Information gällande branden på Algatan i Trelleborg

Publicerad:

Den brand som tidigt på fredagsmorgonen bröt ut i gatuköket i ett flerfamiljshus på Algatan i centrala Trelleborg är enligt Räddningstjänsten nu under kontroll. Inga personer har kommit till skada i branden, men för de som drabbats i den nu aktuella händelsen eller vid andra olyckor finns hjälp och stöd att få både från kommunen och andra aktörer.

Larmet om branden på Algatan nådde Räddningstjänsten strax efter klockan fyra på fredagsmorgonen.

– De boende i grannfastigheten till det eldhärjade huset är evakuerade, säger Magnus Strid, räddningschef på Räddningstjänsten i Trelleborg. De stora brandhärdarna är släckta men det finns fortfarande en del glödbränder i husets konstruktion, framför allt kring ventilationssystemen. Men vi har kontroll på det.

Kontakta alltid vården om du mår dåligt

För personer som drabbas direkt eller kan känna att de mår dåligt vid traumatiska händelser som till exempel morgonens brand finns hjälp att få, menar Magnus Strid.

– Om man känner sig dålig för att man vet eller misstänker att man till exempel andats in rök, eller om man känner oro och har påverkats av en sådan här händelse är rådet att man i första hand vänder sig till primärvården, sin vårdcentral, säger Magnus Strid.

– Vad gäller själva fastigheten är det fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för byggnaden, men i de fallen är man i stort sett alltid fullt försäkrade genom sina försäkringsbolag.

Vart tar jag vägen nu?

För enskilda personer som drabbats finns hjälp och stöd att få, både genom kommunen och genom andra instanser i samhället.

Om du som privatperson inte kan bo kvar är det i första hand ditt försäkringsbolag du ska vända dig till. Sen återstår att se om fastigheten kan saneras, om det alls går att bo kvar, eller om lägenheten eller hela fastigheten i värsta fall måste renoveras. Då kan det dröja länge innan du kan få din bostad tillbaka, men ditt försäkringsbolag brukar gå in och ordna alternativboende under tiden. Många väljer att bo hos vänner och bekanta.

Har du ingen försäkring och inga egna medel att ordna boende för, går det att ansöka om ekonomiskt bistånd för att få hjälp med tillfälligt boende. Kontakta kommunens kundtjänst.

Information om ekonomiskt bistånd

Kommunen arbetar för att stötta

Trelleborgs kommundirektör Gisela Öst beklagar det inträffade och känner med de som drabbats – fastighetsägare, boende, näringsidkare och andra som kan ha blivit påverkade av händelsen.

– Från kommunens sida har vi följt förloppet och vår räddningstjänsts arbete, säger Gisela Öst. Vi känner förstås starkt både med de som är direkt drabbade och med de som på andra sätt har påverkats av branden. För oss som kommun känns det viktigt att vi visar vilket stöd vi kan ge när något sådant här har inträffat och att alla trelleborgare ska veta att kommunen arbetar för att stötta i situationen.

Räddningstjänstens avspärrningar kring brandplatsen på Algatan kommer enligt Magnus Strid troligen att hävas under sena fredagseftermiddagen.

– Så snart våra fordon är borta häver vi våra avspärrningar och då är gatan framkomlig igen.

Så kan du agera efter en olycka

Här kan du hitta råd och kontaktuppgifter om du varit med om händelser som brand eller trafikolycka:

Efter en olycka (Räddningstjänsten Syd)
Trygg och säker
Förebyggande brandskyddsarbete

Kontaktcenter för dig som bor i Trelleborg

Telefonnummer
0410-73 30 00

Öppettider
Måndag – torsdag 8.00-16.30
Fredag 9.00-16.00

Telefontid handläggare ekonomiskt bistånd (via Kontaktcenter)
Måndag – fredag 9.30-10.30

Besöksadress
Algatan 29
231 42
 Trelleborg

Postadress
Trelleborgs kommun
231 83 Trelleborg