Bo tryggt - en viktig del i kommunens satsning

Publicerad:

Att bygga en trygg stad och skapa en boendemiljö där den upplevda tryggheten är hög – det är en viktig del i kommunens satsning Tryggare Trelleborg. Bo tryggt är namnet på det sjätte och sista fokusområdet där arbetet bland annat ska mynna ut i en trygghetshandbok.

Linda Kazmierczak är gruppledare för Tryggare Trelleborgs fokusområde som handlar om att skapa en boendemiljö där den upplevda tryggheten är hög.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Vi ska ta fram en handbok som ska kunna användas från ax till limpa när vi planerar för stadens utveckling och bostadsprojekt. Den ska säkerställa att vi har med oss trygghetsaspekten under hela byggprocessen. Handboken ska även ta upp sådant som vi kan göra i befintligt bestånd, säger Linda Kazmierczak, avdelningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen och gruppledare för fokusområdet.

Viktigt med medborgarinflytande

Det andra huvudspåret i gruppens arbete den närmaste tiden handlar om göra en riskkartläggning i syfte att se var det finns problem i dag och var det skulle kunna uppstå problem på längre sikt. Utifrån en sådan kartläggning ska åtgärder vidtas utifrån en prioriteringsordning.

– Vi samlar statistik, ser till forskning och på vad som gjorts på andra håll. Det finns flera goda exempel i Sverige och vi tittar även mycket på erfarenheter av internationella modeller. Ett exempel är BID (Business Improvement District) som i korthet handlar om att få olika aktörer att samverka för att höja attraktiviteten i ett visst geografiskt område. Något annat vi tittar på är så kallad placemaking som är ett sätt att tänka stadsplanering med hög grad av medborgarinflytande och medborgarperspektiv, säger Linda Kazmierczak.

Långsiktigt arbete

Det ska sättas mål både på kort och långt sikt. Arbetet med att ta fram en trygghetshandbok är redan i gång. Riskkartläggningen som ska göras väntas leda till såväl omedelbara åtgärder som mål på tio års sikt.

– Det som styrs av lagstiftning är vi redan i dag bra på, till exempel tillgänglighet och säkerhet. Men det är inte samma sak som att människor upplever trygghet. Här måste vi jobba bortom lagstiftningen och fånga medborgarens upplevelse. Är det till exempel tryggt och bra ur ett jämställdhetsperspektiv att ha tvättstugor i källaren eller bör vi placera dem på något annat sätt? Likaså är det viktigt att titta på belysning och trygga mötesplatser.

Olika perspektiv berikar

I arbetsgruppen finns representanter från flera av kommunens förvaltningar liksom det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem.

– Vi är i ett tidigt skede men arbetet med Tryggare Trelleborg känns lovande. Jag kan redan se stora vinster med att jobba över förvaltningsgränserna på det här sättet. Arbetet berikas av våra olika perspektiv, säger Linda Kazmierczak.

Fakta Tryggare Trelleborg

Tryggare Trelleborg är ett långsiktigt arbete i samverkan mellan kommunala verksamheter och Polisen. Arbetet tar sin utgångspunkt i två formuleringar från kommunfullmäktiges inriktningsmål:

  • Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser.
  • Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att utifrån sina förutsättningar lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.

Arbetet i Tryggare Trelleborg fördjupas i sex fokusområden:

  • Barn och ungas delaktighet
  • Individen i fokus
  • Meningsfull fritid
  • Brottsförebyggande/ANDTS
  • Bo tryggt
  • Våld i nära relationer

Mer information

Presentation av Tryggare Trelleborg

Presentation av fokusområde brottsförebyggande/ANDTS

Presentation av fokusområde våld i nära relationer

Presentation av fokusområde meningsfull fritid

Presentation av fokusområde barn och ungas delaktighet

Presentation av fokusområde individen i fokus