Samla dina plastförpackningar i påse och värna miljön

Publicerad:

För att undvika nedskräpning uppmanar Trelleborgs kommun alla kommuninvånare att samla sina plastförpackningar i påse som knyts ihop innan den slängs i avfallskärlet.

Genom att samla plastavfallet i en påse som vi knyter till och lägger i avfallskärlet minskar vi risken att plast flyger i väg vid tömning och förorenar vår natur.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Det är viktigt att vi försöker minska mängden plast omkring oss, säger kommunens vatten- och avfallschef Daniel Pålsson Wargren. Men det händer att plastförpackningar, särskilt mjukplasten, flyger i väg vid tömning av avfallskärlen. Vi vill förstås inte riskera att plasten hamnar i vår natur.

Enkelt sätt att hindra plastläckage till naturen

Plast är på många sätt ett bra material men i naturen gör den skada. Plasten sönderdelas, bryts ner till mikroplast och följer med vind och vatten till havet. Att samla ihop plastförpackningarna i en påse är ett enkelt sätt att hindra läckaget av plast till naturen.

– För att uppnå en hållbar plastanvändning behöver vi alla hjälpas åt att se till att plasten används under en lång tid och kommer till återvinning så att den kan användas igen i nya produkter. Att plastförpackningar hamnar i naturen är ett spill ur kretsloppet, säger Carina Eklund, miljö- och kvalitetsutvecklare på vatten- och avfallsavdelningen.

Fråga kommunen om plast

På måndag 21 mars arrangeras Framtids- och innovationsdagen i Trelleborgs kommun. Årets tema är ”Klimatsäker framtid”. Under dagen kan du bland annat träffa kommunens vatten- och avfallsavdelning och ställa dina frågor om hållbar plastanvändning.

Program Framtids- och innovationsdagen 2022

Läs mer

Källsortering och återvinning
Handlingsplan för att minska spridningen av mikroplaster och annat mikroskräp i Trelleborgs kommun
Gemensam kretsloppsplan – Från avfall till resurs 2021-2030