"Ett väldigt lärorikt arbete"

Rafael och Mathilda jobbar som stödassistenter på LSS-boende. Här hjälper de brukarna till ett så självständigt liv som möjligt.

Rafael och Mathilda är timvikarier på LSS-gruppboenden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det är ett väldigt roligt jobb där du får uppleva mycket. Du lär dig nya saker varje dag och får ta mycket ansvar. Det bästa med jobbet är att det är så socialt, säger Rafael.

– Det är ett varierande och väldigt lärorikt arbete. Du känner dig behövd och viktig för brukarna, det skulle jag säga är det bästa med jobbet, säger Mathilda.

Stöttar i vardagen

Mathilda började som timvikarie för ett år sedan och har just nu en visstidsanställning på ett av kommunens LSS-boenden. Rafael är för närvarande timvikarie på ett annat boende.

– Här har vi fem brukare som är relativt självgående. Vi stödjer mer än vårdar och försöker få brukarna att göra så mycket som möjligt själva. Alla har sin egen lägenhet och utöver det har vi gemensamma ytor. Jobbet är inte så tungt som det beskrivs ibland, det är viktigt att veta. Det är väldigt socialt och vi pratar mycket med varandra, säger Rafael.

– På mitt boende har vi sex brukare. Vi hjälper brukarna med morgon- och kvällsrutiner och att göra olika aktiviteter. Det kan vara allt möjligt: gå i affärer, ta promenader, följa med på läkarbesök, laga mat tillsammans och så vidare, säger Mathilda.

Viktigt att vara öppen och lyhörd

Båda tycker att det är viktigt att vara öppen för att utvecklas och lära sig nya saker.

– Det är också viktigt att vara tålmodig och att du trivs med att jobba med människor, säger Mathilda.

– Och att vara uppmärksam, lyssna in och ha en positiv inställning, säger Rafael.

Socialförvaltningen