Riktlinjer för anslutning till den allmänna VA-anläggningen

Förord

Detta häfte vänder sig till byggherrar sin skall ansluta vatten-och avlopp vid ny-och tillbyggnation.

Här finns redovisat en del förutsättningar för VA-projekteringen som måste uppfyllas. Uppfylls förutsättningarna kan en fastighets VA-anläggning anslutas till kommunens allmänna VA-nät.

Vill du veta mer om vad som gäller för VA-anslutning kan du kontakta VA-avdelningen i Trelleborgs kommun.

Detta riktlinjer är antagna av Tekniska servicenämnden den 2019-10-09. De kommer att revideras vid behov. Mindre och ej principiella ändringar eller ändringar som är baserade på lagstiftning genomförs utan att nytt beslut i nämnd fattas. Revideringslista återfinns i slutet av riktlinjerna.

Några grundläggande begrepp

Ansvaret för VA-försörjningen ligger på Trelleborgs kommun såsom huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Distribution av dricksvatten och uppsamling av avloppsvatten sker genom de allmänna VA-ledningarna. Dessa omfattar huvudledningar i gator och på allmän platsmark samt servisledningar till enskilda fastigheters förbindelsepunkter.

Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens VA-anläggning ansluter till det allmänna nätet. Punkten placeras vanligtvis ca. 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Vid denna punkt övergår ansvaret från Trelleborgs kommun till fastighetsägaren. De servisledningar och övriga VA-installationer som finns innanför förbindelsepunkten på fastighetens sida, ägs av fastighetsägaren. Undantaget är vattenmätare som ägs av Trelleborgs kommun. Även avloppspumpar är undantagna i de fall kommunen anlagt ett system där dessa är en förutsättning för den allmänna anläggningens funktion. Placeringen av förbindelsepunkten, som anger den juridiska gränsen mellan VA-huvudmannens anläggning och fastighetens installation, bestäms av VA-huvudmannen, men i samråd med fastighetsägaren.

Huvudmannen fastställer verksamhetsområdets storlek och gränser. Med verksamhetsområde menas det område inom vilket vattenförsörjning och avlopp har ordnats eller kommer att ordnas. Detta genomförs i enlighet med §6 i Lagen om allmänna vattentjänster.

Inom verksamhetsområdet gäller lagen om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412) samt de lokala bestämmelserna ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten-och avloppsanläggningen) samt tilläggsbestämmelse till ABVA. Dessa lägger grund för de krav som ställs för anslutning till den allmänna vatten-och avloppsanläggningen. ABVA förtydligar fastighetsägarens och huvudmannens skyldigheter och rättigheter emot varandra.

Övergripande om anslutning till den allmänna VA-anläggningen

När en fastighet, belägen inom verksamhetsområdet, önskar ansluta sig till den allmänna VA-anläggningen krävs det att byggherren skickar in en VA-anmälan till VA-avdelningen. Med VA-anmälan skall även en ritning över yttre VA-ledningar samt planritningar bifogas.

VA-anmälan görs med fördel via e-tjänster:

VA-anmälan är en beställning av att få den allmänna delen av servisledningen utförd. Detta innebär att VA-avdelningen etablerar en förbindelsepunkt för de nyttigheter fastigheten skall ha. De olika vattentjänsterna är vatten (V), spillvatten

(A) samt dagvatten fastighet (Df) och gata (Dg).

När VA-avdelningen mottagit VA-anmälan med tillhörande ritningar kontrolleras att dessa uppfyller de aktuella förutsättningarna för en anslutning. Är så fallet meddelas förbindelsepunkt om inte detta redan är gjort samt översänds ett förslag på kontrollplan samt ett startbesked.

Handläggningstiden för behandling av komplett ansökan är normalt sex veckor, krävs servisingrävning kan tiden förlängas med ytterligare tre-sex månader p.g.a. de tillstånd som krävs för genomförandet av entreprenaden. Avvikelser i handläggningstiden kan förekomma.

Så snart förbindelsepunkten är skriftligt meddelad faktureras anläggningsavgiften. Vid denna tidpunkt blir även fastighetsägaren skyldig att erlägga brukningsavgifter (fasta och rörliga), detta gäller oavsett om fastigheten är inkopplad eller ej.

