Konsistensanpassad kost i fokus på Trelleborgs boenden

Publicerad:

Alla är värda lika god mat. Med den utgångspunkten har Trelleborgs kommun nominerats som en av fem finalister i kategorin konsistensanpassad kost i den nationella tävlingen White guide. Wioletta Bajor är en av kockarna som brinner för att ge det bästa till hyresgästerna.

Wioletta Bajor är en av kockarna som lagar mat åt hyresgästerna på särskilt boende.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Nomineringen har gått till tillagningsköken på Alstadhemmet och Smygehem, där maten till alla särskilda boenden i kommunen lagas. Konsistensanpassad kost är för de hyresgäster som har tugg- och sväljsvårigheter.

– Även de som har svårt att tugga och svälja ska känna att de äter samma mat som de andra. Alla har samma rättigheter och vi jobbar hela tiden med att göra detta så bra som möjligt, säger kocken och teamledaren Wioletta Bajor.

Kärleksbrev som värmer

Hon kom från Polen till Sverige för 15 år sedan. Efter ett vikariat på äldreboendet i Smygehamn började hon jobba inom förskoleverksamheten innan hon återvände till vård och omsorg igen.

– Jag älskar att jobba med husmanskost och laga mat till de äldre. Ibland får vi kärleksbrev till köket med meddelanden från matgästerna som tackar så mycket för maten. Det värmer mitt hjärta.

Wioletta Bajor brinner för att utveckla arbetet med specialkost och konsistensanpassad kost. Ett par av de senaste smakproven som tagits fram är pizza och sushi.

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla det här arbetet. Vi anpassar med färger, former och konsistens. Målet är att smaksätta så att måltiden smakar lika för alla, säger Wioletta.

Prioriterad fråga

Det är inte bara konsistensanpassad kost som står i fokus. Maten och måltidsmiljön är generellt sett en prioriterad fråga inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Socialnämnden har satt målet att Trelleborg ska ha Sveriges bästa matupplevelse 2023.

– Vi gör många saker för att nå målet. Vi utvecklar våra tillagningsmetoder och hur maten servereras. Det ska se gott ut och smaka bra. Vi kommunicerar också mycket med avdelningarna, det är viktigt för oss att få feedback från våra matgäster så att vi vet hur vi kan förbättra oss.

Populära maträtter

Några maträtter brukar gå hem lite extra.

– Jag älskar att göra grytor och matgästerna uppskattar våra långkok. Sedan är stekt sill alltid populärt, fiskrätter får vi överlag bra positiv feedback på. Panerad schnitzel är de också väldigt glada för. På senare år har även soppa blivit populärt så nu till hösten blir det en del värmande soppor, säger Wioletta Bajor.

Kategorier