Tomgångskörning

En stor del av hushållens utsläpp kommer från resor med bil, buss och flyg. Våra resvanor har stor inverkan på vår miljö. Även vår hälsa försämras i miljöer med mycket bilavgaser.

Stadsbuss övre
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Stadsbuss övre

Astma och allergier har ökat, framför allt i tätorterna. Andra problem är buller, försurning, övergödning av mark och vatten. Marknära ozon och koldioxidutsläpp ökar växthuseffekten vilket innebär en global temperaturhöjning. Därför är det så viktigt att vi tänker efter och planerar våra resor så effektivt som möjligt.

Det absolut bästa är om du cyklar eller promenerar till arbetet, skolan, affären o.s.v. Inte nog med att du gör en bra insats för miljön, du sparar pengar och får bra motion på köpet. När du åker långväga resor, välj tåget, exempelvis SJ. Utnyttja kollektivtrafiken så mycket du kan, som också är mycket billigare alternativ än bilen. Hör med dina arbetsvänner och bekanta om ni kan samåka. Eller vågar du rent av att lifta?

Bilen

  • Se över din bil regelbundet. Kontrollera olja, luftfilter och avgassystemet. Håll bilen ren med miljöanpassade bilvårdsmedel. Tvätta den i gör det själv hallar.
  • Kör mjukt. Rivstarter och höga varvtal ökar utsläppen. Välj istället en så hög växel som möjligt och kör med jämn fart. Kom ihåg att det råder förbud mot tomgångskörning (max 1 minut).
  • Ska du skaffa ny bil? Välj en miljöbil - d.v.s. en bil med alternativa bränslen(etanol eller fordonsgas), en drivmedelsnål bil, en el- eller elhybridbil.
  • Håll nere antalet bilresor. Utnyttja bilen effektivare. Korta, många småturer med kall motor sliter på motorn och ökar bränsleförbrukningen.
  • Motorvärmare minskar bränsleförbrukningen och utsläppsmängderna genom att kallkörningen blir kortare. Även slitaget på motorn minskar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?