Årets seniorkock kan finnas i Trelleborg

Publicerad:

Även i år har Trelleborgs kommun chansen att vinna fina priser i den nationella mattävlingen White guide junior/senior. I kategorin årets seniorkock är två av fem finalister från tillagningsköket på Familjens hus i Anderslöv. Dessutom är Byagården nominerad i kategorin årets seniormåltid och Väståkraskolan i kategorin årets skolrestaurang.

I tillagningsköket på Familjens hus i Anderslöv jobbar två av finalisterna i mattävlingen White guide. Från vänster: Bodil Green och Atiya Frostholm.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Atiya Frostholm och Bodil Green heter kockarna som vanligtvis lagar mat åt hyresgästerna på kommunens särskilda boenden. Om ett par månader ska de laga mat åt en jury som avgör vem som blir årets seniorkock.

Vill vinna för Familjens hus

– Det känns spännande och lite nervöst. Jag vill försöka vinna för Familjens hus. Jag är väldigt nöjd med maträtten men det är ett hemligt recept än så länge, säger Atiya.

– Det känns kul och inspirerande, roligt för vår arbetsplats. Jag har tänkt klimatsmart med mitt recept. Det är spännande och kul med tävlingen, säger Bodil.

Egen rätt och hemlig rätt

De fem nominerade kockarna har ställt upp i tävlingen genom att skicka in en maträtt. Nu väntar en tävling där de fem finalisterna ska tillaga sin egen rätt, samt en hemlig rätt, inför en jury den 30 oktober. Dagen därpå utses vinnaren.

Atiya och Bodil gör upp om segern tillsammans med kockar från Mjölby, Tjörn och Helsingborg.

Byagården och Väståkraskolan till final

Byagården, demensbyn i Alstad, har chansen att vinna i kategorin årets seniormåltid. Här har tio bidrag tagit sig till finalen. För att placera sig högt i den här kategorin lyfter tävlingsledningen fram att man ska förstå vikten av att satsa på helheten. Mat, måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och – framför allt – respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov.

I kategorin årets skolrestaurang är Väståkraskolan ett av 30 bidrag som gör upp om segern. Kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten är de två viktigaste parametrarna för att lyckas i den här kategorin, menar tävlingsledningen. I bedömningen vägs också näring, säkerhet, måltidsmiljö, hållbarhetsarbete och pedagogiskt samarbete in.

Mer om tävlingen

Trelleborgs kommun har haft framgångar i White guide-sammanhang tidigare. 2021 vann kommunen i kategorin årets special foods – konsistensanpassad kost. Förra året var verksamheten nära att försvinna sin titel med en andraplats. Utöver det har kommunen varit finalist i flera kategorier.

Syftet med White guide-tävlingen är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden i Sverige. Helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna premieras och det delas ut pris i totalt tolv kategorier.