Filmiklubi

Hei Kaikki / Hej Alla

Filmiklubi bjuder på filmvisning på finska, fika och möjlighet att prata finska första måndagen i månaden. Filmerna visas med svensk textning. Alla är välkomna!

Månadens film, maj

Måndagen den 6 maj klockan 17.30 visas Äideistä parhain / Den bästa av mödrar (2005) Tid: 1 timme, 48 minuter

Talvi- ja jatkosodan aikana noin 70 000 lasta evakuoitiin Suomesta Ruotsiin. Elokuva, joka pohjautuu Heikki Hietamiehen samannimiseen romaaniin, sukeltaa tähän hämärään historialliseen tapahtumaan kuvaamalla yhdeksänvuotiaan Eeron tarinaa. Äiti päättää lähettää Eeron Ruotsiin ja vakuuttaa, että se on hänen omaksi parhaaksi. Mutta Eerolla on hankalaa ymmärtää sitä, ja tuntee itseensä hylätyksi. Täten alkaa matkansa tuntemattomaan maahan ja uuden äidin luokse.

Text/Teksti: Timea Tainio Lagusson

På svenska

Under finska vinter- och fortsättningskriget skickades omkring 70 000 barn från Finland till Sverige. Filmen “Den bästa av mödrar” är baserad på Heikki Hietamies roman med samma namn och handlar om nioåriga Eero som skickas till Sverige för att skonas kriget. Mamma säger att det är för hans eget bästa. Men det nya livet i främmande Sverige börjar inte bra. Eero känner att han har svårt att leva upp till den svenska familjens förväntningar och har svårt att känna närhet till sin nya mamma, samtidigt som känslor av övergivenhet tynger honom.

Päärooleissa / I huvudrollerna: Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Esko Salminen

Ohjaus / Regi: Klaus Härö

Käsikirjoitus / Manus: Jimmy Karlsson, Antti Tuuri, Kirsi Vikman

Filmerna visas på finska, med textning på svenska och har anknytning till de andra nationella minoriteterna i Sverige. De fem nationella minoriteterna i Sverige är historiskt totalt sammanlänkade och till exempel romerna som mestadels har kommit från Finland pratar både finska och romani-chib. Samiska är släktspråk med finska och meänkieli räknas i Finland som en variation av finska.

Trelleborgs museum

FilmiKlubi

Fotograf: Jasper Paavolainen

Trelleborgs museum

Telefonnummer
Museets reception: 0410-73 30 50
Telefonnummer
Kontaktcenter: 0410-73 30 00

Kommunledningsförvaltningen