”Får vara delaktig i någon annans liv”

Giuseppe jobbar på ett av kommunens äldreboenden – och kan inte tänka sig en bättre arbetsplats. Här får du tillbaka ännu mer än vad du själv ger. 

Giuseppe jobbar på ett av kommunens äldreboenden (särskilt boende)

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Om du själv vill vara glad och se andras leenden – då ska du jobba på ett äldreboende, säger Giuseppe.

Den bästa gärningen

Kärleken förde honom från Italien till Sverige. Här fick han möjlighet att vikariera på olika boenden och i dag är han fast anställd.

– Du kan vara trött när du kommer hem men du vet att du har gjort ett fantastiskt jobb. Jag får vara delaktig i någon annans liv och hjälpa andra. För mig är det den bästa gärningen och du får så mycket tacksamhet tillbaka.

En dag på jobbet kretsar kring hyresgästerna på boendet. Du arbetar både i hyresgästernas lägenheter och i gemensamma utrymmen. Du hjälper till med omvårdnadsinsatser, förbereder måltider, aktiverar och stimulerar.

– Det är viktigt att ha förståelse, tålamod, vilja och engagemang. Det är också viktigt att vara aktiv, kunna ta initiativ och ge energi till hyresgästerna. Vi pratar och skojar mycket, lyssnar på musik, spelar instrument och så vidare.

Fick en ökad förståelse

– Jag hade aldrig haft någon kontakt med äldreboende tidigare men i samband med att min frus pappa vårdades fick jag en tydlig bild. Jag fick en ökad förståelse för det här arbetet. Det är bara fantastiskt, att få vara med och stödja och vårda en annan människa. Det är viktigt.

Film

Följ med på ett besök i verksamheten

Socialförvaltningen