16 april: världens bästa konstverk

Hur ska hela Trelleborg bli involverade i stadens största och bästa konstverk någonsin? Duktiga medarbetare på Trelleborgs Museum började tillsammans med konstnärer hos Streetcorner tydliggöra projektets genomförande och hur motivet skulle utvecklas med medskapande metoder.

Erfarenheterna från tidigare projekt kom väl till pass och de ungas deltagande sattes i fokus.

Frågeställningar formulerades: hur skapar vi en stark gemensamhetskänsla, kickar igång kreativitet och engagemang så att stoltheten över staden växer? Hur kan vi koppla samman olika nätverk, nå ut och arbeta över generationsgränser? Hur kan vi skapa konst tillsammans, få fram ett meningsfullt motiv, nå väggens 6 meter på höjden och i vilken konstnärlig stil ska målningen utföras?

Under planeringsarbetet formulerades en rad frågeställningar.

Fotograf: Annika Börjesson

Skiss över processen.

Fotograf: Annika Börjesson

Skiss på buss under planeringsarbetet.

Fotograf: Annika Börjesson

Genom att skapa positiv retorik och pepp, hitta ingångar till att vara med och påverka stadens utveckling, finna viktiga samarbetspartners och bygga roliga nyskapande workshops finns alla möjligheter.

Skissworkshops med experimentella uttryck för alla sinnen skulle både utmana och kännas lekfulla. Från DUX:s kreatörer och historia hämtades inspiration till workshoparnas teman; uppfinning, design och hållbarhet.

Övningarna i färglära, proportioner, komposition, ljussättning och analys skulle göra ungdomarna redo för den stora målningen. De skulle få måla stort med hela kroppen och hitta flowet. Det skulle skapas platsspecifika rum med oväntade happenings som gav helt nya upplevelser, en egen värld med tillåtande rum som öppnar upp kreativitet och ser till att alla kan skapa efter sina förutsättningar. Deltagarna får fram viktiga skisser som blir grund för den faktiska målningen.

Storleken på väggen tillsammans med drömmen om många deltagare ledde till tankar om världsrekord. Det rådande världsrekordet i medskapande muralmålning var inte imponerande: 3000 personer som målade en liten pixel på en stor hamburgare.

Drömmen om något bättre växte, World’s greatest collective mural, och framtidens offentliga vardagsrum. Praktiska bitar som corona-säkerhet, dokumentation och upplägg bestämdes. Uppsökande aktiviteter blev till många positiva möten där föreningar, fritidsgårdar och företag önskade delta och bidra. En extra viktig samarbetspartner blev projektet KRETS som har fokus på ungdomsdriven urban kultur i Trelleborg.

Kultur- och fritidsförvaltningen