Årets dessert blev en succé inom vård och omsorg

Publicerad:

Det blev en fröjd för både ögat och magen när en desserttävling hölls för första gången inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Pavlova peach med touch av romerska bågar – det var namnet på segerbidraget som kom från Tullaboda i Anderslöv. Nu väntar en exklusiv trerättersmeny som pris.

Pavlova peach med touch av romerska bågar – så löd namnet på segerbidraget i desserttävlingen som arrangerades inom kommunens vård och omsorg.

– Det var våra kockar som kom på idén att arrangera en desserttävling. Vi hade lite från vårt krislager som behövde omsättas och tänkte att vi kan göra en rolig grej av det. Vi fick in 26 bidrag och helt otroliga desserter som verkligen gick hem hos hyresgästerna. Det var inte lätt att utse en vinnare, säger Charlotte Thelander, enhetschef för måltidsenheten inom vård och omsorg och en av tolv personer på enheten som ingick i juryn.

Obligatoriska ingredienser

Förutsättningarna i tävlingen var att tre ingredienser var obligatoriska: inlagda persikor, romerska bågar och vispgrädde. Utöver det fick verksamheten lägga till maximalt tre ingredienser och utifrån det skapa årets dessert.

Juryn tittade bland annat på kreativitet, färgsammansättning och servering av desserten. Bland alla starka bidrag korades till slut en vinnare och det blev Tullaboda 1, avdelning 4. För personalen och hyresgästerna där väntar nu ett fint pris i början av nästa år.

– Två av våra kockar kommer dit och tillagar en trerättersmeny. Hyresgästerna ska vara med och bestämma vad det blir, säger Charlotte Thelander.

Dukningstävling pågår

Vård- och omsorgsverksamheten arbetar ständigt med att maten och måltidsupplevelsen ska hålla en hög nivå. Desserttävlingen hölls för första gången och att döma av intresset från personalen och uppskattningen från hyresgästerna lär det bli en fortsättning. En tävling som däremot funnits ett tag är den årliga dukningstävlingen som hålls i samband med nobelmiddagen.

– Just nu får vi in bidrag från verksamheterna och det blir spännande att se vem som vinner i år. Juryn kommer att bedöma bidragen utifrån fem olika kriterier: kreativitet, hållbarhet, individanpassning, hyresgästers delaktighet och helhetsintryck.

Tävlingarna riktar sig till särskilt boende, korttids- och växelvård samt dagverksamhet inom kommunens vård och omsorg.

Kategorier