Fina placeringar för Trelleborg i White guide-tävling

Publicerad:

Två silverplatser och totalt fem topp tio-placeringar – det blev resultatet för Trelleborgs kommun i årets upplaga av den nationella måltidstävlingen White guide junior/senior. Bodil Green blev tvåa i kategorin årets seniorkock och Väståkraskolan tog andraplatsen i kategorin årets läropris.

Trelleborgs kommun var nominerad i fyra kategorier i årets upplaga av White guide junior/senior. Från vänster: Suzi Horn, enhetschef på Byagården, Lars-Philip Lindborg, kökschef på Väståkraskolan, Madelene Carlström, rektor på Väståkraskolan, Camilla Olsson, kock på Byagården, Atiya Frostholm, kock på Familjens hus, och Bodil Green, kock på Familjens hus.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Under tisdagen avgjordes årets upplaga av tävlingen White guide för förskolor, skolor och seniorboenden. Trelleborgs kommun var nominerad i flera kategorier, och medarbetare deltog under prisutdelningen.

Fyra kategorier

Trelleborgs kommun var nominerad i följande kategorier:

 • Årets seniorkock
 • Årets seniormåltid
 • Årets skolrestaurang
 • Årets läropris (för förskolor och skolor)

Känner stolthet

Bodil Green och Atiya Frostholm som arbetar i tillagningsköket på Familjens hus i Anderslöv fick som två av finalisterna i kategorin årets seniorkock dagen före prisutdelningen laga en måltid till juryn som sedan utsåg vinnaren. Bodil kom tvåa och Atiya femma.

– Det var tidspressat att laga mat i tävlingsform men också jättekul. Jag känner mig stolt, säger Bodil.

– En stor erfarenhet för mig – jag är glad och stolt över att ha kommit så långt, säger Atiya.

Nystartade Byagården på fjärde plats

I kategorin årets seniormåltid var det Byagården som var en av de tio nominerade. Här bedömde juryn hur väl måltidspersonalen satsar på helheten. Mat, måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och – framför allt – respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov. Byagården hamnade på fjärde plats.

– Vi är väldigt stolta över detta trots att vår verksamhet inte varit igång mer än ett år. Det känns som en vinst i sig. Maten har en stor plats på Byagården, vi är många som brinner för måltiden och måltidsmiljön, säger Suzi Horn, enhetschef på Byagården.

Väståkraskolan tvåa och tia

I junior-kategorierna var det Väståkraskolan som stod för båda nomineringarna.

I kategorin läropriset tävlade skolan mot två andra nominerade och slutade på andra plats. Prisets syfte är att uppmärksamma skolor som är extra bra på att integrera hållbar mat i undervisningen samt att sprida kunskapen i hela skolan och vidare till vårdnadshavare. Målet är att hållbar mat ska vara en självklarhet för framtidens vuxna och att matsvinnet är något som ska minimeras.

I kategorin årets skolrestaurang bedömdes kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten – men även näring, säkerhet, måltidsmiljö, hållbarhetsarbete och pedagogiskt samarbete. Här blev det en tiondeplats för Väståkraskolan.

– Jag är jätteglad att vi blev nominerade. Jag jobbar jättemycket med helheten i vårt skolkök och brukar säga att matupplevelsen består av fem delar; rummet, mötet, produkten, styrsystemet och atmosfären. Miljön är jätteviktig när det handlar om skolmaten och vad eleverna tycker om den, säger Lars-Philip Lindborg.

Motiveringar

 • Årets seniormåltid, Byagården:
  “I denna ombonade ”by” bor 24 personer med demens. Vid vårt besök serveras hemlagade pannbiffar med lök, nybakt bröd och – kanske viktigast av allt – mänsklig värme i överflöd.”
 • Läropriset, Väståkraskolan:
  “Detta dynamiska köksgäng får allt som rör maten att kännas kul och intressant! Här odlar man mat, undervisar om mat och pratar om mat i kön till serveringslinjen. Gott, roligt och lärorikt!”
 • Årets skolrestaurang, Väståkraskolan:
  “Med den egna nyfikenheten som kompass, lotsar detta positiva och kunniga gäng ”sina” barn genom en värld av smaker, dofter och insikter. En skola vi med all sannolikhet kommer att få se ännu mer av!”

Tidigare framgångar

Trelleborgs kommun har haft framgångar i White guide-sammanhang tidigare. 2021 vann kommunen i kategorin årets special foods – konsistensanpassad kost. Förra året var verksamheten nära att försvara sin titel med en andraplats. Utöver det har kommunen varit finalist i flera kategorier.

Syftet med White guide-tävlingen är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden i Sverige. Helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna premieras och det delas ut pris i totalt tolv kategorier.

Läs mer

Trelleborg med chans att vinna flera priser i måltidstävling (trelleborg.se)

Årets seniorkock kan finnas i Trelleborg (trelleborg.se)

Matglädjen i centrum på Väståkraskolan (trelleborg.se)

Sveriges bästa offentliga måltider (White Guides webbplats)

Verksamheterna

Byagården

Väståkraskolan