Begäran om uppsättning av vattenmätare görs till VA-avdelningen. Innan mätaruppsättning sker skall anläggningsavgiften vara betald och en typgodkänd vattenmätarkonsol med återströmningsskydd vara på plats. Se även separat stycke om vattenmätare och dess placering.

Innan vattenmätaren monteras och vattentjänsterna får tas i anspråk måste nedanstående villkor vara uppfyllda.

  • VA-anmälan med tillhörande ritningar skall vara inskickad samt godkänd av VA-avdelningen
  • skall vara besiktigad och godkänd av VA-avdelningen
  • servisledningar skall vara korrekt anslutna till de allmänna ledningarna. Ledningarna skall vid behov vara besiktigade och godkända av VA-avdelningen.
  • anslutning är kontrollerad och godkänd av VA-avdelningen, se stycke om ”kontroll av anslutning”.
  • skall vara betald.
  • erforderliga avtal skall vara på plats.

Riktlinjer för VA-projektering

Förutsättningarna för en VA-projektering bygger på Lagen om allmänna vattentjänsters krav samt de lokala bestämmelser (ABVA) som baseras på vattentjänstlagen. Utöver detta reglerar uppgifter från nybyggnadskartor och detaljplanebestämmelser förutsättningarna.

ABVA, allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten-och avloppsanläggningen. (PDF-dokument)

Nybyggnation

Vid nybyggnation kan en nybyggnadskarta beställas från stadsbyggnadskontoret. Kartan tas endast fram för nya fastigheter och visar bl.a. vilka vattentjänster som finns tillgängliga, anslutningshöjder och uppdämningsnivå i förbindelsepunkten.

Med anslutningshöjd menas nivån på vattengången i förbindelse-punkterna. Med uppdämningsnivå avses den högsta nivå som avloppsvattnet får stiga till i förbindelsepunkten. För dagvatten och spillvatten ligger uppdämningsnivån generellt i markytan vid förbindelsepunktens läge. Om det finns avloppsinstallationer (golvbrunn, toalettstol, handfat med mera) i utrymmen under uppdämningsnivån krävs pumpning.

Dagvattenservis, pumpning av dräneringsvatten

Enligt ABVA skall fastigheter med källare normalt pumpa dräneringsvatten. Vid pumpningen lyfts dräneringsvattnet upp till marknivå. Sedan rinner det med självfall ut i det allmänna dagvattensystemet. På detta vis försvinner risken för fuktskador i byggnadens grundkonstruktion orsakade av uppdämt dagvatten. Pumpen bör förses med ett larm som aktiveras om driften störs.

Dag-och dränvatten får absolut inte anslutas till spillvattenförande ledning, undantaget är kombinerade ledningar.

Då VA-avdelningen anser det nödvändigt bekostar VA-huvudmannen en spolbrunn som placeras i anslutning till förbindelsepunkten.

Vid om-eller nyanläggning av dagvattenservisen svarar fastighetsägaren för att en dagvattenbrunn med vattenlås och sandfång placeras inne på fastigheten. Dimensionen på dagvattenbrunnen bör vara minst ø315 med 70 liter sandfång.

Spillvattenservis (självfall)

Då VA-avdelningen anser det nödvändigt bekostar VA-huvudmannen en spolbrunn som placeras i anslutning till förbindelsepunkten.

Vid om-eller nyanläggning av spillvattenservisen svarar fastighetsägaren för att en spolbrunn placeras inne på fastigheten. Dimensionen på spolbrunnen ska vara minst ø160. Placeringen ska vara nära tomtgräns om kommunal spolbrunn saknas vid förbindelsepunkten. I annat fall placeras den i närheten av byggnaden.

LTA-system

För att genomföra vissa utbyggnader av det allmänna avloppet väljer Trelleborgs kommun valt att använda ett tekniskt system som innebär att varje fastighet förses med en pump med tillhörande brunn som pumpar fastighetens avloppsvatten till det allmänna tryckavloppsnätet, ett så kallat LTA-system (Lågtryckavloppsystem).

Då LTA-systemets funktion är baserad på att samtliga fastigheter är inkopplade finns ett krav på att fastigheten ska ha genomfört inkoppling till spillavloppsnätet inom sex månader.

