Familjens hus blir ett lyft på många sätt

Publicerad:

Inflyttningen har börjat i Familjens hus i Anderslöv. Vård- och omsorgspersonalen har redan välkomnat sina första hyresgäster till det nya äldreboendet Tullaboda och flera verksamheter fyller på under de närmaste veckorna. I mitten av januari väntar en officiell invigning. Verksamheterna ser många fördelar med att samlas på samma plats.

Verksamheter flyttar in i Familjens hus. På plats för att ta emot de första hyresgästerna till äldreboendet Tullaboda var bland andra Gunilla Clausen, Agneta Persson, Carina Jönsson, Maria Jeppsson, Marie-Louise Andersson och Svetlana Jovanovska.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Det är den före detta inredningsbutiken Thysells möbler som byggts om till Familjens hus och som nu fylls av verksamheter från Trelleborgs kommun och Region Skåne samt Barnmorskegruppen Öresund.

Namn från 1906

De flesta av verksamheterna slår inte upp dörrarna förrän efter årsskiftet men de första hyresgästerna på Tullaboda, äldreboendet med totalt 64 platser, har redan flyttat in. Undersköterskan Gunilla Clausen, som kom på namnet, var på plats för att välkomna de första hyresgästerna.

– Jag hade kollat upp att Thysells hette Tullaboda när det grundades 1906, så jag tyckte att det vore kul med det namnet. Det känns bra att mitt förslag gick igenom, säger Gunilla.

Inne på äldreboendet Tullaboda finns en hälsning i form av en fototapet från tidigare ägaren, möbelhandlaren och fotografen Roland Thysell.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Tullabodas enhetschef Svetlana Jovanovska visar runt i de nya lokalerna och berättar nöjt om alla detaljer som ger verksamheten ett extra lyft. Närheten till övriga verksamheter ingår i allra högsta grad i lyftet.

– Jag ser jättemånga fördelar här. Vi får ett helt annat samarbete med köket, vi kan samarbeta med förskolan och ha gemensamma projekt som till exempel att plantera ihop utomhus, säger Svetlana Jovanovska.

Tullabodas enhetschef Svetlana Jovanovska är nöjd med flytten till Familjens hus. Bra tvättmaskiner är en av flera detaljer som ger verksamheten ett lyft.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Möten över generationsgränserna

Hon pekar på en samling pallkragar som står redo för kommande odlingsprojekt. De står intill Tullabodas uteplats och på andra sidan grinden väntar en stor lekplats på att intas av barnen som ska börja på Trollskogens förskola den 11 januari. Det är upplagt för möten över generationsgränserna.

Här planeras för gemensamma odlingsprojekt mellan barn på Trollskogens förskola och hyresgäster på äldreboendet Tullaboda.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Att barn och äldre kan mötas i olika sammanhang ser vi som en av flera fördelar med att arbeta under samma tak. Ett annat exempel är att barnen är nära där maten lagas och kan få inblick i det arbetet. Biblioteket ser vi mycket positivt på då samarbetet mellan förskola och bibliotek i stor utsträckning gynnar barns läslust och språkutveckling, säger biträdande rektor Margareta Åkerblom.

Mycket att lära av varandra

Måltider till flera av kommunens verksamheter ska tillagas i det nya tillagningsköket som står redo att användas i Familjens hus.

– Köket är väldigt fint och ger oss bra förutsättningar i tillagningen av måltider till våra matgäster. När vi tagit oss igenom pandemin ser jag stora vinster med att samla flera olika verksamheter under samma tak. Det finns fantastiska möjligheter för ett samarbete och jag hoppas att måltiden kan vara en av de saker som förenar, exempelvis över generationsgränser. Vi har mycket att lära av varandra, säger enhetschefen Charlotte Thelander.

Det nya tillagningsköket ordnar måltider för samtliga äldreboenden i kommunens regi, korttids- och växelvården, dagverksamheter samt till barnen på Trollskogens förskola.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Familjecentral skapar mervärde för småbarnsfamiljer

Familjens hus rymmer även en familjecentral under namnet Myllan som öppnar den 10 januari.

– Myllan består av en öppen förskola, mödrahälsovård från Barnmorskegruppen Öresund, barnhälsovård från Anderslövs vårdcentral och socialrådgivare från socialtjänsten. Genom att samla dessa olika verksamheter under ett tak skapas mervärde för småbarnsfamiljerna i Anderslöv. De får möta en samlad och bred kompetens som grundar sig i ett nära samarbete i vardagen med det lilla barnet i fokus. Den öppna förskolan blir en naturlig träffpunkt för småbarnsföräldrar och i nära anslutning finns allt stöd som föräldrar och barn behöver den första tiden i det lilla barnets liv, säger Li Djurfeldt, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.

Familjecentralen Myllan, som öppnar den 10 januari, är en av verksamheterna som Familjens hus består av. Samma dag och alldeles intill öppnar Anderslövs bibliotek i sina nya lokaler.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ökad tillgänglighet för biblioteket

Anderslövs bibliotek planerar också för öppning den 10 januari.

– Att ett bibliotek ligger under samma tak som förskola, BVC och äldreboende kommer säkert ha en positiv effekt på både besök och utlån. Biblioteket ligger väldigt tillgängligt för dessa grupper och biblioteket kommer dessutom att vara meröppet precis som tidigare. Vi får nu också en större lokal vilket gör det möjligt för både föreläsningar och filmvisningar, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Fakta: Familjens hus i Anderslöv

Den före detta inredningsbutiken Thysells möbler har byggts om till Familjens hus. På samma plats samlas verksamheter från Trelleborgs kommun och Region Skåne samt Barnmorskegruppen Öresund. Äldreboendet Tullaboda har tagit emot sina första hyresgäster men övriga verksamheter öppnar under vecka 2.

Officiell invigning sker lördagen den 15 januari 2022.

Familjens hus består av:

  • Anderslövs bibliotek
  • Anderslövs hemvårdsgrupp
  • Anderslövs vårdcentral
  • Familjecentralen Myllan (öppen förskola, mödrahälsovård, barnhälsovård och socialrådgivning)
  • Förskolan Trollskogen
  • Tillagningskök
  • Äldreboendet Tullaboda