Eva Salmins: En rolig arbetsplats med fin gemenskap

Storleken på projektet ökade i takt med intresset och fler engagerades. Intervjuer med tidigare DUX-medarbetare bidrog till förståelse av hur viktig möbelfabrikens närvaro i staden varit – och att det finns en stolthet över produktion och design i världsklass.

DUX-andan var på sin tid ett begrepp, och personalfester har resulterat i oförglömliga minnen. Flera tidigare anställda vittnar om en rolig arbetsplats med några skavanker, men med fin gemenskap. En inspiration när framtidens arbetsplatser ska utformas.

Projektet bjöd in Trelleborgs mest aktiva streetart-konstnärer: Föreningen Gamla Trelleborg, som sett till att pryda stadens alla hörn med sköna dåtida vyer genom att smycka ett stort antal elskåp. Då det var pandemitider träffades några få utomhus vid väggen, därefter fick vi arbeta digitalt. De fick ett uppdrag:

Vi vill finna Trelleborgs sju underverk med hjälp av er!

Vilka är underverken i sköna Trelleborg?

Vi önskar att ni genom bilder berättar vilka de är.

Däri ligger värden omsvepta med kvalitéer som skönhet, hållbarhet, nostalgi, strukturer, glädje och sorg på något vis – vilka platser har varit viktiga för er och vilka vill ni att framtiden ska bevara.

Tänk er platsen där ni plockade smultron för första gången, där ni sprang som barn, platser där ni möter era vänner, platser där ni kan slappna av och njuta av det ni ser eller där tankar blir fria – vad vill ni att andra ska uppleva genom era ögon och minnen?

Flera trelleborgare har bidragit med berättelser från förr om platsen.

Fotograf: John Erenbo

Gensvaret blev kanske inte i den omfattningen vi förväntat oss. Men tanken och analysen av stadens bra platser gav oss ändå inspiration. Vi försökte även nå ut via Trelleborgs Allehanda, men intresset var svalt.

Dessa underverk fick vi tips om:

  • Torget – nu saknas den livliga torghandeln dock
  • Sagor och sägner såsom Albäckafrun
  • Syster Gya och Ärrenbossen
  • Isfyren, Stadsparken
  • Trelleborgen
  • Skyttsgården
  • Sjöormen
  • Vattentornet
  • Axel Ebbes konsthall

Dessutom flera förslag utanför staden: den vackra landsbygden, stränder, byar och fornminnen.

Anna Pauli från KRETS blev projektets kommunikatör. Jätteväggens Instagramkonto blev en kanal för att sprida information om projektets olika processer och utveckling. Samtidigt fungerade kontot som ett sätt att samla in önskemål och idéer från trelleborgare utan att fysiskt mötas, då den rådande pandemin styrde arbetsgången.

Dagarna före workshoparna hittades även Jätteväggens soffa i en buske mitt i centrala Trelleborg – som ett tecken och given del i tematiken vardagsrum. Givetvis kunde den inte ligga där. Återbruk är bäst!

Foto från Dux möbeltillverkning i Trelleborg.

Fotograf: Eva Salmins

Kenneth Bergenblad vad designer på Dux.

Fotograf: Kenneth Bergenblad

En av möblerna som tillverkades på Dux.

Fotograf: Kenneth Bergenblad

En gammal soffa som hittades ett i buskage fick följa med till framtidens vardagsrum.

Fotograf: Anna Pauli

Kultur- och fritidsförvaltningen