Trelleborgs kommun tillhandahåller pump med tillhörande brunn. Pumpen förblir kommunens egendom. Nedgrävning av brunnen genomförs av Trelleborgs kommun om den placeras i direkt anslutning till förbindelsepunkten och i samband med förläggandet av ledningarna, i annat fall ansvarar fastighetsägaren för nedgrävning. Detta innebär att överenskommelse avseende placering måste vara träffad innan grävning till fastigheten sker. Fastighetsägaren ansvarar för hopkoppling av den egna anläggningen med LTA-brunnen samt ledningsdragning mellan LTA-brunn och förbindelsepunkt om inte brunnen sätts av VA-avdelningen. VA-avdelningen ansvarar för att sätta pumpen samt genomföra anslutning (svetsning) mellan servisledning och allmän ledning.

För fastigheter som på eget bevåg anlagt LTA-system eller pumplösning så har dessa själva ansvaret för drift och underhåll av dessa.

Den trycksatta delen av spillvattenledningen ska vara svart eller vara markerad med brunt eller rött (får absolut inte vara blå eller markerad med blått).

Efter att anslutningen är färdigställd och pumpen är tagen i drift förblir pumpen Trelleborgs kommuns egendom. Kommunen ansvarar för skötsel och underhåll av denna.

Brunnens placering ska vara lättillgänglig för kommunens driftpersonal och får inte byggas för eller över. Trelleborgs kommun beslutar om slutlig placering.

När brunnen för pumpen har grävts ner sticker locket upp med cirka 20 centimeter. Marken, inom en radie av cirka 1,5 meter från brunnens mitt ska vara horisontell, alternativt luta något utåt, och fri från grövre växtlighet eller byggnation. Vatten ska alltså inte ytledes kunna rinna in mot locket.

Pumpen inne på fastigheten och avstängningsventilen vid fastighetsgräns är Trelleborgs kommuns egendom. Därmed får ingen av dessa två manövreras av annan än VA-avdelningens personal. Kommunen ansvarar för skötsel och underhåll av dessa. Kommunen som ägare av pumpen står för service och underhåll. Det innebär dock inte att kommunen automatiskt står för alla kostnader om den skulle gå sönder. Om den till exempel går sönder på grund av ovidkommande föremål (grus, trasor etc.) eller fett, alternativt på grund av yttre åverkan, bekostas detta av fastighetsägaren. Föreskrifterna som finns i ABVA (”Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten-och avloppsanläggningen”, måste följas. Fastighetsägaren står för elinstallation och för elförbrukningen.

Vattenservis

Servisledningen mellan förbindelsepunkt och mätstället skall i största möjliga mån vara skarvlös och utan förgreningar. Detta är för att minska risken för vattenläckage. Om vattenservisen måste skarvas, skall detta göras fackmannamässigt och enligt tillverkarens rekommendationer.

Servisledningen skall vara blå eller vara markerad med blått band. Befintligt vattensystem (egen brunn eller liknande) får absolut inte vara sammankopplat med den allmänna vattenanläggningen.

Den del av servisledningen som före vattenmätaren ligger under byggnaden bör läggas i skyddsrör. På så sätt kan vattenläckor lättare upptäckas, vilket minskar risken för fukt-och andra skador på byggnaden. Skyddsröret gör också att det blir lättare att byta servisledningen, Diametern på skyddsröret bör vara minst två gånger servisledningens diameter.

Vattenmätare och vattenmätarplats

Antal och storlek på vattenmätare bestäms av VA-avdelningen. Detta beräknas utifrån det vattenflöde som kunden anger vid ansökan. Vattenmätarna är VA-avdelningens egendom och det är bara VA-avdelningen som får sätta upp, ta ner och justera vattenmätaren.

Platsen för vattenmätaren skall upplåtas kostnadsfritt till VA-avdelningen.

Enligt ABVA skall vattenmätarens plats godkännas av VA-huvudman för att säkerställa att arbetsmiljökrav, avseende tillgänglighet och utrymmesbehov, vid byte är uppfyllda. I Svenskt vattens publikation. VAV P100, förklaras hur utrymmet bör se ut. Vattenmätarutrymmet skall även skydda mätarna mot frysning, värmepåverkan och yttre påverkan. Väggar och golv bör tåla spill och ev. vattenläckage. Utrymmet skall även vara upplyst.

