24 april: kick off för framtidens offentliga vardagsrum

Hur ser framtidens offentliga vardagsrum ut? Den 24 april träffades verksamma från Trelleborgs Museum, Streetcorner, KRETS, Magora och ungdomar för att bygga upp framtidens offentliga vardagsrum bredvid Jätteväggen på Strandridaregatan.

Det blev startskottet för projektet. Här mötte man och lyssnade in ungdomarna. Projektets ambitioner förankrades. Genom att skapa något väldigt konkret tillsammans lärde alla känna både varandra och platsen.

Eftersom det behövdes en profil och visualisering av projektet så ordnas en fotografering på plats. Ingen visste hur slutresultatet skulle bli, allt improviserades fram.

Platsen innan kick offen.

Fotograf: Anna Pauli

Dags att bygga upp rummet.

Fotograf: Anna Pauli

Med stora lass rekvisita byggdes ett fantasirum upp utomhus.

Fotograf: Anna Pauli

Gamla möbler blandades med nya när ett fantasirum skulle byggas upp.

Fotograf: Anna Pauli

Möblerat för fotografering.

Fotograf: John Erenbo

En ensam räv dök upp när fotograferingen var klar.

Fotograf: Anna Pauli

Med stora lass rekvisita byggdes ett fantasirum utomhus med lampor, matta, bord, sammetsgardiner, instrument, tavlor, svanskulptur och discobollar. Möbler som tillverkats på platsen samsades med gammalt och nytt.

Stämningen sattes och många samtal och möten blev vägledande för projektet. Till exempel blev det tydligt att det fanns en stark gemensam uppfattning om att denna typ av rum saknas i staden. Var ska de unga få plats?

Det uttrycktes en önskan om roligare offentliga platser där kreativa aktiviteter kan göras tillsammans. Ungdomarna vill få vara med och påverka utvecklingen så Trelleborg kan bli de ungas stad. Kvällen avslutades med en debut, ett fantastiskt musikaliskt framträdande.

Under eftermiddagen och kvällen formades också den externa kommunikationen via sociala medier. Det första offentliga inlägget fick spridning och namnet Jätteväggen – world’s greatest collective mural lanserades. 

När vardagsrummet packats ner och mörkret lagt sig kom en liten ensam räv på besök och stannade upp under lampans sken. Det här var ju hans plats. Ögonblicket fångades på bild och självklart skulle räven få bli en del av väggens motiv. 

Grafisk bild som blev en del av kommunikationsarbetet runt Jätteväggen.

Fotograf: Amanda Sima

Kultur- och fritidsförvaltningen