Familjens hus i Anderslöv öppnar för allmänheten

Publicerad:

En plats för möten över generationsgränserna och en unik satsning för en levande landsbygd. Så kan Familjens hus i Anderslöv beskrivas. Här samlas samhällsservice i regi av kommunala, regionala och privata aktörer. Nu ser hyresgästerna fram emot samverkan och möten, över generations- och verksamhetsgränser.

I Familjens hus samlas flera olika verksamheter inom samhällsservice.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I Familjens hus samlas förskola, bibliotek, särskilt boende, vårdcentral, tillagningskök och den nya familjecentralen Myllan. Här samverkar Trelleborgs kommun, Region Skåne och Barnmorskegruppen Öresund för att erbjuda samhällsservice till invånare i Anderslöv med omnejd.

Familjens hus består av:

  • Anderslövs bibliotek
  • Anderslövs hemvårdsgrupp
  • Anderslövs vårdcentral
  • Familjecentralen Myllan (öppen förskola, mödrahälsovård, barnhälsovård och socialrådgivning)
  • Tillagningskök
  • Trollskogens förskola
  • Äldreboendet Tullaboda

Familjens hus stod klart för inflyttning i december 2021. I januari 2022 har samtliga verksamheter flyttat in och öppnat.

Först ut att flytta in var äldreboendet Tullaboda.

En unik satsning för en levande landsbygd

Det geografiska läget och de goda kommunikationerna med omvärlden gör Anderslöv till en attraktiv plats att leva, bo och verka på. Genom att samla verksamheter med olika målgrupper i samma byggnad skapas möten mellan generationerna på orten.

Utöver trygg och fungerande omvårdnad skapas goda förutsättningar för socialt umgänge, vilket höjer livskvaliteten och förhoppningsvis bidrar till nöjda och aktiva invånare.

Ett ombyggt möbelvaruhus

Familjens hus har skapats genom om- och tillbyggnad av den före detta inredningsbutiken Thysells möbler. Fastighetsägaren Curahill har omvandlat byggnaden till moderna och funktionella lokaler för samhällsservice på totalt 11 000 kvadratmeter.

Fastigheten blir miljöcertifierad samt energieffektiv genom en kombination av bergvärme och solceller.

Planerad invigning ställs in

På grund av ökad smittspridning ställs den planerade invigningen av Familjens hus in.