Medskapande och samarbete – lita på processen

För att kunna skapa världens bästa kollektiva muralmålning krävs olika kompetenser och samarbete. I mars 2021 skapades en styrgrupp med representanter från QB3 Projektledning, Streetcorner och flera kommunala verksamheter. Bland annat deltog Trelleborgs Museum, fritidsgårdarna och Kulturskolan.

En bit av Berlinmuren finns utanför Trelleborgs museum.

Fotograf: Annika Börjesson

Med gemensamma krafter blev projektet snabbt verkligt och planer för finansiering och nätverk föll på plats. Första mötet skedde i en idrottshall på Söderslättshallen där alla upptäckte gemensamma intressen.

Man möttes i viljan att stärka Trelleborg för invånarna med en riktigt stor muralmålning. Men kunde detta göras under tider av pandemi och dessutom på bara tio veckor? Alla var överens om att satsa för att skapa något positivt i dystra tider. Utformningen av projektet planerades och projektmål formulerades:

  • Ny entré till Trelleborg, skapa ett rum och en plats, ett riktmärke/besöksmål
  • Lokal förankring och historieanknytning med kulturellt mervärde
  • Gestaltad livsmiljö på riktigt och rakt igenom
  • Engagera så många som möjligt med absolut bästa resultat
  • Skapa stolthet, släppa äganderätten och bygga gemenskap och inspiration till deltagare och besökare
  • Samverkan mellan yngre och äldre. Kunskapsutbyte mellan alla i staden
  • Världsrekordsambitioner
  • Hög konstnärlig gestaltning – världens bästa muralmålning

Det blev också viktigt att förankra förståelsen för att ett projekt på denna nivå kräver en utomordentlig tillit på den kreativa och konstnärliga processen, med erfarna professionella aktörer som vägledare. Den medskapande processen kräver lyhördhet, öppenhet, acceptans och flexibilitet. Det innebär att det är först i projektets slutskede som man kan visa upp färdiga ritningar.

Allra först ska material samlas in från arkiv och genom enkäter och intervjuer. Workshops tillsammans med trelleborgare ska genomföras för att få fram viktiga grundskisser till målningen. Allt för att forma innehåll och motiv. En spännande och utforskande resa.

Kultur- och fritidsförvaltningen