Om mätaren skadats skall kunden kontakta VA-avdelningen. Kostnaden för utbyte och/eller reparation bekostas av fastighetsägaren om denna orsakat skadan. Mätarkonsol och avstängningsventiler tillhör fastighetsägaren.

Fastighetens dricksvatteninstallation skall förses med återströmningsskydd (backventil) i enlighet med SS-EN 1717. VA-avdelningen avgör om skyddsåtgärden är tillräcklig.

Backventil installeras för att:

  • Undvika ”rundgång” av vatten i parallellkoppel
  • att mätaren registrerar värde vid trycksvängningar i det allmänna vattenledningsnätet
  • att vatten strömmar baklänges genom vattenmätaren
  • att vatten strömmar baklänges ut i den allmänna anläggningen vid tryckfall.

Vattenmätarbrunn

Om vattenserviserna är 50 meter eller längre eller om annat i installationen kräver det, kan VA-avdelningen kräva att vattenmätning sker i anslutning till förbindelsepunkten. Då placeras vattenmätaren i särskilt anlagd vattenmätarbrunn. Denna placeras på en plats inom fastigheten som inte är trafikerad. Mätarbrunnen bekostas och anläggs av fastighetsägaren som även är ägare av brunnen. Denna skall även säkerställa funktionen över tid.

För mätarbrunn gäller:

  • placeras inom ej biltrafikerat område men enkelt åtkomlig för VA-huvudman
  • för brunn som är tänkt för nedstigning skall denna ha en inre diameter på: ≥ 1200 mm för en mätare (undantagsvis 1000 mm)
    ≥ 1500 mm för två mätare
    fri nedstigningsöppning med en diameter ≥ 600 mm
  • brunn som är tänkt för nedstigning skall denna vara försedd med fast typgodkänd stege utförd i korrosionshärdigt material.
  • skall ha ett tillförlitligt avlopp alternativt vara utförd vattentät
  • skall vara lätt manövrerbar och vara placerad 100-200 mm över markytan
  • anslutning till mätarbrunnen skall placeras en tydlig markering med skylt på stolpe
  • brunn för tre eller fler mätare utförs brunn med mått och eventuell ytterligare utrustning efter anvisningar från VA-avdelningens huvudman.
  • skall godkännas av VA-avdelningen.

Mer information finns i Svenskt vattens publikation. VAV P100.

Kontroll av VA-installationer

Innan fastigheten får ta VA-tjänsterna i anspråk skall VA-avdelningen beretts möjlighet att kontrollera fastighetens installation. Kontrollen resulterar inte i något intyg i att fastigheten är ”godkänd” utan är endast till för huvudmannen att säkerställa att allt korrekt utfört vid tillfället för kontroll. Återfinns brister vid kontrolltillfället meddelas kunden detta och först efter åtgärdandet genomförs inkopplingen till den allmänna anläggningen.

Kontrollen genomförs för att säkerställa

  • ledningarna är rätt anslutna och inte felkopplade
  • ledningarna är täta. Provtryckning mellan mätare och servisventil genomförs på vattenledningen. Spillvattenledningen kan komma att kontrolleras avseende täthet med uppfyllning av vatten
  • det finns vid behov erforderliga avskiljare (sandfång+vattenlås, fettavskiljare, oljeavskiljare etc.)
  • rätt klassat återströmningsskydd finns monterat.
  • mätarplatsen uppfyller Svenskt vattens P100

Extra kontroll vid LTA-anslutning

  • pumpen fungerar
  • larmet är rätt inkopplat och fungerar.

Vatten under byggtiden

Ofta behövs det vatten på ett bygge innan fastighetens egna vatteninstallationer är färdiga. Då går det att ordna en tillfällig vattenmätarplats. Kontakta VA-avdelningen för beställning (tfn nr. i slutet av dok).

I princip gäller samma regler för den tillfälliga vattenmätarplatsen som för permanenta mätarplatser. VA-avdelningen måste besiktiga vattenservisen och eventuella anordningar för mätning av byggvatten. Dessutom skall VA-avdelningen godkänna provtryckning av systemet. Mätstället skall alltid förses med återströmningsskydd under byggtiden.

