kan få en betydande roll i energiomställningen. Här blir Lunds universitet en viktig aktör och samverkanspartner, säger Martin Andersson, studierektor för grundutbildning vid Energivetenskaper på Lunds universitet.

Kompetensfonden ska stimulera samverkan och leda till utveckling

Trelleborgs kommun har för avsikt att årligen avsätta medel till kompetensfonden för att stötta uppstarten av för utvecklings- och forskningsprojekt, kopplade till Lunds universitet. I denna första omgång har kommunen gått in med en miljon kronor. De beviljade projekten åtar sig att själva gå in med minst 25 procent av kostnaderna i antingen tid eller pengar.

– Genom kompetensfonden vill vi stimulera samverkan mellan högre utbildning och forskning å ena sidan och lokalt näringsliv å den andra. Jag ser fram emot att följa de här båda projekten, både när det gäller resultatet av forskningen och hur långt vi kan komma när vi samverkar på det här sättet, säger Gisela Öst.