Förbjuden kultur

Under maj 2024 kommer Trelleborgs bibliotek, Trelleborgs museer och Kulturskolan bjuda på intressanta föreläsningar, givande utställningar och tankeväckande film på temat Förbjuden kultur!

Flera kommunala verksamheter ordnar aktiviteter under Förbjuden kultur-temat.

Vad är Förbjuden kultur och varför fokuserar vi på detta tema under en hel månad?

I kommunens uppdrag ingår det att arbeta för konstnärlig frihet, yttrandefrihet och demokrati. Genom projektet Förbjuden kultur belyser vi hur mer auktoritära krafter kan påverka samhällen. I många delar av världen är demokratin på tillbakagång och delar av kulturen blir censurerad av olika anledningar. Genom att anordna denna månad med Förbjuden kultur vill vi skapa en plats för att kunna mötas kring stora, och ibland svåra, frågor. Välkomna!

Vad är förbjuden kulturmånad?

27 april-2 juni anordnar verksamheter inom Trelleborgs kommun en förbjuden kulturmånad. Det kommer bli utställningar, föredrag och film på temat. 27 april är det invigning på Trelleborgs museum med högläsning på taket, konsert med bandet Kimya och mingel.

Hela programmet finns tillgängligt här på webben och i tryckt format på Trelleborgs bibliotek, Trelleborgs museum och Trelleborgen. På webben finns information om vilka evenemang som är gratis eller kostar samt om föranmälan behövs.

Programpunkterna äger rum på Trelleborgs bibliotek, Trelleborgs museum, Trelleborgen och Biografen Grand.

Om programpunkterna

Samtliga evenemang som ingår i temat kommer att samlas på denna sida. Under varje evenemang finns det information om evenemanget har föranmälan eller drop-in, samt om de kostar eller är kostnadsfria.

I Trelleborgs Museums foajé kommer man under maj månad att ställa ut konstverk, tidningsklipp och posters med koppling till Förbjuden kultur. Bland d…

Kom och invig den stora satsningen på temat Förbjuden kultur! Det blir högläsning av förbjudna texter på museets tak, konsert med Kimya, öppning av ut…

Gabi känner sig annorlunda än andra flickor. Som utåtriktad åttaåring är det här aldrig ett problem. Men när familjen flyttar till en småstad och pube…