Seger firades med trerättersmeny

Publicerad:

Två av kommunens kockar kom på besök till avdelning 4 på Tullaboda i Anderslöv och tillagade en exklusiv trerättersmeny. Avdelningen fick det som pris efter att ha vunnit en desserttävling som hölls inom vård- och omsorgsverksamheten. Hyresgäster och personal njöt av maten – och kockarna av att vara på plats och bjuda på något extra festligt.

– Våra gamla är det bästa vi har. De ska få njuta och känna att de är väldigt betydelsefulla, sa Bodil Green, en av kockarna som låg bakom menyn, och fick medhåll av kollegan Wioletta Bajor.

– Det känns verkligen bra att laga mat till våra seniorer. Vi arbetar mycket med maten och måltidsmiljön. Det är viktigt med stämningen runt omkring, att ha tid att sitta tillsammans och verkligen uppleva och prata om maten, sa Wioletta.

Nöjda hyresgäster

Trerättersmenyn bestod av:

  • Hembakat bröd serverat med eget smör och pastejröra
  • Ugnsbakad lax med solrospanering serverad med duchessepotatis, smörstekt sparris och sås med doft av saffran
  • Vaniljpannacotta med katrinplommonspudding och hallontopping

– Det känns festligt, sa hyresgästen Kerstin Larsson innan hon provade förrätten.

Fokus på hela matupplevelsen

Medan kockarna höll sig i köket förberedde undersköterskan Sandra Johansson övriga detaljer. Det plockades fram duk, blommor och finporslin.

–  Allt runtomkring är också viktigt, hur det ser ut och stämningen i rummet. Vi tänker mycket på det. Det känns kul att vi blir bjudna på trerättersmeny, sa hon medan hon lade lite extra kärlek på att vika servetterna på ett speciellt sätt.

Hyresgästen Anna-Lisa Aaröe gillade förrätten och såg förväntansfull ut när huvudrätten kom in, tjusigt presenterad på finporslinet.

– Allting är väldigt gott, konstaterade hon efter att ha smakat den ugnsbakade laxen.

Bakgrund

Trelleborgs kommun har under en längre period arbetat målmedvetet med maten och måltidsmiljön inom vård- och omsorgsverksamheten. 2020 satte socialnämnden som mål att kommunen ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg 2023.

2021 vann Trelleborgs kommun en kategori i den nationella och prestigefyllda mattävlingen White guide. 2022 var verksamheten nära att försvara sin titel i samma tävling och slutade på andra plats.

Läs några andra artiklar som handlar om maten och måltidsmiljön

Årets dessert blev en succé inom vård och omsorg

Dukningstävling spred ljus och glädje på boenden

Trelleborgs kommun vann pris för sin mat inom vård och omsorg

Konsistensanpassad kost i fokus på Trelleborgs boenden

Maten och måltidsmiljön på särskilt boende får höga betyg

Kategorier