Skolklass planterade träd för lek, lärande och biologisk mångfald

Publicerad:

En liten skog för kurragömma, och samtidigt en grönskande dunge för insekter, fåglar och annat djurliv. På onsdagsförmiddagen gjorde barnen i klass 4 på Skegrie skola en insats för miljö, biologisk mångfald och naturlek genom att plantera över hundra träd i byn.

Kommunens landskapsarkitekt Marja Berg höll en stunds friluftsundervisning med fokus på biologisk mångfald innan träden planterades på en förberedd yta mellan byarna Skegrie och Snarringe.

Fotograf: Pauli Korhonen

Trädplanteringen kommer ur ett förslag om att förbättra den biologiska mångfalden som röstats fram i kommunens medborgarbudget En miljon idéer.

Tillsammans med kommunekolog, landskapsarkitekt och hållbarhetsstrateg från Trelleborgs kommun och en representant från Naturskyddsföreningen fick eleverna från Skegrie skola spadar och 117 träd och buskplantor av olika sorter i händerna. På köpet fick barnen en stunds friluftsundervisning i biologisk mångfald och naturvård. Lärande, lite lek och frisk luft i samma andetag alltså!

Tät plantering för snabb tillväxt

De 117 träden planterade fjärdeklassarna på den knappt 50 meter breda allmänningen mellan Skegrie och Snarringe, under ledning av landskapsarkitekt Marja Berg från kommunens stadsmiljöavdelning. Dungen planteras bredvid en befintlig lekplats och blir på så sätt en förlängd arm till lekytan som finns där idag. Träden ska bli en dunge som kan bli en tummelplats både för barnen på närliggande Skegrie skola och Ängens och Slättens förskolor och för pollinerande insekter, fåglar och andra djur.

– Många arter är knutna till träd och trädmiljöer och eftersom Trelleborgs kommun har få trädmiljöer är det viktigt att plantera träd där vi kan, säger Marja Berg. Genom att vi har satt plantorna tätt förbättras förutsättningarna för att de ska växa snabbt eftersom de konkurrerar om ljuset samtidigt som de skyddar varandra i det vindutsatta läget.

117 träd- och buskplantor planterades för att växa till en liten skog som ska gynna insekter, pollinatörer och andra djur.

Fotograf: Pauli Korhonen

Blommande mums för humlor och bin

Så småningom är förhoppningen att platsen ska utvecklas till en flerskiktad ekskog med inslag av andra lövträd och buskar.

– Ek är det lövfällande träd som hyser störst mångfald av vedlevande arter i Sverige, säger Marja Berg. Många av träden och buskarna blommar och erbjuder mat till humlor, bin, fjärilar och andra som samlar nektar och pollen. Exempelvis är sälg viktig för humlor som vaknar tidigt på våren, eftersom den blommar först av alla.

Detta ska trädplanteringen bidra till:

  • Mat till bin genom blommande sälg, hagtorn och lind
  • En naturtyp som inte tidigare finns på platsen och som ger fukt och skugga till insekter
  • Bär och insekter som blir mat till fåglar
  • Skugga som gynnar djurlivet i dammen
  • Håligheter i träden som blir boplatser för fåglar
  • En skog för barn att leka i!

Planterade träd: ek, fågelbär, sälg, lind och al.

Planterade buskar: hagtorn, hassel, skogskornell, måbär och skogsolvon.