Pilevallsområdet

Kommunen utlyste under hösten 2020 en markanvisningstävling för Pilevallsområdet. Området är beläget i den nordöstra delen av Trelleborgs tätort, i korsningen Allmogevägen – Engelbrektsgatan. Det vinnande förslaget är inlämnat av Kian/Preservia tillsammans med Kjellgren/Kaminsky och är passande döpt till Pilspetsen.

Det vinnande förslaget Pilspetsen kommer att ligga i korsningen Allmogevägen – Engelbrektsgatan. Illustration: Kjellgren Kaminsky

En utvärdering av sju inkomna förslag är gjord av en grupp tjänstepersoner från kommunen, bestående av exploateringsingenjörer och stadsarkitekt, vilka i sin tur tagit hjälp av planarkitekt och bygglovsarkitekt. Flera förslag höll hög kvalitet och hade intressanta lösningar. Tävlingen var jämn mellan flera förslag.

Små lägenheter och café

Det vinnande förslaget innehåller många små lägenheter, 1:or och 2:or som kompletterar övrig bebyggelse i området och skapar variation med förutsättningar för flera att kunna bo i området. På hörnet föreslås ett café som bidrar med liv och rörelse i området och som medför en bra blandning mellan bostäder och verksamheter för hela Pilevallsområdet.

Hållbarhet i fokus

I förslaget Pilspetsen redovisas flera bra hållbarhetslösningar, som solceller på tak och fläktsystem som återanvänder varmluft. Byggnaderna uppfyller krav för energiklass A. Bra lösningar för cyklar gör det lätt att välja cykel som färdmedel. Grillplatser, orangeri och odling öppnar upp för umgänge utomhus för både barn och vuxna. Att en hög andel av markytan bevaras som grönyta bidrar till grönare upplevelse, renare luft, minskat buller, dagvatteninfiltration och mer möjlighet till rekreation och utevistelse nära bebyggelsen.

Motivering

Kian/Preservia har utsetts till vinnare med motiveringen:

Vinnande förslag har gjort en nytolkning av omgivande bebyggelse på ett modernt och nyskapande sätt där materialval i tegel och trä hanteras på ett spännande sätt. Förslaget andas modern mellan-köping-karaktär med koppling till omgivande bebyggelse genom det röda teglet och en i övrigt modern gestaltning som passar väl in i Pilevallsområdets stadsutveckling.

Radhusbebyggelsen och flerbostadshuset fungerar som en helhet och har samma höga arkitektoniska gestaltningskoncept. Omgivande parkmiljö skapar fina mervärden med sin slingrande gångstig och växthus. Även grönskan på fasaderna och solcellerna på taket ger ett miljövänligt tillskott till området. Variationen i hörnhusets bottenvåning med inbyggda odlingslådor, café och huvudentré mot Engelbrektsgatan skapar en levande och trivsam gatumiljö.

Pilevallsområdet

Pilevallsområdet har i många år präglats av Trelleborg AB, som både haft arbetarbostäder och senare även föreningslokaler inom området. Även Pilevallsskolan bidrar till områdets karaktär.

Ny bebyggelse i området ska fylla ett tomrum och knyta samman delar av staden till en bättre helhet, skapa en rytm för stadslivet och bidra till att läka ett av de sår som annars präglar Trelleborgs tätort. På så vis blir Pilspetsen ytterligare en tegelsten i byggandet av det nya, attraktiva Trelleborg.

Det framgick i prospektet till markanvisningstävlingen att de framtida kvarteren i Pilevallsområdet ska andas ”mellan-köping-karaktär”, med moderna mått – ett stadsområde mellan den centrala innerstaden och ytterområdena, ett stadsområde som präglas av både folkliv och trygghet, med stort inslag av grönska.

Bebyggelsen i området ska fylla ett tomrum och knyta samman delar av staden till en bättre helhet, skapa en rytm för stadslivet och bidra till att läka ett av de sår som annars präglar staden.

Markanvisningsavtal

Teamet bakom Pilspetsen har nu ensamrätt att under en begränsad tid och utifrån sitt tävlingsförslag och andra givna förutsättningar förhandla med kommunen om köp av aktuella tomter, fastigheterna Loftgången 3 och 4.

Pilspetsen - se hela förslaget

Kommunledningsförvaltningen