Handläggningstiden för behandling av komplett ansökan för byggvatten är normalt sex veckor, krävs servisingrävning kan tiden förlängas med ytterligare tre-sex månader pga. de tillstånd som krävs för genomförandet av entreprenaden. Avvikelser i handläggningstiden kan förekomma.

Debitering av byggvatten sker enligt gällande VA-taxa. Likaså gäller för hyra av brandpoströr. Efter att byggnaden är slutbesiktigad skall abonnemanget avseende byggvatten avslutas. VA-huvudmannen förbehåller sig rätten att stänga byggvattnet under dessa förutsättningar.

Det är förbjudet att på egen hand koppla in sig på det allmänna vattennätet eller öppna servisventil. Överträdelser kan polisanmälas.

Reglering till duplikat

Varje nybyggd fastighet skall ha duplikatsystem. Det innebär att det skall finnas skilda ledningar för spill-och dagvatten. Trelleborgs kommun har rätt att kräva duplikatsystem på en fastighet när separata serviser för spillvatten och dagvatten är upprättade. Motsvarande gäller även vid en större ombyggnad av en redan bebyggd fastighet. Trelleborgs kommun prövar i varje enskilt fall av ombyggnad för att se om kravet på duplikatsystem gäller vid den aktuella ombyggnaden.

Särskilda krav för vissa fastigheter

Krav på avloppsvatten som avviker från hushållsspillvatten

Enligt ABVA är VA-avdelningen inte skyldig att ta emot spillvatten vars beskaffenhet i ej oväsentlig mån avviker från hushållsspillvatten. VA-avdelningen är ej heller skyldig att ta emot avloppsvatten som med större fördel kan avledas på annat sätt.

Vatten som utnyttjas för värmeutvinning får avledas till den allmänna avloppsanläggningen endast om VA-avdelningen efter ansökan medger detta.

Fastighetsägare som helt eller delvis använder eller upplåter fastigheten till annat än bostadsändamål skall informera VA-avdelningen om sådan verksamhet kan påverka beskaffenheten hos avloppsvattnet från fastigheten. Fastighetsägaren skall bekosta provtagningar och analyser som VA-avdelningen finner vara nödvändiga för kontroll av avloppsvattnet.

Vid industrianslutning kan ett särskilt avtal mellan huvudman och fastighetsägaren krävas. VA-avdelningens tilläggsbestämmelser till ABVA skall följas. Särskilda brukningsavgifter för behandling av industriavlopp (§ 13.9 i VA-taxa).

Anordningar för brandsläckning

På stora industrifastigheter med flera byggnader eller gårdar samt i större byggnader, behövs det ofta grova interna brandvattenledningar med slang-eller spolposter. Detta för att underlätta för räddningstjänstens arbete vid brand. Det innebär att räddningstjänsten kan ansluta en slang från en brandbil eller brandpost till en koppling inom fastigheten. Sedan kan de få ut vattnet till fastighetens olika delar.

En fastighet kan ansöka om att få en särskild sprinklerservis. Denna får endast utnyttjas för brandsläckningsändamål. Sprinklerservisen får inte ha vattenmätare då mätaren kan begränsa vattenflödet. I vissa fall kan fastigheten få en kombinerad vattenservis och sprinklerservis. Då skall vattenmätaren vara placerad så den inte påverkar flödet till sprinklerservisen. Avgiften för en sprinklerservis är reglerad i taxan. Bedömning om det är möjligt att få en sprinklerservis görs från fall till fall.

En sprinklerservis kommer aldrig att kunna garanteras att vid varje tillfälle vara vattenförande. Därför rekommenderar och förordar VA-avdelningen att brandvatten hanteras inom fastigheten i därför avsedd reservoar.

Fettavskiljning

Fettutsläpp från restauranger, gatukök, personalmatsalar, storkök och liknande skapar stora problem i avloppsnätet. Fettet sätter igen avloppsledningarna och orsakar stopp. För att minska dessa problem skall, enligt ABVA, alla verksamheter som bereder och hanterar livsmedel ha fettavskiljare.

