Trygghet i Trelleborgs offentliga rum målet för Sebastian

Sebastian Meglic, 32, jobbar som säkerhets- och beredskapssamordnare i Trelleborgs kommun. En stor del av arbetet utför Sebastian inom ramen för Tryggare Trelleborg – kommunens paraply för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan med bland annat polis, näringsliv och fastighetsägare.

Säkerhetssamordnaren Sebastian Meglic trycker på vikten av samverkan med polis, näringsliv och civilsamhälle genom Tryggare Trelleborg för att skapa trygghet i vår kommun.

Fotograf: Pauli Korhonen

Vad är trygghet för dig – i din yrkesroll och som privatperson?

– I min yrkesroll definierar jag trygghet utifrån den faktiska risken att utsättas för ett brott. För att bidra till ökad trygghet arbetar jag därför för att minska brottslighet och ordningsstörningar.

– Tittar jag utanför min yrkesroll innebär trygghet för mig bland annat att jag ska känna mig säker när jag rör mig i det offentliga rummet. Men definitionen blir här lite bredare då även familj, bostad och arbete innebär en trygghet för mig.

Berätta om Tryggare Trelleborg!

– Tryggare Trelleborg fungerar som ett paraply för kommunens arbete med trygghetsfrågor där vi jobbar utifrån olika fokusområden med tillhörande arbetsgrupper. Samtliga kommunala förvaltningar är en del av arbetet som är förankrat hos och rapporteras till ledningen.

– Trelleborgs kommun har under flera år arbetat brottsförebyggande och trygghetsfrämjande och alla förvaltningar gör väldigt mycket kopplat till just detta. För att bli effektivare och inte riskera att vi arbetar med samma saker på olika ställen i kommunen fanns ett behov av en samlad organisation och arbetsmetod för det trygghetsfrämjande arbetet där vi på ett strukturerat sätt kan jobba brottsförebyggande tillsammans med exempelvis polis, fastighetsägare, näringsliv och civilsamhälle.

Hur ser arbetet ut i ett av Tryggare Trelleborgs fokusområden?

– Ett fokusområde som jag är delaktig i är Meningsfull fritid som jobbar för att alla barn och unga i Trelleborgs kommun ska ha möjlighet till en trygg, aktiv, attraktiv och meningsfull fritid. Jag deltar i två arbetsgrupper, Motorburen ungdom och Nattvandrarna. Inom den sistnämnda har vi fått ett avtal på plats mellan kommunen och Nattvandring och utvecklat en modell för att engagera föreningar och vuxna för att öka synligheten och vuxennärvaron i det offentliga rummet på tider då ungdomarna rör sig där.

– Inom Motorburen ungdom har vi engagerat ungdomarna och tankat av dem på deras synpunkter, önskemål och behov. Vi har även haft dialog med företag och föreningar och har tagit fram ett förslag som skulle innebära att kommunen arbetar tillsammans med ett lokalt företag i syfte att ge de ungdomar med ett motorintresse en plats att vara på där deras intresse får vara i fokus samtidigt som det inte stör boende på samma sätt som om de hänger, spelar musik och rusar motorerna på en skolgård mitt i ett bostadsområde. Beslutet om att verkställa förslaget är inte taget ännu men jag tror att många kommer bli glada när vi väl får det på plats.

Vad kan jag som medborgare göra för att Trelleborg ska bli en tryggare och säkrare kommun?

– Alla som bor, arbetar eller på annat sätt verkar i Trelleborg kan använda verktyget Rapportera otrygga platser för att lämna information om en plats eller ett område som man upplever som mindre tryggt, men här finns också möjlighet att ange platser eller områden som man upplever som trygga. Den informationen är minst lika viktig eftersom vi kan dra nytta av det som gör att den aktuella platsen upplevs som trygg när vi jobbar med förbättringar av andra platser.

Rapportera otrygga platser

I kommunens verktyg Rapportera otrygga platser kan du som bor, jobbar eller vistas i Trelleborgs kommun ange den eller de platser som du på något sätt upplever som otrygga. Underlaget som verktyget ger är en bra hjälp i kommunens fortsatta arbete för att göra otrygga platser tryggare. Tänk på att du också gärna får ange platser som du upplever som särskilt bra i trygghetshänseende!

Rapportera otrygga platser

Kommunledningsförvaltningen