Maten och måltidsmiljön på särskilt boende får höga betyg

Publicerad:

Arbetet med att skapa Sveriges bästa matupplevelse i Trelleborg fortsätter. Hyresgästerna på kommunens särskilda boenden har tyckt till om både maten och måltidsmiljön i en enkätundersökning under våren – och ger överlag positiva omdömen. ”Vi går definitivt i riktning mot målet” säger projektledaren och dietisten Charlotte Thelander.

Både maten och måltidsmiljön får höga betyg av hyresgästerna på särskilt boende i Trelleborg.

Fotograf: Patrik Nyström

Närmare 200 hyresgäster på särskilt boende i kommunen tog chansen att tycka till i enkätundersökningen. De fick svara på frågor om dagens olika måltider, måltidsmiljön, om de kan påverka val av mat och om de har några tips för att Trelleborg ska lyckas med målet att erbjuda Sveriges bästa matupplevelse.

Ska vara bäst i Sverige 2023

– Vi ställde frågorna i likhet med de frågor som ingår i Socialstyrelsens nationella undersökning Öppna jämförelser eftersom det är där vi sedan kan se hur vi står i förhållande till andra kommuner, säger Charlotte Thelander.

Det var efter att Trelleborgs kommun noterade plats 159 av 243 i Öppna jämförelser 2019 på punkten ”mat och måltidsmiljö i särskilt boende” som socialnämnden satte upp sitt mål. Trelleborgs kommun ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg 2023. Sedan dess har förvaltningen arbetat aktivt med frågan och följer hela tiden utvecklingen.

– Vi har delmål på väg mot slutmålet 2023 och för att veta hur vi ligger till har vi tagit fram ett digitalt system där hyresgästerna kan lämna synpunkter direkt i anslutning till måltiden. Utöver det har vi nu också genomfört en mer omfattande enkätundersökning för att höra vad våra hyresgäster tycker.

Frukosten uppskattas mest

Resultatet visar att frukosten är den måltid som uppskattas mest. Frukosten får bäst betyg både vad gäller smakupplevelsen och måltidsstunden som sådan. 95 procent svarade att frukosten smakade mycket eller ganska bra och 90 procent tyckte att frukosten alltid eller oftast var en trevlig stund. För lunch och middag låg motsvarande siffror mellan 79 och 85 procent.

– Vi har fått ett jättebra underlag att jobba vidare med och identifierat några saker som vi särskilt ska titta på. Till exempel är det många som inte upplever att de kan påverka vad de kan välja till lunch och middag. Eftersom det finns valmöjligheter måste vi bli bättre på att visa det så att alla känner till det.

Går i rätt riktning

– Men generellt sett visar det här enkätresultatet betydligt högre betyg för både mat och måltidsmiljö jämfört med senaste Öppna jämförelser, så arbetet går definitivt i riktning mot målet, säger Charlotte Thelander.

Kategorier