Sverigefinnarnas dag och nystart för Filmiklubi

Publicerad:

Måndagen den 7 mars startar FilmiKlubi åter sina filmvisningar, som legat nere med anledning av pandemin. Nu blir det finsk filmvisning, med fika och möjlighet att prata finska, på Bian på Trelleborgs museum den första måndagen i månaden.

FilmiKlubi

Fotograf: Jasper Paavolainen

Klockan 18.00 måndagen den 7 mars öppnar dörrarna på Trelleborgs museum för årets första FilmiKlubi-träff. Förutom filmvisning bjuds det dagen till ära på kaffe med karelska piroger! Det blir också provsmakning av finsk lakrits.

Filmen

Filmen som visas heter ”Hella W” och handlar om en kvinna som var pionjär på många områden – passande nog dagen före internationella kvinnodagen. Filmen var den första finska biografiska filmen om en kvinna.

Läs mer om FilmiKlubi och filmen Hella W via länken nedan.

Sverigefinnarnas dag idag den 24 februari

– Det är härligt att kunna sätta igång de finska filmträffarna igen efter den långa tiden med nedstängning, säger Karina Krohn, modersmålslärare i finska och med ett starkt engagemang för de nationella minoriteterna i Trelleborg. Det är extra kul att komma med nyheten just idag på Sverigefinnarnas dag.

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari, som är den finska folklivsforskaren och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. I Finland firas den finska kulturens och  Kalevalas dag den 28 februari. Kalevala är Finlands nationalepos och är skriven på finsk runometer.

För ett år sedan berättade Karina mer om Sverigefinnarnas dag och sitt eget arbete i en artikel på trelleborg.se. Läs artikeln via länken längre ner på sidan.

Finskt förvaltningsområde

Trelleborgs kommun är en av de kommuner i Sverige som är del av det finska förvaltningsområdet. Det innebär att finska språket har en stärkt ställning i Trelleborgs kommun.

Läs mer

FilmiKlubi

Intervju med Karina Krohn och om Sverigefinnarnas dag från 2021

Finskt förvaltningsområde