Trelleborgs kommun vann pris för sin mat inom vård och omsorg

Publicerad:

I den nationella och prestigefyllda mattävlingen White guide tog Trelleborgs kommun hem en seger i kategorin ”Årets special foods – konsistensanpassad kost”. Vinnarna avslöjades under en ceremoni i Helsingborg på onsdagskvällen.

Representanter på plats för att ta emot priset. Från vänster: Atiya Frostholm, kock, Venzel Rosqvist, socialnämndens ordförande, Charlotte Thelander, enhetschef, Bodil Green, kock, och Wioletta Bajor, kock.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Trelleborg var en av fem finalister i kategorin för konsistensanpassad kost. Tillagningsköken på Alstadhemmet och Smygehem, där maten till alla särskilda boenden i kommunen lagas, hade fått en gemensam nominering. Konsistensanpassad kost är för hyresgäster med tugg- och sväljsvårigheter.

– Jag är så stolt och glad. Vi jobbar för bra måltider och det ska vara för alla, även för våra matgäster som har tugg- och sväljsvårigheter. En sådan här seger ger oss en sporre att bli ännu bättre. Nu ska vi fira tillsammans med alla våra kollegor. Det är ett lagarbete som ligger bakom detta, säger Charlotte Thelander, enhetschef för socialförvaltningens måltidsavdelning.

Heldagsutbildning för alla kockar

Förutom diplom, blommor och äran består priset av en heldagsutbildning med fokus på konsistensanpassad kost för samtliga elva kockar inom socialförvaltningen. Bodil Green är en av kockarna som var på plats under onsdagens ceremoni.

–  Det här ger en vi-känsla. Vi har gjort detta tillsammans, alla är delaktiga! Nu strävar vi efter ännu mer utmaningar, säger Bodil Green.

Ska ha Sveriges bästa matupplevelse

Vård- och omsorgsavdelningen i Trelleborg arbetar aktivt och målinriktat med mat och måltidsmiljö. 2020 satte socialnämnden som mål att Trelleborg ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg. Nämndens ordförande Venzel Rosqvist var på plats när priset delades ut.

– Jag är så himla glad och enormt stolt över våra duktiga medarbetare, säger Venzel Rosqvist.

Juryns motivering

”För att ni ger också de gäster som har tugg- och sväljsvårigheter en god vård och ett fint bemötande genom specialanpassade måltider som bjuder på en rikedom av smak, färg, form och dofter.”

Två finalister till

Trelleborgs kommun hade ytterligare två finalister i White guide som inte nådde riktigt hela vägen. Som en av tio nominerade var Stina Salmonsson för andra året i rad med i kategorin årets måltidschef. Silverängens äldreboende var det enda skånska bidraget bland finalisterna i kategorin årets seniormåltid.

Mer information

Konsistensanpassad kost i fokus på Trelleborgs boenden

Kategorier