Josefin en trygg vuxen för Trelleborgs barn och unga

Josefin Sunesson jobbar som socialrådgivare i Trelleborgs kommun. Som fältarbetare bland kommunens unga vill hon synas, lyssna och finnas till hands som vuxen – och bidra till ett tryggare Trelleborg.

Som socialrådgivare är det viktigt för Josefin Sunesson att finnas där de unga finns, och på tider då få andra vuxna ibland är närvarande. I arbetet fungerar hon också som gruppledare i stödgrupper för både barn och föräldrar.

Fotograf: Pauli Korhonen

Vad är trygghet för dig?

– I mitt arbete innebär trygghet att jag och mina kollegor som socialrådgivare finns tillgängliga för alla familjer i kommunen. Jag tänker att det inger trygghet att veta att det alltid finns stöd att få när man behöver det. Jag vill att de jag möter ska se mig som en trygg person, någon att vända sig till med funderingar, och att jag finns där och lyssnar.

– Privat innebär det att jag ska kunna känna mig trygg – Trygg i mig själv, trygg i mitt arbete och trygg där jag bor.

Hur bidrar du som socialrådgivare till att Trelleborg blir en tryggare kommun?

– En viktig arbetsuppgift för mig och tre av mina kollegor är att fälta, alltså synas ute i kommunen för att det ska finnas fler trygga vuxna nära till hands, inte minst under lov och lediga dagar. Tillsammans med skolor, fritidsgårdar och föreningar jobbar vi för att ge barn och familjer möjlighet att få stöd tidigt.

– Enheten Förebyggande barn och unga startade förra året för att möta behovet av fler förebyggande insatser i kommunen. Vi samverkar bland annat med polis och kommunens trygghetsvärdar för att skapa trygghet. Ett av våra mål är att bidra till att kriminalitet och missbruk bland barn och ungdomar ska minska på sikt, vilket ger en tryggare kommun för alla.

Berätta mer om ditt arbete!

– Det är väldigt varierat. Som socialrådgivare erbjuder jag samtal främst till ungdomar men även till deras föräldrar. Jag är gruppledare för föräldrastödsprogrammet ”Föräldraskap i Sverige” som riktar sig till föräldrar som är utrikesfödda, och jag håller också i ett digitalt föräldrastödsprogram för tonårsföräldrar som heter Föräldrawebben.

– Jag är också gruppledare för stödgrupper för barn. Där erbjuder vi just nu tre olika stödgrupper för barn som lever i eller har levt i familjer med känslomässig sjukdom, till exempel våld, missbruk eller psykisk ohälsa, och barn som har skilda eller separerade föräldrar. Tillsammans med kollegor arbetar jag för närvarande också med att ta fram mer riktat stöd till ungdomar och deras föräldrar.

Hur får man kontakt med kommunens socialrådgivare?

– För att komma i kontakt med oss så kan man ringa kommunens kontaktcenter och be att få prata med en socialrådgivare på Förebyggande enheten. Via vårt Instagram-konto forebyggandetrelleborg kan man också följa oss i vårt arbete och få löpande information om bland annat rekrytering till våra grupper.

Kontaktcenter

Telefonnummer
0410-73 30 00

Adress

Trelleborgs kommun
231 83 Trelleborg

Besöksadress

Trelleborgs kommun
Algatan 29
231 42 Trelleborg

Kontaktcenters öppettider (helgfria dagar):

  • Måndag-torsdag 08.00-16.30
  • Fredag 09.00-16.00

Kommunledningsförvaltningen