Fettavskiljaren skall vara tillverkad och flödestestad enligt SS-EN 1825. För att fettavskiljaren skall fungera korrekt måste den tömmas regelbundet. Tömningsavtal upprättas hos avdelningen avfall och återvinning i Trelleborgs kommun.

Innan fettavskiljare installeras skall VA-avdelningen kontaktas. För ytterligare info se broschyren ”Information om Fettavskiljare” som återfinns på www.trelleborg.se

Fastighetsägaren är den som ansvarar för att installation och tömning av fettavskiljare sker.

OBS! Trelleborgs kommun kan i efterhand kräva att avskiljare installeras om problem uppstår på avloppsnätet.

Oljeavskiljning

Verksamheter som riskerar släppa ut oljehaltigt vatten måste ha en oljeavskiljare enligt ABVA. Exempel på sådana verksamheter är bilverkstäder och biltvättaläggningar. Även nyanlagda eller ombyggda hårdgjorda parkeringsytor för mer än 50 fordon förses med oljeavskiljare innan dagvatten avleds till kommunalt dagvattennät. Varje typ av verksamhet skall ha en egen oljeavskiljare. Spillvatten från biltvätt och verkstad får inte kopplas till samma avskiljare. Oljeavskiljaren skall uppfylla kraven i SS-EN 858. För att oljeavskiljaren skall fungera korrekt måste den tömmas regelbundet. Fastighetsägaren måste därför teckna ett abonnemang om tömning med en godkänd entreprenör.

Innan avskiljare installeras skall VA-avdelningen kontaktas.

Fastighetsägaren är den som ansvarar för att installation och tömning av oljeavskiljare sker.

OBS! Trelleborgs kommun kan i efterhand kräva att avskiljare installeras om problem uppstår på avloppsnätet.

VA-taxor

VA-huvudmannen finansierar sina tjänster genom att ta ut avgifter från dig som abonnent. I samband med anslutning till den allmänna VA-anläggningen faktureras en engångsavgift (anläggningsavgift).

Brukningsavgift faktureras dels med fast avgift, lägenhetsavgift och med rörlig avgift per m3 förbrukat vatten.

Samtliga kostnader inom VA-verksamheten bekostas av avgifter, inte skattemedel. Avgifterna ska täcka kostnader för att ha tillgång till vatten och avlopp varje dag, året runt.

VA-huvudmannen godtar som huvudregel endast fastighetsägare eller arrendatorer som betalningsansvarig.

VA-taxan i sin helhet.

Anläggningsavgift

Anläggningsavgiften skall täcka respektive fastighets del av anläggningskostnaden för det allmänna va-ledningsnätet. Avgiften består för en normal fastighet av:

  • Servisledningsavgift
  • Förbindelsepunkt
  • Tomtyteavgift
  • Lägenhetsavgift

För vissa specifika fastigheter där fastighetens nytta av VA ligger i markanvändningen klassas dessa som ”annan fastighet” och har en annan beräkningsmodell för avgifterna. VA-huvudmannen avgör om en fastighet skall klassas som annan fastighet.

Anläggningsavgiften debiteras när förbindelsepunkten är upprättad.

Enligt vattentjänstlagen finns möjlighet att i vissa fall få en uppdelning av anläggningsavgiften. Detta måste ansökas särskilt om. Efter ansökan inkommit genomförs en utredning om betalningsförmåga. Uppdelning av anläggningsavgiften beviljas endast till privatpersoner och sträcker sig över en tidsperiod på högst 10 år.

Anläggningsavgiften indexeras årligen. Ändringar anslås på kommunens hemsida.

Brukningsavgift

Brukningsavgiften skall täcka den löpande driften av den allmänna VA-anläggningen. Avgiften består av en fast del och en rörlig del. Den fasta avgiften är samma för alla fastigheter och består av en del som baseras på hur många lägenheter/lägenhetsekvivalenter som finns på fastigheten samt en fast del som är lika stor för alla fastigheter. Dricksvattenmängden som förbrukas bestämmer hur stor avgiftens rörliga del blir.

Brukningsavgiften debiteras när förbindelsepunkten är upprättad. Detta även om fastigheten inte väljer att använda vattentjänsten.

Tekniska serviceförvaltningen