Matglädjen i centrum på Väståkraskolan

Publicerad:

När Lars-Philip Lindborg blev kökschef på sin gamla högstadieskola Väståkraskolan startade han en utvecklingsresa med fokus på upplevelse, glädje och relationer. Nu är skolan en av finalisterna i tävlingen Arla Guldko.  ”Skolmat kan vara riktigt bra, om man bara gör det på ett bra sätt”, säger han.

Lars-Philip Lindborg är kökschef på Väståkraskolan sedan två år.

Fotograf: Trelleborgs kommun

På Väståkraskolan har maten – och matupplevelsen – en central roll. Sedan två år är det 26-åriga Lars-Philip Lindborg som leder arbetet i köket och matsalen. När han, efter några år i köket på Söderslättsgymnasiet, tillträdde tjänsten som kökschef hade skolan precis genomgått en större renovering.  

Det gamla mottagningsköket hade byggts om till ett tillagningskök och i matsalen fanns goda förutsättningar för att skapa en trivsam miljö. På många sätt var det en helt ny skola, jämfört med när Lars-Philip själv gick där på högstadiet. 

– Jag brukar säga att matupplevelsen består av fem delar; rummet, mötet, produkten, styrsystemet och atmosfären. Miljön är jätteviktig när det handlar om skolmaten och vad eleverna tycker om den, säger han.

Smakskedar och kryddstationer

I samarbete med övrig personal, både i köket och på resten av skolan, har Lars-Philip arbetat för att göra eleverna delaktiga i frågan om skolmaten. Eleverna har bland annat introducerat smakskeder och kryddstationer och inrättat matråd/klassråd med frukost och genomfört enkäter. De yngre bjuds regelbundet in att delta i matlagningen som minikockar. 

– Jag vill inspirera andra och skapa en matupplevelse för gästerna, eller stammisarna som vi kallar dem, varje dag. Mitt mål är att vi som jobbar i skolan ska skapa relationer med eleverna som vi sedan kan bygga vidare på. Skolmatsalen ska kännas som en hemmamiljö. Jag själv minns en av alla mina skolkockar när jag var liten och önskar att våra elever ska komma ihåg mig när de blir äldre. 

Ett tankesätt som går i linje med rektorsområde Anderslöv/Alstads wellness-profil.

I matsalen uppmuntras eleverna att smaka nytt.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Lars-Philip menar att skolmat kan vara riktigt bra, om man bara gör det bra och lägger sig på rätt nivå. Det handlar bland annat om att involvera barnen och låta dem se hur det funkar. Han slår sig gärna ner hos eleverna vid ett av borden och han kan inte välja var han trivs bäst; i matsalen eller vid grytorna i köket.

Hans engagemang har också lett till att Väståkraskolan deltagit i olika tävlingar för skolkök. I fjor kom skolan med i White guide junior och blev 24:e bäst i Sverige. I vår avgörs Arlas tävling Guldko där Väståkraskolan är en av finalisterna i kategorin Årets frukostlyft. Skolan var också nominerad i kategorin Bästa matglädjeskola.

Eleverna delaktiga i frukostprojekt

Frukostprojektet började höstterminen 2022 efter att vår rektor Madelene Carlström, utifrån funderingar och diskussioner under våren, nappade på min idé om att dela upp tjänsten som administratör så att vi även fick möjlighet att anställa Camilla Lundell som frukostvärdinna.

Som vanligt har eleverna fått vara med och påverka hur det ska utformas, och möjligheten att äta frukost på skolan har snabbt blivit populär.

– Det finns ju sällan extrapengar att få för den här typen av projekt, men ledningen, framför allt skolans rektor men även på förvaltningen, är alltid öppna för nya idéer och förslag. Oftast hittar vi ett sätt att genomföra dem, säger Lars-Philip som tycker att utveckling är viktigt.
Vi måste ju komma ihåg vem vi är här för. Att jobba med utbildning är att jobba med utveckling. Utbildning för varje tugga.

En förändring som kommer att underlätta utvecklingsarbetet framöver är att kökscheferna sedan årsskiftet rent organisatoriskt tillhör respektive rektorsområde – men samtidigt arbetar tillsammans med varandra i ett chefsnätverk.

På Väståkraskolan har utvecklingsarbetet lett till större öppenheten i skolans hjärta – matsalen. Eleverna känner tillit till personalen i köket och deltar gärna i arbetet.

– Nu är de inte blyga mer, utan vågar säga vad de tycker. De kan berätta att något inte smakade så bra, men måste utveckla sitt svar så jag förstår vad som ska göras för att det ska bli bättre. Just nu är det potatismos som är den stora favoriten!

Camilla Lundell och Lars-Philip Lindborg vid frukostserveringen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Kategorier